Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η "Πατούσα" για τα αδέσποτα

Ένα καθημερινό φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή, είναι η ύπαρξη αδέσποτων σκύλων. Τα συμπαθή κατά τα άλλα τετράποδα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις, για να μην πω σε όλες, έχουν εγκαταλειφτεί από τα αφεντικά τους, αλωνίζουν την πόλη προκειμένου να βρουν κάτι να φάνε με
κίνδυνο να επιτεθούν σε κάποιον. Αφορμή γι΄αυτά που θα γράψω στάθηκε ένα περιστατικό επίθεσης σκύλου σε ένα μικρό παιδί, το οποίο κατέληξε στο νοσοκομείο. Λυπηρό το συμβάν, το κατακρίνουμε σαν Σωματείο, και ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό. Ο σκύλος που επιτέθηκε στο παιδί τις επόμενες ώρες θα οδηγηθεί στον κτηνίατρο αν δεν έχει οδηγηθεί κιόλας, ώστε να του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, και στη συνέχεια στο καταφύγιο αφού είναι επιθετικός και επικίνδυνος για τους πολίτες. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι τα σκυλιά που βρίσκονται στους δρόμους δεν είναι μόνο αδέσποτα, καθώς αρκετά από αυτά έχουν λουράκια τα οποία αποδεικνύουν ότι ανήκαν σε κάποιους ιδιοκτήτες οι οποίοι δυστυχώς κατάλαβαν ότι δεν είναι "άξιοι" να τα κρατήσουν με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείψουν στους δρόμους.... . επίσης γνωρίζω πως πολλοί από το "φόβο" τους τα διώχνουν και τους πετούνε διάφορα με αποτέλεσμα να τα εξαγριώσουν. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε με το παιδί αλλά όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ συμπεριφορές ζώων, δε μιλάμε για λιοντάρια, για σκυλιά μιλάμε. Χωρίς να θέλω να υποβιβάσω το ατυχές γεγονός.
Ας ελπίσουμε να μην δημιουργηθούν και άλλα λυπηρά επεισόδια επιθέσεων.
Και ας πάμε τώρα σε ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται κατά καιρούς. Την εμφάνιση ξαφνικά την ίδια χρονική στιγμή από το πουθενά, δεκάδων καινούριων αδέσποτων. Δε ήθελα να πιστεύω ότι μπορεί να συμβαίνει αλλά μια καταγγελία του εκεί Φιλοζωικού Σωματείου, που διάβασα σε μια τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα της Βέροιας, http://xronikagr.blogspot.gr/2013/08/blog-post_9836.html, ενισχύει τις υποψίες όχι μόνο τις δικές μου αλλά και πολλών άλλων πολιτών. Την περισυλλογή και τη μεταφορά τους στα ..βουνά, και σε άλλες περιοχές. Εδώ δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους αρμόδιους φορείς, Δήμο, Αστυνομία, Φιλοζωικές Οργανώσεις και πολίτες, έτσι ώστε αν παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα να καταγγελθούν και να αποδοθούν εκεί που πρέπει οι ευθύνες.
Εμείς ακόμα σα Σωματείο ζητάμε από το Δήμο ένα χώρο κατάλληλο για τα σκυλιά, τη συνεργασία και όχι πόλεμο κατά των αδέσποτων, του Δήμου, της Αστυνομίας, του Κυνηγητικού Συλλόγου και των Κτηνιάτρων, να καταγραφούν και να στειρωθούν τα σκυλιά της πόλης, έτσι ώστε να μην τολμάει ο καθένας να παρατάει το ζώο του, ούτως ώστε να μην γεμίζουμε αδέσποτα. Από τους πολίτες ζητάμε αν το παιδί τους θέλει σκυλάκι να του πάρουν ένα κουρδιστό και όχι ένα ζωντανό, που μετά από ένα χρόνο θα καταλήξει αδέσποτο.  Θυμόμαστε πολύ καλά όταν προβλήθηκε η ταινία «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας», που είχαν πλημμυρίσει οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων με αδέσποτα σκυλιά Δαλματίας. Τα αδέσποτα εμείς τα δημιουργούμε και μετά φωνάζουν να τα μαζέψουν οι Δήμοι και οι φιλοζωικές οργανώσεις. Επίσης ζητάμε και επιθυμούμε από τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται τα ζώα, να τα αγαπάνε και όχι να τα φοβούνται. Είναι ανάγκη όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μεγάλο αυτό ζήτημα.
Ας θέσουμε όμως το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων στη σωστή του βάση. Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 (Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό) την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων έχει ο Δήμος με τη βοήθεια των Φιλοζωικών Σωματείων. Όπως θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ο νόμος είναι ξεκάθαρος «..σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012, τα περισυλλέξαντα υγιή ζώα επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο περιβάλλον τους, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου από όπου περισυλλέγησαν μετά τον εμβολιασμό ,τσιπάρισμα και στείρωσή τους…». Τα αδέσποτα δεν είναι επικίνδυνοι κακοποιοί ώστε να τους επιβληθεί η ποινή του ισόβιου εγκλεισμού τους στο υποτιθέμενο καταφύγιο.
 Ιδιαιτέρως όμως αυτό που με εξέπληξε, είναι ο διαχωρισμός που κάνουν κάποιοι, κατά κάποιο τρόπο των ανθρώπων, σε κανονικούς και σε φιλόζωους. Επιρρίπτουν μάλιστα και ευθύνη στους φιλόζωους που αντί να τα πιάσουν και να τα περιορίσουν σε κάποιο κλειστό χώρο, αυτοί τα ταΐζουν στους δρόμους. Το να ταΐσει κάποιος ένα αδέσποτο στο δρόμο δεν είναι έγκλημα, επιβάλλεται, αρκεί να χρησιμοποιήσει ξηρά τροφή (κροκέτες) που δεν αφήνουν λεκέδες.
 Έχω την γνώμη ότι τα αδέσποτα δεν είναι υπόθεση κάποιων γραφικών που επιμένουν να τα ταΐζουν και να τα θεραπεύουν για να μην λιμοκτονούν και να μην υποφέρουν. Είναι υπόθεση όλων μας.
Σε ότι αφορά τα σχόλια για τους δρόμους και τα πάρκα που έχουν μετατραπεί σε αποχωρητήρια δεσποζόμενων σκύλων, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, θα με βρείτε απολύτως σύμφωνη. Επιτέλους στην Ελλάδα κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους νόμους και να μαζεύουμε τα κόπρανα των σκύλων μας όταν τους βγάζουμε βόλτα.     
Πιστεύουμε ότι όλοι οι Φλωρινιώτες θέλουν μια πόλη αντάξια του πολιτισμού  και του ήθους τους, και όχι την πρωτεύουσα της βαρβαρότητας στη Μακεδονία με ομαδικές δηλητηριάσεις και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τους γνωστούς μας «αγνώστους». Φυσικά η ρίψη φόλας και οποιαδήποτε μορφή βίας, είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Με τιμή
Έλλη Μωυσιάδου

Πρόεδρος Φ.Σ.Φ «Η ΠΑΤΟΥΣΑ»

3 σχόλια:

  1. ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΘΑ ΘΕΛΑΝ ΜΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΖΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν αποδειχθεί (και δυστυχώς αποδεικνύονται καθημερινά) ανίκανοι ή ανέτοιμοι να εκθρέψουν στο σπίτι τους διάφορα κατοικίδια και πολύ περισσότερο σκυλιά. Συνηθίζουν να βάζουν ένα σκυλί στη ζωή τους με μόνο κριτήριο την ικανοποίηση της έντονης επιθυμίας των παιδιών τους για ένα σκυλάκι. Όμως, όταν το σκυλάκι μεγαλώσει και το παιδάκι το έχει βαρεθεί, το εγκαταλείπουν στο δρόμο. Λησμονούν πρώτα από όλα ότι το σκυλάκι που μεγάλωσε έχει ψυχή όπως και το παιδί τους. Μπορούν να κάνουν το πολύ απλούστερο και πιο ανθρώπινο. Να επικοινωνήσουν με έναν από τους φιλοζωικούς συλλόγους και να εκφράσουν εκεί την επιθυμία τους να χαρίσουν τα κατοικίδιό τους σε άλλη ανάδοχη οικογένεια. Ακόμη και αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενη οικογένεια, θα έχει δρομολογηθεί μια άλλη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Όσο για τις βρωμιές, ο ανώνυμος 10.33 έχει το δίκιο του, αλλά ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι και αυστηροί. Πολύ δε περισσότερο τόσο υπερβολικά "ευαίσθητοι". Ακόμη και στο Παρίσι βγάζουν τα σκυλιά τους σε συγκεκριμένα πάρκα και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μόνο που εκεί γίνεται πιο οργανωμένα, γιατί αμέσως μετά βγαίνουν συνεργεία του Δήμου και καθαρίζουν τους χώρους εκείνους. Πρόκειται για μια παροχή υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες, αφού τους διατίθεται χώρος για τη βόλτα των κατοικιδίων τους, χωρίς την υποχρέωση να μεριμνούν οι ίδιοι για την καθαριότητα. Αλλά εκεί δεν είναι τόσο υπεραπλουστευμένη η υπόθεση της εκτροφής κατοικιδίων ζώων. Πρόκειται για ολόκληρο πρόγραμμα όμοιο του οποίου η Ελλάδα δεν είχε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να τρώει κάποιος, σαν "ζώον" τον αγλέουρα, να ζει σε σπιταρόνα, να έχει αμάξια και ένα σωρό εισοδήματα, δεν αφήνει περιθώρια να πιστέψω, πως υπάρχουν, ΟΝΤΩΣ, πολλοί φιλόζωοι στην Φλώρινα.

    (Παίζονται και οικονομικά συμφέροντα ίσως για κάποιους, το να το παίζουν φιλόζωοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή