Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ποιοι εκλέχτηκαν πρόεδροι τμημάτων και κοσμήτορες στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Προβληματική καθιστούν τη λειτουργία του Δ.Σ. του Ιδρύματος οι παραιτήσεις τριών μελών
Σε τροχιά οργανωτικής ανασυγκρότησης βρίσκεται το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς έχουν εκλεγεί πρόεδροι ορισμένων τμημάτων και η διαδικασία συνεχίζεται στα υπόλοιπα τμήματα, καθώς και με την εκλογή
κοσμητόρων, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, ώστε από το Σεπτέμβρη η οργανωτική δομή να είναι έτοιμη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με βάση το νέο νόμο.
Στο μεταξύ, παραιτήθηκαν από το 11μελές διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας τρία μέλη, λόγω νέου ρόλου που ανέλαβαν στη διοικητική πυραμίδα, μένοντας έτσι με οκτώ μέλη, αριθμός οριακός για τη λειτουργία του συμβουλίου. Ειδικότερα, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι καθηγήτριες πρώτης βαθμίδας Παρασκευή Μητλιάγκα και Γεωργία Χαριτούδη. Οι παραιτήσεις τους κρίθηκαν επιβεβλημένες από το νέο νόμο, αφού ο πρόεδρος του ιδρύματος Νίκος Ασημόπουλος, όρισε τις δύο προαναφερόμενες κυρίες αναπληρωτές προέδρου. Ειδικότερα, η Π. Μητλιάγκα είναι αναπληρωτής πρόεδρος αρμόδια για τα ακαδημαϊκά ζητήματα και η Γ. Χαριτούδη έχει στην ευθύνη της την «καυτή πατάτα» των οικονομικών. Επίσης, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. και ο Στέργιος Μαρόπουλος, ο οποίος ανέλαβε νέα καθήκοντα, καθώς εκλέχτηκε πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Οι τρεις παραιτηθέντες από το Δ.Σ. υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον υπουργό παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος τις έκανε δεκτές.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο νόμο δεν απαιτείται η αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ. μέχρι αυτό να απομείνει με 8 μέλη. Ωστόσο ο αριθμός των οκτώ μελών είναι οριακός για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς για την εκλογή κοσμητόρων απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ θετικές ψήφοι. Γίνεται σαφές ότι δεν μπορούν να εκλεγούν κοσμήτορες έστω και με μία λευκή ψήφο, αλλά εκλογή μπορεί να υπάρξει μόνο με ομοφωνία με την έννοια αυτή ένα οκταμελές Δ.Σ. του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να καταστεί προβληματικό, καθώς δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής προέδρων τμημάτων και κοσμητόρων, η οποία θα συνεχιστεί εντός του καλοκαιριού. Εκτός του Στέργιου Μαρόπουλου, που ήδη αναφέραμε ότι εκλέχτηκε πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων, ακόμη εκλέχτηκαν: Ο Στέργιος Γκανάτσιος πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων, ο Νίκος Σαριαννίδης πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικομικού. Κοσμήτορας του Τμήματος Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Φλώρινας, εκλέχτηκε η Βασιλική Παππά – Μιχαηλίδου, η οποία εκτελεί και χρέη προϊσταμένης του τμήματος.
Ακόμη, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκλεγεί κοσμήτορας στη ΣΔΟ και πρόεδρος στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Ακόμη, επίκειται ο διορισμός προέδρων από τη Σύγκλητο στα Τμήματα της Καστοριάς, Μαιευτικής Πτολεμαΐδας και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κοζάνης και Γρεβενών.
Οικονομική ασφυξία και έλλειψη καθηγητών
Μέχρι τη 1 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν εκλεγεί οι πρόεδροι όλων των τμημάτων και οι κοσμήτορες των σχολών, ώστε να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει χωρίς κενά στην οργανωτική πυραμίδα. Μια ακαδημαϊκή χρονιά, η οποία αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη όχι μόνο για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά για όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα δυσκολέψουν το διδακτικό έργο στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι η χρηματοδότηση και η μεγάλη έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Στο μεν οικονομικό παρατηρείται ένδεια πόρων που θα φέρει ασφυξία στο ίδρυμα, στο δε εκπαιδευτικό προσωπικό έκλεισε τελείως η στρόφιγγα των προσλήψεων εκτάκτων καθηγητών. Είναι ενδεικτικό ότι για την προσεχή χρονιά εγκρίθηκαν μόλις 15 θέσεις εκτάκτων, ενώ είναι γνωστό οι περίπου 100 – 120 μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν και απαιτούνται εκατοντάδες έκτακτοι για μία στοιχειωδώς ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Πηγή: e-ptolemeos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου