Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο Δήμος Πρεσπών στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εδαφικής Συνεργασίας

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Ειδική
Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία) το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εδαφικής Συνεργασίας: Προώθηση Βέλτιστων Πρακτικών - Ανταλλαγή Εμπειριών.
Στις εργασίες του Συνεδρίου που διεξήχθη στις 8 και 9 Μαΐου 2014 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Πρεσπών έλαβε επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει μέσω αντιπροσωπείας του που αποτελούνταν από τους κ.κ. Βαγγέλη Καραγιάννη, Κωνσταντίνο Ζαρμακούπη και Ιωάννη Καζόγλου. Μάλιστα, κατόπιν διενέργειας σχετικής αξιολόγησης (από ανεξάρτητη επιτροπή της Ε.Ε.) όλων των έργων διασυνοριακής συνεργασίας, επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στο συγκεκριμένο Συνέδριο, ως Βέλτιστες Πρακτικές, τα εξής δύο (2) έργα που υλοποιεί και συμμετέχει ο Δήμος Πρεσπών:
  • το έργο με τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ: Από το παρελθόν στο μέλλον: Η προώθηση όλων των ομορφιών της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των Λιμνών των Πρεσπών με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος - Ηλιακά Σκάφη (GREEN BOAT)», στο οποίο Επικεφαλής Εταίρος είναι ο Δήμος Πρεσπών και συμμετέχει ο όμορος Δήμος Pustec (πρώην Liqenas). Μέσω του έργου «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT» (www.green-boat.eu), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013, έχει ήδη γίνει η προμήθεια από το Δήμο Πρεσπών των πρώτων δύο ηλιακών σκαφών στον Ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων για την οργάνωση εναλλακτικών διαδρομών αναψυχής στις προστατευόμενες περιοχές των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα με καινοτόμα μέσα εντελώς φιλικά προς το περιβάλλον [η παρουσίαση έγινε από τους εκπροσώπους του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Πρεσπών στο συγκεκριμένο έργο, κ. Θάνο Παπότη και κα Ελίζα Σαλπιστή της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.]
  • το έργο με τίτλο: «Αποτύπωση ενεργειακού αποτυπώματος των δημόσιων κτιρίων Δήμων Πρεσπών και Ρέσεν – Προτάσεις βελτίωσης αυτών και βιοκλιματικός σχεδιασμός αντιπροσωπευτικών κτιρίων των δύο περιοχών (PEEBPE)», στο οποίο Επικεφαλής Εταίρος είναι το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ο Δήμος Πρεσπών. Κύριος στόχος του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – PEEBPE» (www.peebpe.eu), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – πΓΔΜ 2007-2013, είναι η αποτύπωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημόσιων κτιρίων των Δήμων Πρεσπών (από Ελλάδα) και Ρέσεν (από πΓΔΜ) και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αντιπροσωπευτικών κτιρίων των δύο αυτών περιοχών [η παρουσίαση έγινε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου και Καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δημήτριο Στημονιάρη].




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου