Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Της οικολογίας το… κάγκελο

Του Χριστάκη Ιωάννη
Τον περασμένο Οκτώβρη του 2014 όλα τα κανάλια έδειχναν απίστευτες εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες που προξένησαν οι βροχοπτώσεις σε επτά (7) δήμους της Αθήνας. Οι κάτοικοι μετρούν ακόμη τις πληγές τους, κι όπως κάνουν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις ψάχνουν τους «αόρατους» υπεύθυνους.
Το ίδιο έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Από ότι έγραψε η εφημερίδα Μακεδονία στις
28-10-2014: «Οι έντονες βροχοπτώσεις έφραξαν από φερτά υλικά το ποτάμι Ανθεμούντα και προκληθήκαν πλημμύρες στο Δήμο της Θέρμης. Ο Δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος έριξε τις ευθύνες στην Περιφέρεια για την κατάσταση που δημιουργήθηκε Από την πλευρά της η Περιφέρεια δια στόματος του Στάθη Αβραμίδη έλεγε ότι η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια να καθαρίζει ρέματα και ποτάμια εντός των ορίων των Δήμων Πολλά τα παρομοια περιστατικά, πολλές φορές με ανθρώπινα θύματα. Σ’ ένα κράτος μπάχαλο, μετά από κάθε καταστροφή όλοι δηλώνουν ανεύθυνοι και αναρμόδιοι.
Στη Φλώρινα αρχές του Δεκέμβρη του 2010 πλημμύρισε η πάνω γειτονιά και τα κοινοτικά διαμερίσματα Μεσονησίου, Αρμενοχωρίου, διότι τα δένδρα που έχουν φυτρώσει στην κοίτη του ποταμού φράκαραν τα ορμητικά νερά του Σακουλλέβα. Στην περίπτωση αυτή οι ζημιές θα ήταν πολλές και ανεπανόρθωτες- ενδεχομένως- εάν και το υπόλοιπο κομμάτι του ποταμού που διασχίζει την πόλη της Φλώρινας ήταν «μπαζωμένο» με δένδρα και όχι καθαρό όπως είναι τώρα. Στη Κ. Υδρουσα τα νερά του χειμάρρου αναστάτωσαν τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι φοβήθηκαν το γεγονός να γκρεμιστούν τα σπίτια τους.  Τέσσερα χρόνια πέρασαν  από τότε και τα δένδρα στα σημεία που προξένησαν τις πλημμύρες υπάρχουν ακόμη στο ποτάμι. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μόνον συσκέπτεται και φωτογραφίζεται. Στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο θα μετράμε ξανά πληγές.
Θεομηνίες μπορεί να γίνονται κάθε πενήντα(50) και εκατό (100) χρόνια, όμως μπορεί να γίνουν και αύριο. Γι αυτό και οι κάτοικοι από αρχαιοτάτων χρόνων φρόντιζαν να έχουν πάντα καθαρές και χωρίς δένδρα τις κοίτες των ρεμάτων, ποταμών που διασχίζουν κατοικούμενες περιοχές και περιουσίες. Οι χωρίς δένδρα κοίτες ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ.
Στην περιοχή των Πρεσπών η φροντίδα για τα ρέματα και τα ποτάμια έχει αφεθεί στο έλεος των μισθωτών οικολόγων. Οι γνωστές Μ.Κ.Ο. που βάσει νόμων και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (Κ.Υ.Α.) απαγορεύουν στον άνθρωπο να αυτοπροστατευτει σε περίπτωση θεομηνίας. Νόμοι άδικοι και αποφάσεις επικίνδυνες. Με τέτοιους νόμους στην Αθήνα μπάζωσαν τα ρέματα και κτίσανε οικοδομές. Στην Πρέσπα προστατεύουν τα άχρηστα πελώρια δένδρα στα ρέματα για να  προκαλέσουν – όταν έρθει η ανεπιθύμητη ώρα- τη βιβλική καταστροφή. Στο χείμμαρο που διασχίζει το χωριό του Αγ. Γερμανού οι κορμοί των δένδρων έχουν πυκνώσει και στενέψει επικίνδυνα την κοίτη. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι κάτοικοι από πάππου προς πάππου δεν άφηναν στο ποτάμι να φυτρώνουν δένδρα, τα καθάριζαν στη γέννηση τους. Σήμερα αυτό απαγορεύεται, Σε προστατευόμενες περιοχές. ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΑΔΕΙΑ. Τα πελώρια κλαδιά της κάθε άγριας ιτιάς μπλέκουν με τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Ο κίνδυνος θάνατος ορατός.
Κι όμως, κανένας «αρμόδιος», και κανένας από τους επαγγελματίες οικολόγους δεν ενδιαφέρθηκε εδώ και δεκαετίες να προβεί στις νόμιμες –όπως θέλουν – διαδικασίες ανάγκης κλαδέματος προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων. Αυτό που δεν κάνουν οι αρμόδιοι φορείς το κάνουν «αναρμοδίως» οι κάτοικοι
Αυτοί αναλαμβάνουν με ειδικό συνεργείο το κλάδεμα και την κοπή δένδρων επισφαλούς αντοχής. Προτρέχουν οι απλοί πολίτες για να προλάβουν ατυχήματα που οι αρμόδιοι ποτέ δεν προλαβαίνουν, και πάντα κατόπιν εορτής η μια υπηρεσία ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη. Στο τέλος, όλοι τους βγαίνουν αθώοι. Πράττουν οι κάτοικοι το αυτονόητο διότι αφορά τη δική τους ασφάλεια. Γι αυτή τους την πρωτοβουλία κανένας θεσμικά υπεύθυνος δεν τους εμπόδιζε. Κανένας δεν τους κατήγγειλε,. Ούτε ΔΕΗ ούτε Δασαρχείο, ούτε τα συντονιστικά όργανα της πολιτικής προστασίας. Θα ήταν άλλωστε αχαριστία, εάν έκαναν κάτι τέτοιο σε εθελοντές που κοπιάζουν χωρίς μεροκάματο για το κοινό όφελος. Για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής Πρεσπων, οι οικολόγοι που εργάζονται στο Φορέα Διαχείρισης και στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπων (Μ.Κ.Ο.) κατήγγειλαν τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κοινότητας, που συμμετείχε στο κλάδεμα και το κόψιμο των σάπιων δένδρων. Η καταγγελία τους στράφηκε αποκλειστικά στον Πρόεδρο και όχι σε όλα τα μέλη του συνεργείου που συμμετείχαν. Γιατί; Πολλά τα ερωτηματικα!!!
Η οικολογική δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση «π λ η μ μ ύ ρ ι σ ε»!!! Στο δικαστήριο μεταξύ άλλων είπαν και τα εξής: «Πάθαμε σοκ μόλις είδαμε τα δένδρα κατακρεουργημένα.» Οι συγκεκριμένοι όμως οικολόγοι  έβλεπαν τόσα χρόνια τους εθελοντές των χωριών, να κάνουν δενδροφύτευεση στους δρόμους , πλατείες, πάρκα και σε όλο το μήκος στις όχθες των ρεμάτων και ποταμών. Αυτο σημαίνει πως είναι προστάτες και όχι «σφάχτες». Γνώριζαν τις προσπάθειες  του Προέδρου για την νόμιμη διαδικασία. Με έγγραφο τη τοπικής κοινότητας Αγ, Γερμανού προς την Δ/ νση  Δασών στις 21-10-2013. Τελικά άδεια δεν του δόθηκε. Βέβαια η δικαιοσύνη  βάσει νόμου έκρινε το Πρόεδρο ένοχο. Τιμώρησε  με ποινή φυλάκιση οχτώ μηνών με αναστολή  συν έξοδα. Οι καταγγέλλοντες καταχάρηκαν για την απόφαση.
Ναι, έκοψαν τα βεβαιωμένα «ηλεκτροφόρα» κλαδιά, εφόσον το ανεύθυνο κράτος αδιαφορεί και δεν ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες του Άννα και του Καϊάφα. Το κράτος πάντα αδιαφορεί, διότι ποτέ και σε κανένα δε λογοδοτεί.
Λυπάμαι για τους εργαζόμενους των Μ.Κ.Ο. που χρόνια φιλοξενούνται στην περιοχή και δεν έχουν καταλάβει πως, οι Πρεσπιωτες προστατεύουν την χλωρίδα και πανίδα σαν τα μάτια τους. Προστατεύουν τον τόπο τους χωρίς μισθούς και τυμπανοκρουσίες, χωρίς τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις από το αμαρτωλό Υπουργείο των Εξωτερικών.
Κύριε Πρωθυπουργέ,  κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
Στέλνω και σε σας την εν λογω επιστολή για να διαμαρτυρηθώ. Διότι, αυτοί που εμπνεύστηκαν και ψήφισαν τέτοιο νόμο που απαγορεύει την κοπή  δένδρων από τις κοίτες των ποταμών και ρεμάτων στις Πρεσπες, θεωρώ, πως ψήφισαν ένα νόμο που είναι άδικος και ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων. Οι προστατευόμενες περιοχές δεν προστατεύονται, εάν παράλληλα δεν προστατευτούν οι άνθρωποι και περιουσίες τους. Δεν προστατεύεται με οικολόγους που είναι κόντρα στο μόχθο της τοπικής κοινωνίας. Η Πρεσπα δεν θα γίνει ζούγκλα..
Κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ ψηλά στα σύνορα, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει, φυλάγουν στην κυριολεξία Θερμοπύλες, μη τους προδώσετε. Μη δημιουργείτε «ύπουλα» μονοπάτια με Υπουργικές Αποφάσεις ΕΚΤΡΩΜΑ και νόμους ΕΦΙΑΛΤΕΣ.

Υ.Γ. Από την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Μας πήρε το ποτάμι
Μια καλή βροχή χρειάστηκε για να γίνουν κάποιοι δρόμοι της Δυτικής Αττικής κανονικά ποτάμια και να πνίξουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και για καλή μας τύχη ευτυχώς όχι ανθρώπους
Μια καλή βροχή χρειάστηκε για να ξαναδούμε όλο αυτόν τον πολιτικό θίασο να μας διαβεβαιώνει αρμοδίως ότι είναι αναρμόδιος και κάποιος άλλος φταίει.
Μια καλή βροχή χρειάστηκε για να ξαναμάθουμε ότι αυτό το κράτος εξέδιδε άδειες αυθαιρέτων κτισμάτων, μπάζωνε ρέματα, έφραζε κοίτες ποταμών-ένα κράτος ανεύθυνο, πελατειακό και άθλιο, όπως εξακολουθεί να είναι.



4 σχόλια:

  1. ναι ρε παιδι μου παντοπυ στη φυση τα ποταμια ειναι χωρις δεντρα.ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ανοησιες .Ασε αρθογραφε ,εμεις ,που ζουμε εδω στην Πρεσπα ξερουμε γιατι το εγραψες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α και για την εγκληματικη αυθαιρετη και παρανομη κοπη των δεντρων απο καποιυς μαγκες στην κοιτη του Αγ.Γερμανου ,επεσεη πρωτη δικαστικη καμπανα και στο εφετειο θα πασει διπλη και τριδιπλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και η εφημεριδα σας θα επρεπε να ειναι πιο προσεκτικη για μια υποθεση που υπηρξε καταδικαστικη αποφαση της δικαιοσυνης και εκκρεμει στο εφετειο και να μην δινει αλλοθι σε τεοια κατευθυνομενα αρθρα,που γραφει καποιος ,οοποιος δεν εχει καμμια ειδικη γνωση για να μιλησει επι του θεματος .Οσο για τα υποννοουμενα περι σκανδαλωδων χρηματοδοτησεων ,αυτα εμπιπτουν στις διαταξεις περι συκοφαντικης δυσφημησης και μαλλον θα παρουν την καταλληλη οδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ναι, έκοψαν τα βεβαιωμένα «ηλεκτροφόρα» κλαδιά, εφόσον το ανεύθυνο κράτος αδιαφορε"
    Απολυτως ψευδες καθως δυο μερες μετα θα ερχοταν η δεη να κοψει τα κλαδια .Αλλα ειπαμε ,διπλη και τριδιπλη θα πεσει στο εφετειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή