Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ψήφισμα και ομιλία για την Εργατική Πρωτομαγιά από το ΕΚΦ

Εμείς οι εργαζόμενοι της Φλώρινας, σήμερα, 128 χρόνια μετά την εξέγερση των πρωτοπόρων αγωνιστών της Εργατικής Τάξης στο Σικάγο, που βάφτηκε από το αίμα τους, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο εργατικό κέντρο Φλώρινας, για να τιμήσουμε την μνήμη  τους και να γιορτάσουμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της τάξης μας.
ΤΙΜΑΜΕ  την μνήμη των  αγωνιστών του Μάη
του 36 στην Θεσσαλονίκη, τους ήρωες της Καισαριανής και όλους τους ανώνυμους μαχητές της Εργατικής Τάξης, που έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για λευτεριά, ανεξαρτησία και μια καλύτερη ζωή.
Ο φετινός γιορτασμός της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, βρίσκει την Εργατική Τάξη σε θέση άμυνας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, που έχουν εξαπολύσει εναντίον της, οι εκφραστές του διεθνούς κεφαλαίου και του τραπεζικού συστήματος.
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ αποτελεί σημείο αιχμής της δράσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος, ενάντια στα οικονομικά και πολιτικά κέντρα του καπιταλισμού, που επιβουλεύονται τις λαϊκές κατακτήσεις και την παγκόσμια ειρήνη. Σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό τα εργατικά δικαιώματα βρίσκονται σε πλήρη αμφισβήτηση και κατάργηση από τις πανίσχυρες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις των αγορών που επιβάλλουν στους λαούς τους νόμους του κέρδους και της ασύδοτης εκμετάλλευσης.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να αποδεχτούμε το κόστος των χρεών και των ελλειμμάτων, που δημιούργησαν οι κυβερνητικές πολιτικές και οι διεθνείς κερδοσκόποι.
ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, και δηλώνουμε πως θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στην χρεοκοπία των εθνικών οικονομιών και στην ποδηγέτηση  των λαών και των κινημάτων
Α Γ Ω Ν Ι Ζ Ο Μ Α Σ Τ Ε
§  Να ανατρέψουμε τις υφεσιακές πολιτικές που οδηγούν σε απολύσεις, παράγουν ΑΝΕΡΓΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ και καταργούν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.
§  Να επανακτήσουμε τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.
§  Να επιβάλλουμε την διατήρηση και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια.
§  Να επανακτήσουμε και να κατοχυρώσουμε το θεσμικό και εργασιακό πλαίσιο που βίαια και αντισυνταγματικά κατήργησαν με τα μνημόνιά τους.
§  Να ανατρέψουμε  το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων και την εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων κοινωνικού χαρακτήρα.
Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε
§  Να σταματήσει η άνευ όρων παράδοση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, στη τρόικα και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο και να εφαρμοστούν πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη και σε έξοδο από την ύφεση και την κρίση.
§  Δημόσια ΔΕΗ με κοινωνικό χαρακτήρα
§  ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού
§  Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα
§  Άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Φλώρινας
§  Άμεσες προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
§  Κατασκευή μονάδων αποθείωσης Αμύνταιο Ι , ΙΙ
§  Να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας
§  Ολοκλήρωση του Φράγματος Τριανταφυλλιάς
§  Ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας
Ζ Η Τ Α Μ Ε
§  Την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα δίνει προοπτική ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας, θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής μας, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής.
§  Την δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετούν την ανάπτυξη και την παραγωγή.
Π Α Λ Ε Υ Ο Υ Μ Ε
§  Για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών  και των αντεργατικών νόμων.
§  Για να μη περάσει η εργοδοτική αδιαλλαξία.
§  Για μια πολιτική που θα βάζει τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς.
§  Για τιμωρία των ενόχων και την επιστροφή του κλεμμένου πλούτου
Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε
§  Για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
§  Για να επανακτήσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις.
§  Για να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ
Το Προεδρείο του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ να στείλει το ΨΗΦΙΣΜΑ αυτό σε κάθε αρμόδιο.

ΦΛΩΡΙΝΑ 1 ΜΑΗ 2014
Για το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ     ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΦ ΜΠΙΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ  ΤΗΝ 1ΜΑΗ 2014 
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Άνεργοι, Νέοι και Νέες, Συνταξιούχοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την πιο σημαντική μέρα της εργατικής τάξης. Να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών αγωνιστών εργατών του Σικάγου του 1886, της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936, της Καισαριανής του 1944, όλων των επώνυμων και ανώνυμων που έπεσαν για τα δίκαια της εργατικής τάξης.
Βρισκόμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τους αγώνες τους για ένα κόσμο ειρηνικό, πιο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση.
Βρισκόμαστε εδώ, να τιμήσουμε μια μεγάλη μέρα για τον εργαζόμενο.
Μια ημέρα τιμής και μνήμης στους αγώνες του.
Μια ημέρα που πιο επίκαιρα από ποτέ, στη σημερινή Ελλάδα μας υπενθυμίζει πως:
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ!
Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία μας έφεραν.
Μπορούμε να σταματήσουμε τη λεηλασία στο εισόδημα της εργατική τάξης και τον κατακερματισμό της ζωής μας.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους όλου του πλανήτη να πληρώνουν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και να δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.
Δουλειά, μισθοί και μεροκάματα, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις, έχουν γίνει στόχος κυβερνήσεων και εργοδοτών που στο βωμό του κέρδους καταπατούν κάθε έννοια δικαίου.
Ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, έχουν στοχοποιηθεί και «εκτελούνται» καθημερινά στο όνομα του ανταγωνισμού, των ελλειμμάτων και του χρέους.
Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σημαδεύεται από το κλείσιμο 4 χρόνων οικονομικής και κοινωνικής βαρβαρότητας ενάντια στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες.

Μια βαρβαρότητα που επιβλήθηκε από την Τρόικα, τους δανειστές της χώρας και το μεγάλο τραπεζικό και εργοδοτικό κεφάλαιο.

Μια βαρβαρότητα που υλοποιήθηκε με τη μέθοδο του σοκ και δέους από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, οι οποίες εκτέλεσαν με επιμέλεια τις επιταγές τους.

Τα 4 αυτά χρόνια, εμείς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα είδαμε να γυρίζει το εργασιακό ρολόι 100 χρόνια πίσω.

Η χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων μετατράπηκε σε μια τεράστια ζώνη φθηνής, ευέλικτης και ενοικιαζόμενης εργασίας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τρόικα και μνημονιακές Κυβερνήσεις
  • Κατάργησαν τις συλλογικές μας συμβάσεις.
  • Μείωσαν τους μισθούς μας, σε επίπεδα φτώχειας.
  • Διέλυσαν το εργατικό δίκαιο και επέβαλαν το απόλυτο εργοδοτικό – διευθυντικό δικαίωμα.
  • Θεσμοθέτησαν τον εργασιακό μεσαίωνα.
  • Πετσόκοψαν τις συντάξεις μας
  • Διέλυσαν την κοινωνική μας ασφάλιση, την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωσή μας, τη συλλογική μας δράση και την ενωτική μας αντίσταση με στόχο να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας φτωχοποιούν και μας κάνουν δούλους του 21ου αιώνα.

Να συνεχίσουμε αταλάντευτα, χωρίς υποχωρήσεις και ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τους αγώνες μας ως εργαζόμενοι, μαζί με τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και νέες, τους μικρούς επαγγελματίες.
Πρέπει να σταματήσουμε ΤΩΡΑ τον καταστροφικό χείμαρρο, που παρασέρνει στο πέρασμα του, τις χρόνιες κατακτήσεις μας, την αξιοπρεπή ζωή μας και το αυτονόητο δικαίωμα μας στην εργασία.
Πρέπει να αντιπαλέψουμε τις άδικες και σκληρές αποφάσεις τους, που οδηγούν ολοένα και περισσότερους από εμάς στην ανεργία, ολοένα και περισσότερους νέους σε αδιέξοδο.
Τα στοιχεία για την ανεργία σοκάρουν.
Στους νέους η κατάσταση ακόμα πιο δραματική. Μια ολόκληρη γενιά βρίσκεται υπό διωγμό. Ένας στους δυο δεν εργάζεται, με την ξενιτιά και τον χωρισμό των οικογενειών ανά την Ελλάδα για να βρουν έστω και προσωρινή εργασία να αποτελεί τη μοναδική λύση, τη λύση απόγνωσης, την ώρα που το μέλλον διαφαίνεται αδιέξοδο.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να αμαυρώσουν το μέλλον μας.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να περιμένουμε τις χειρότερες μέρες, και τα ακόμα πιο άδικα και σκληρά μέτρα.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ στους εκβιασμούς και στα ψευτοδιλήμματα τους.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ εμείς σε θύματα, των δικών τους πολιτικών. Πολιτικών που εξοντώνουν τους εργαζόμενους.
Στο όνομα της κρίσης, της Τρόικας, των Ευρωπαϊκών πολιτικών και των Μνημονίων οδηγούν αναρίθμητες ζωές στην κατάρρευση. Στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι…
Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας. Να σεβαστούμε τη διαδρομή μας. Και να δώσουμε τον δικό μας αληθινό αγώνα.
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου