Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η γλώσσα της ψυχής και η λογική

                                           
Γράφει η Φοίβη
Αν πιστεύετε απόλυτα στον εαυτό σας και στη δύναμη της ψυχής σας, καμμία δραστηριότητα δεν είναι πέρα από τις δυνατότητές σας. Οι ανθρώπινες εμπειρίες, σ’όλο τους το εύρος, σας ανήκουν και μπορείτε να τις χαρείτε από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να περιπλανηθείτε σε περιοχές που δεν σας προσφέρουν καμμία εγγύηση.
Μιά ιστορία των Σούφι περιγράφει πόσο
παράξενη μπορεί να φανεί η λογική της ψυχής σε έναν ορθολογικό, ηρωϊκό νου: Ο Νουρί Μπέης ήταν ένας σοφός και αξιοσέβαστος Αλβανός που παντρεύτηκε μιά γυναίκα κατά πολύ νεότερή του.
Ένα βράδυ που επέστρεψε στο σπίτι του νωρίτερα απ' ό,τι συνήθιζε, τον πλησίασε ένας έμπιστος υπηρέτης του σπιτιού και του είπε: «Η γυναίκα σου και κυρά μας φέρεται ύποπτα. Είναι στα διαμερίσματά της με ένα τεράστιο μπαούλο που χωράει ολόκληρο άνθρωπο μέσα, το οποίο ανήκε στη γιαγιά σου. Θα’πρεπε να έχει μέσα μοναχά λίγα παλιά κεντήματα. Πιστεύω όμως ότι έχει πολύ περισσότερα. Δεν πρόκειται να μ’αφήσει εμένα, τον πιο παλιό σου υπηρέτη, να δω τι έχει μέσα».
Ο Νουρί πήγε στο δωμάτιο της γυναίκας του και τη βρήκε να κάθεται λυπημένη στο τεράστιο ξύλινο μπαούλο.
«Θα μου δείξεις τι έχεις μέσα στο μπαούλο?» τη ρώτησε.
«Επειδή σου’βαλε υποψίες ένας υπηρέτης η επειδή δε με εμπιστεύεσαι?»
«Δε θα’ταν πιο εύκολο να το ανοίξεις και να αφήσεις τις αναλύσεις?» της ζήτησε ο Νουρί.
«Δε νομίζω ότι γίνεται».
«Γιατί? Είναι κλειδωμένο?»
«Ναι».
«Που είναι το κλειδί?»
Του το 'δειξε. «Να απολύσεις τον υπηρέτη και θα σου το δώσω».
Ο Νουρί απέλυσε τον υπηρέτη. Η γυναίκα του παρέδωσε το κλειδί και αποσύρθηκε, εμφανώς ταραγμένη. Ο Νουρί Μπέης κάθισε και σκέφτηκε πολλή ώρα. Μετά φώναξε τέσσερις κηπουρούς από το κτήμα του. Όλοι μαζί κουβάλησαν το μπαούλο τη νύχτα σε ένα μακρυνό κτήμα και το έθαψαν χωρίς να το ανοίξουν.Δε συζήτησαν ξανά γι αυτό το θέμα.
Εκθέτοντας τον εαυτό σας σε νέες εμπειρίες, σημαίνει πως εγκαταλείπετε την άποψη ότι είναι καλύτερα ν’ανέχεστε κάτι οικείο παρά να προσπαθείτε να τ’αλλάξετε, επειδή η αλλαγή είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Είστε ένας ακλόνητος βράχος. Δεν πρόκειται να συντριβείτε η να πάθετε οτιδήποτε αν δοκιμάσετε τη καινούργια τακτική αντιμετώπισης. Αν προσθέσετε λίγη δόση αβεβαιότητας στη ζωή σας...δεν θα σπάσετε, δεν είστε τόσο εύθραυστοι και θα δείξετε σεβασμό στο μυστήριο της ύπαρξής σας.
Πόσες φορές δε χάνουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με την ψυχή μας αναζητώντας βιαστικά λύσεις χωρίς να σταματήσουμε να αφουγκραστούμε τα μισόλογα? Είμαστε μιά κοινωνία πρόθυμη να ενεργεί και να θέτει τέλος στην ένταση κι έτσι χάνουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να μάθουμε τα κίνητρα και τα μυστικά μας. Από τη σκοπιά της συζύγου, είναι εντελώς αδύνατο να ανοίξουμε το μπαούλο χωρίς να λάβουμε υπόψη τις αναλύσεις.
Όμως το κλειδί το έχει εκείνη. Σε αυτή την ιστορία, εκείνη μπορεί να ανοίξει και να κλείσει το κουτί. Η ένταση επικεντρώνεται γύρω από το εάν ο άντρας θα την εξαναγκάσει να ανοίξει το μπαούλο. Είναι ανάγκη να εκθέτουμε όλα όσα είναι κρυμμένα? Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε όλα τα μυστήρια? Έχουμε ακούσει τόσες φορές για τις μεγάλες αποκαλύψεις της επιστήμης και θεωρούμε εντελώς φυσιολογικό ότι εκεί υπάρχουν τα μυστήρια που πρέπει να λυθούν. Η εναλλακτική λύση μοιάζει παράξενη, αλλά έχει ταυτόχρονα τη δική της γοητεία: χρησιμοποίησε την εξυπνάδα σου και την ικανότητά σου για να διατηρήσεις τα μυστήρια που βρίσκονται πέρα από τον ορίζοντα της λογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου