Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ναι! Μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην Υγεία

Του  Γιάννη Κοσκοσά , γιατρού-διευθυντή  ΕΣΥ
Ξεκινώντας να γράψεις ένα άρθρο ή  μια ενημέρωση για το νοσοκομείο της πόλης μας και την δημόσια υγεία ,δεν μπορείς να μην σκεφτείς ότι μέχρι τώρα τα προβλήματα τους χειροτέρευαν παράλληλα και σε αντίθεση με τη δημοσιότητα που δίνονταν, στην προσπάθεια να μπει κάποιο φρένο στον κατήφορο.
Δυστυχώς  τα τέσσερα χρόνια της
μνημονιακής λαίλαπας έφεραν  το δημόσιο σύστημα υγείας σε τέτοια  κατάσταση που ίσως κάνει περιττή την παράθεση στοιχείων και επιχειρημάτων. Η πραγματικότητα, όπως βιώνεται από τους πολίτες της χώρας μας στην προσπάθεια τους να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην υγεία, δείχνει το σκληρό πρόσωπο μιας υγειονομικής φτώχιας που μας γυρίζει χρόνια πίσω. Κύρια στοιχεία αυτής της κατάστασης   είναι  η αποσύνθεση  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η λειτουργική συρρίκνωση νοσοκομείων και το κλείσιμο κλινικών, η πολλαπλή οικονομική επιβάρυνση στα φάρμακα και τις εξετάσεις και ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Τί συμβαίνει όμως στο νομό μας και στο νοσοκομείο μας;  Όπως  το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου Φλώρινας και η επιτροπή των γιατρών εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου στις αρχές του καλοκαιριού, το νοσοκομείο μας κινδυνεύει άμεσα με λειτουργική συρρίκνωση και κατάρρευση.H δημόσια  πρωτοβάθμια  φροντίδα υγείας (τώρα λέγεται  ΠΕΔΥ στη θέση του ΕΟΠΥΥ  που επίσης δεν τα κατάφερε!)έχει υποστεί  συντριπτικά χτυπήματα. Σημαντικές κλινικές και τμήματα του Γ. Ν. Φλώρινας είναι υποστελεχωμένα, υπολειτουργούν, λειτουργούν επικίνδυνα η σύντομα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου αν δεν αλλάξει κάτι αμεσα.Η σοβαρή υποχρηματοδότηση  στραγγαλίζει ακόμα πιο πολύ βασικές  λειτουργίες του νοσοκομείου.
Οι «μεταρρυθμίσεις» των Υπουργών υγείας των μνημονίων ήταν πράγματι αποτελεσματικές ! Όπως π.χ η εγκληματική απόφαση του κ. Λοβέρδου το 2011 να πάψουν οι διορισμοί μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ ( ναι δεν κάνουμε λάθος, αυτός επανήλθε στην κυβέρνηση για νέες ημέρες δόξας). Όπως το πετσόκομμα οργανικών θέσεων στους οργανισμούς που φτιάχτηκαν αυθαίρετα  και χωρίς καμία διαβούλευση.
Σαν υπεύθυνος γιατρός μιας κλινικής που είναι της πρώτης γραμμής και όντας στο Γ.Ν.Φλώρινας αρκετά χρόνια μπορώ να πω με κάθε ευθύνη ότι όλο και περισσότερες πλευρές της λειτουργίας του νοσοκομείου μας γίνονται επικίνδυνες . Π.χ γιατροί σε βαριές ειδικότητες να κάνουν 7 και 10 συνεχόμενες  εφημερίες, εργαζόμενοι-νοσηλευτές να μην παίρνουν τα ρεπό τους, και η διοίκηση να προσπαθεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων «κρατάν» το νοσοκομείο αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτρέπει συνέχεια το ξεχαρβάλωμα, τη σωματική και ψυχική εξόντωση, την παραβίαση έστω και αυτής της κείμενης νομοθεσίας.
Πώς το είχε πει αυτό ο κατά Βενιζέλον «φιλέλληνας» κ,Γιούνκερ; Αν κάναμε αυτά τα πράγματα στις «χώρες μας», είχε παραδεχτεί, θα είχε γίνει κοινωνική εξέγερση, Και συμπληρώνω εγώ ότι θα είχαν επέμβει και μερικοί εισαγγελείς γιατί διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η  ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Ξέρω ότι τα ίδια πράγματα συμβαίνουν και σε άλλους χώρους (παιδεία ,εργασιακός  μεσαίωνας στον ιδιωτικό τομέα, κοινωνικός και οικονομικός στραγγαλισμός των επαγγελματιών, της νεολαίας κ ά). Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τη βοήθεια και των μέσων μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποίησε έντεχνα και καλλιέργησε τις αντιθέσεις ανάμεσα σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας για να προωθήσει αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα. Βλέπω με στενοχώρια ακόμα σε διάφορα blog, ότι ορισμένοι συμπολίτες μας (ανώνυμα οι περισσότεροι,  ευτυχώς) συνεχίζουν να πέφτουν στην ίδια παγίδα και να φτάνουν σε λανθασμένες κρίσεις. Ναι υπήρχαν και υπάρχουν γιατροί που συμμετείχαν στην διαπλοκή. Και σε ποιο χώρο άλλωστε  δεν  υπήρχε το φαινόμενο; Είναι αυτό δικαιολογία για να ισοπεδωθούν όλα ,να δεχθούμε την τιμωρητική διάθεση της τρόικα και των εγχώριων Ταλιμπάν του μνημονίου στυλ Αδωνι;
Σαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταλαβαίνουμε ότι από μόνοι μας δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τη δύσκολη κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω. Είμαστε σε μια μικρή πόλη όπου γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Να σας εξομολογηθώ ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και εγώ και οι συνάδελφοί μου αγωνιούμε εξίσου και για την περίπτωση που εμείς ή οι συγγενείς και φιλοι μας θα είμαστε χρήστες υγείας. Δεν έχει ξορκιστεί η αρρώστια και το ατύχημα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η αγωνία μας είναι κοινή. Το σωματείο εργαζομένων και η επιτροπή των γιατρών αποφάσισαν να ζητήσουν την ενεργή συμμετοχή του λαού της Φλώρινας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Να κερδίσουμε μία μάχη στον πόλεμο για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία. Είμαστε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και όχι στη δεκαετία του 50 μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Πρέπει να υπερασπίσουμε το στοιχειώδες δικαίωμα μας στη δημόσια υγεία πριν να είναι αργά.  
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014


1 σχόλιο:

  1. Γιαννάκη, γλιστράς................ Οι δυο κλινικές η μαιευτική και παιδιατρική δεν λειτουργούν εξ αιτίας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΩΝ ανθρωπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή