Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Δεν μπορώ να σπουδάσω….

Εδώ Πανεπιστήμιο…
Φέτος ο χρόνος είναι διαφορετικός.
Τον μετρούμε αλλιώς.

Φοιτήτρια Α: Αιτούμαι την αναστολή των σπουδών μου. Επισυνάπτονται: Πιστοποιητικά απόλυσης πατέρα και μητέρας. Κάτοικος Αθηνών.
Φοιτήτρια Β: Αδυνατώ να παρακολουθήσω το υποχρεωτικό εργαστήριο της Φυσικής στο Α’ έτος. Δεν έχω χρήματα να ‘ρθω στη Φλώρινα. Κάτοικος Θεσσαλονίκης.
Φοιτητής Γ: Αδυνατώ να ‘ρθω στη Φλώρινα. Γιατί δεν έχετε εστία; Πού να μείνω; Κάτοικος Θεσσαλονίκης.
Φοιτητής Δ: Δεν μου φτάνουν τα χρήματα για φαγητό. Έχουμε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 7.500Ευρώ. Γιατί δεν δικαιούμαι να φάω στη φοιτητική λέσχη;
Φλώρινα: Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Άννα Σπύρτου
Επίκουρος Καθηγήτρια
Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας

10 σχόλια:

  1. Σύντομα η κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματά μας. Θα κλείσει όλα τα δημόσια πανεπιστήμια, οπότε μόνο αυτοί που έχουν χρήμα θα σπουδάζουν, ενώ εμείς οι κοινοί θνητοί ούτε να ονειρευτούμε θα τολμάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μετρούμε μόνο φέτος αλλιώς.

    Εδώ και τρεισήμισι χρόνια μετρούμε αντίστροφα.

    Κάθε μήνας ένας χρόνος.

    Τρεισήμισι χρόνια, 42 μήνες, 42 χρόνια πίσω.

    Και νά' μαστε στο 1971 μεσούσης της χούντας.

    Σύμπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε λίγο θα ξεσηκωθουν και οι πέτρες εναντίον της Πολιτικής κατάντιας στην Ελλάδα και οι κατα την ιστορία "περήφανοι" και "αγωνιστές" έλληνες, εμεις δηλαδή, κοιμόμαστε ακόμα υπνον βαθύ.

    Ορίστε λοιπόν η κατάντια μας. Καιρός να αλλάζει όλο αυτο και να πάει "ο καθε κατεργάρης στον πάγκο του"

    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ασε τα παραμυθια αννουλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια παραμυθούπολη ζεις εσύ 12:41; Γιατί εδώ μιλάει η πραγματικότητα από μόνη της.

      Διαγραφή
    2. Πέμπτη χρονιά μέσα στην κρίση. Φαντάζομαι οτι πριν από τους παραπάνω φοιτητές, πολλοί περισσότεροι αντιμετώπισαν την ανεργία των γονιών τους, όχι μόνο επειδή αυτοί απολύθηκαν, αλλά επειδή ήταν μακροχρόνια άνεργοι και στην καλύτερη περίπτωση ο ένας εξ αυτών υποαπασχολούνταν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των βασικών αναγκών της οικογένειας. Πολλοί φοιτητές, εν ενεργεία και υποψήφιοι (γνωρίζω κάποιους από αυτούς) ΄΄ξέμειναν΄΄ από το χαρτζιλίκι και τη βοήθεια του γονιού, επειδή αυτός λόγω κάποιας ανίατης ασθένειας αποδήμησε εις κύριον. Πολλοί από αυτούς τα Σαββατοκύριακά τους λιώνουν σε νυχτερινά μαγαζιά και κλαμπ για να εξασφαλίσουν το βδομαδιάτικο καφέ και τα εισιτήρια του αστικού στην Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού σπουδάζουν. Όταν δεν γίνεται αλλιώς, μέρος του ελάχιστου αυτού ποσού, αφήνεται για την υπόλοιπη οικογένεια.
      Συνεχίζουν όμως να σπουδάζουν. Όποιος και να φταίει γι αυτή την κατάσταση πρέπει να τελειώσουν. Όπως σπούδασαν χιλιάδες παιδιά την δεκαετία του 1960 και του 1970.
      Συμμερίζομαι την αγωνία των παιδιών που αιτήθηκαν αναβολή των σπουδών τους και είμαι από αυτούς που σε λίγο ίσως χάσω και τα βασικά.
      Όμως δεν θα αφήσω ασχολίαστο το γεγονός, ότι η επόμενη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (αφού όπως δηλώνει ο νυν δεν θα ξανακατέβει) και συντάκτης της ανάρτησης, ενόψει των επικείμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της, εκμεταλλευόμενη το χώρο της παιδείας στον οποίο ανήκει. Πέντε χρόνια τώρα ήταν ελαφρώς άοσμη, πολύχρωμη και σε ετοιμότητα για το μεγάλο άλμα στα σαλόνια της Βουλής.
      ΔΙΟΝΥΣΟΣ

      Διαγραφή
  5. Διόνυσε αν δεν είσαι προβοκάτορας, τότε είσαι τόσο προκατειλημμένος και σαφώς υπερφίαλο, ς αν μη βολεμένος. Εκτός του ότι εξομοιώνεις ανόμοια πράγματα. Μήπως σου διαφεύγει ότι σήμερα δεν έχει δουλιεά ούτε για οικογενειάρχες, πόσο μάλλον για φοιτητές. Μήπως ζείς στην δεκαετία του 60 και σου διαφεύγει ότι οι ανάγκες αλλά και οι απαιτήσεις είναι άλλες. Αντιπαρέρχομαι το κάκιστο σχόλιο για την Σπίρτου που αν και μη Φλωρινιώτισσα, έχει κάνει πολλά περισσότερα για κάποιους αχάριστους σαν και σένα σε ένα σωρό ζητήματα της Φλώρινας, (τραίνο, πανεπιστήμιο κλπ), ενώ πολλοί πατριώτες μας δεν σήκωσαν τον κ...ο τους από τον καναπέ, αλλά συνεχίζουν να κάνουν κριτική του κ...ου. Ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ακριβως εννοούσα. Το θέμα δεν ηταν οι άποροι φοιτητές, αλλα οι αγώνες της συντάκτριας, τους οποίους αναγνωρίζω. Μπορείται να αφιερώσετε οσο χώρο και χρόνο θέλετε για να τους προβάλλετε. Ξεχωρίστε τους όμως τουλάχιστον ως θέμα.
      Αλλιώς και άλλοι εξυπνότεροι εμού, ισως κανουν το ίδιο ΄΄λάθος΄΄ και πουν τη γνώμη τους, για την οποία ενδεχομένως να ντρέπονται. Εγώ δεν ντρέπομαι να εκφραζω την άποψή μου. Αν ενοχλήθηκες δεν φταίω εγώ....ή θα προτιμούσες να μην υπάρχουν άλλες απόψεις??
      ΔΙΟΝΥΣΟΣ

      Διαγραφή