Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη Τύπου Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις συναντήσεις που πραγματοποίησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος την Παρασκευή 14 Αυγούστου στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας.
 Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Μπίρος τόνισε ότι τα προβλήματα σε επίπεδο χώρας είναι πάρα πολλά και η πολιτική αστάθεια που επικρατεί έχει επιπτώσεις στην
καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στα έργα που έχουν προγραμματιστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει ολιγωρία σχεδόν σε όλους τους τομείς που καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη λειτουργία της περιφερειακής αρχής.
 Στα πλαίσια αυτά, μετά και την απόρριψη από το ελεγκτικό συνέδριο του έργου για την αντικατάσταση του λιφτ της Βίγλας Πισοδερίου, κατατέθηκε ένσταση δια μέσου του νομικού συμβούλου της Π.Ε. Φλώρινας με στόχο την επανεξέταση και επαναξιολόγηση των στοιχείων από το αρμόδιο δικαστήριο.
 Ο κ. Μπίρος ζήτησε εκ μέρους της περιφερειακής αρχής δημόσια συγγνώμη για την καθυστέρηση των εργασιών στον οδικό άξονα Αρμενοχωρίου – Βεύης. Παρά τη δημοπράτησή του, το έργο δεν μπορεί προς το παρόν να ολοκληρωθεί λόγω διακοπής της χρηματοδότησης. Δέσμευση της περιφερειακής αρχής είναι να πιέσει με κάθε τρόπο για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την απελευθέρωση των πόρων που έχουν δεσμευτεί για την ολοκλήρωσή του.
 Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) κ. Γιαννακόπουλο συζητήθηκε το θέμα του κάθετου άξονα στην Π.Ε. Φλώρινας. Οι μελέτες από πλευράς κράτους έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ προσεχώς θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Φλώρινας και της ΔΜΕΟ για την εύρεση της ιδανικότερης λύσης για την ολοκλήρωση του έργου.
 Κατά τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, πρόταση του Υφυπουργού ήταν η κατάθεση από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενός συνολικού σχεδίου σε επίπεδο περιφέρειας με ιεράρχηση όλων των μεγάλων έργων για τον πρωτογενή τομέα (αναδασμοί φράγματος Τριανταφυλλιάς, αρδευτικό Βεγορίτιδας, αρδευτικό Χειμαδίτιδας κ.α.), το οποίο θα τύχει και της αντίστοιχης ανταπόκρισης. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των αδειών για την καλλιέργεια αμπελώνων για τις οποίες από τον Μάρτιο του 2016 θα υπάρξει απελευθέρωση και διαχείριση σε εθνικό επίπεδο ενώ θα δοθούν 6000 περίπου στρέμματα σε νέους αμπελουργούς σε όλη την επικράτεια. Στόχος της Π.Ε. Φλώρινας είναι να δοθούν όσο περισσότερες άδειες γίνεται στην περιοχή του Αμυνταίου όπου υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στον συγκεκριμένο τομέα. Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών με τον Υφυπουργό να εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.
 Κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Κοπανάκη συζητήθηκε το θέμα της υδροδότησης του πρώην Δήμου Μελίτης από το φράγμα της Παπαδιάς. Οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και ο κ. Κοπανάκης έδωσε διαβεβαίωση ότι θα προκηρύξει στο αμέσως επόμενο διάστημα τον σχετικό διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του έργου. Από την πλευρά του ο κ. Μπίρος θεωρεί ότι η παροχή καθαρού νερού προς όλους τους πολίτες αποτελεί βασική προτεραιότητα και δεσμεύτηκε ότι η Π.Ε. Φλώρινας θα αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους των απαιτούμενων μελετών και έργων.
 Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τη λίμνη της Βεγορίτιδας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε εκ νέου την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης και συνύπαρξης του πρωτογενούς τομέα και του υδάτινου πλούτου και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης ενός διαχειριστικού σχεδίου το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου