Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η θεματική εικαστική ενότητα «Περί Έρωτος Διασταυρώσεις»

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκε η θεματική εικαστική ενότητα με τίτλο «Περί Έρωτος Διασταυρώσεις» στο χώρο της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη, τα εγκαίνια της οποίας είχαν την έναρξή τους στις 15 Οκτώβρη 2015.
Με άξονα το περιεχόμενο της
θεματικής «Περί έρωτος Διασταυρώσεις», η ενεργοποίηση (24) είκοσι τεσσάρων Καλλιτεχνών, καταγράφηκε ως μια δράση, από τη διάθεση τους να ανιχνεύσουν τις ορατές και αόρατες μορφές των εσωτερικών ενεργοποιήσεων ενός φαινομένου, όπως είναι ο Έρωτας. Η ανίχνευση, ο εντοπισμός και η αγωνία ήταν τα βασικά στοιχεία αυτής της προσέγγισης, μιας αναζήτησης των καλλιτεχνών για να φθάσουν ξανά στις πηγές των στοιχείων που ορίζουν τις λεπτές νοητικές και πνευματικές λειτουργίες του έσω κόσμου.
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των γεγονότων με άξονα την ουσία της εντύπωσης του νοήματος, περιέγραφε γεγονότα, από το πρίσμα των πολλαπλών θεάσεων, έτσι όπως αυτά αποτυπώθηκαν ως ύλη στο χώρο στις ζωγραφικές και γλυπτικές συνθέσεις.
Οι προτεινόμενες εικαστικές και γλυπτικές προτάσεις δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αρχή της ανάπτυξης ενός διαλόγου που αφορούσε τη διαπραγμάτευση των εννοιών του Έρωτα. Η αφύπνιση των αισθήσεων, ο πόθος, η αγωνία, η προσμονή, ο πόνος, οι κρυμμένες εσωτερικές επιθυμίες του υποσυνειδήτου, το ταξίδι του νου στο φανταστικό για την αναπλήρωση του κενού που αφήνει η έλλειψη, ώθησαν τους δημιουργούς να παρουσιάσουν εκείνα τα σημεία τα οποία τους παίδεψαν και παράλληλα τους ενεργοποίησαν για να προβάλλουν στα έργα τους τις οπτικές ενός φαινομένου μέσα από το καθρέφτισμα των στερητικών στοιχείων για την αναπλήρωση του κενού που επέβαλε η απουσία και η έλλειψη του ποθητού ερεθίσματος.
Για το λόγο αυτό, οι υπερβατικές ενέργειες στο Νου των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στην Εικαστική ενότητα «Περί Έρωτος Διασταυρώσεις» ήταν υποταγμένες σε ένα φανταστικό ρεαλισμό μιας σειράς δημιουργιών υπερ εκτιμημένων αξιών για να νιώσουν την ικανοποίηση των έσω επιθυμιών.
Σε αυτήν τη λυτρωτική εικαστική συνάντηση για την ανακάλυψη της πηγής και της ουσίας στη ζωή συμμετείχαν οι παρακάτω καλλιτέχνες :
Ανδρουτσάκης Στάθης, Γκαρστέα Έλενα, Δήμου Δημήτριος, Ζαμπούνη Έλενα, Καλαμάρας Δημήτρης, Καλαμάρας Φίλιππος, Καρβουνιάρη Γιώτα, Κόρας Γεώργιος, Λαϊνά Σύλβια, Μιντιούρη Μαρία, Μπέσσας Δημήτριος, Μπούρμα Βασιλική, Μυστίλογλου Βαρβάρα, Μώρου Ειρήνη, Νόση Ευγενεία, Ξυνέλη Χρυσούλα, Παναγιωταράς Γιώργος, Παναγιωτίδου Χριστίνα, Περδικάρη Γιώτα, Πολυχρονόπουλος Νίκος, Σαρλικιώτη Έλενα, Ταμουτσέλης Νικόλαος, Ταμουτσέλης Παντελής, Τσαμκόσογλου Άννα.
Παράλληλα στα πλαίσια της παρουσίασης των 24 καλλιτεχνών, ο χώρος της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη, αποτέλεσε σημείο για την ανάπτυξη παράπλευρων εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών δράσεων με φόντο τα περιεχόμενα των 36 έργων που φιλοτέχνησαν οι συμμετέχοντες δημιουργοί.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 19–10-2015 και ώρα 19:30 έλαβε μέρος το προγραμματισμένο συνέδριο με θέμα:  «Τέχνη, Φιλοσοφία και Εκπαίδευση».
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Φλώρινας και την Κατεύθυνση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Επιστήμης και Αγωγής – Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτική και Επικοινωνία του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το συνέδριο περιλάμβανε εισηγήσεις με άξονα την εικαστική θεματολογία «Περί έρωτος Διασταυρώσεις» με κύρια αναφορά στα πεδία:
1)      Φιλοσοφία και Τέχνη.
2)     Μουσική και Παιδαγωγική
3)     Σημειωτική Ανάλυση
4)     Τέχνη και Έρωτας
5)     Έρωτας και δημιουργία στα Παιδαγωγικά μαθήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ : Εκθεσιακός Χώρος Πινακοθήκης Γρηγοριάδη
Ημέρα
Ώρα
Θέμα συνεδρίας
Εισηγητής
ΣΑΒΒΑΤΟ
17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
19:00
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ




Προεδρείο – Συντονισμός : Βίκυ Τσανίκα Δημοσιογράφος – Γιώργος Γρηγοριάδης
19:30 – 19:40
Χαιρετισμοί

19:40 – 19:55
Πλατωνική Φιλοσοφία ως μήτρα κοινωνικοπολιτικής πορείας της ανθρωπότητας και Τέχνη.
Δρ Δαββέτας Δημοσθένης
Καθηγητής Αισθητικής και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris IIΙ, Γαλλία.
19:55 -20:10
Η Μουσική στον Πλάτωνα
Δρ Ουλής Δημήτριος
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Αϊβατζίδου Τέτη Μουσικοπαιδαγωγός.
20:10 -20:25
Σημειωτική ανάλυση των έργων Τέχνης στη θεματική «Περί Έρωτος Διασταυρώσεις»
Δρ Βαμβακίδου Ιφιγένεια
Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
20:25 -8:40
«Περί έρωτος Διασταυρώσεις»
Καλαμάρα – Μοσχονά Άννα, Γλύπτρια, Συγγραφέας
8:40 – 9:00
Ο Έρωτας ως μορφή δημιουργίας στη Παιδαγωγική.
Δρ Ταμουτσέλης Νικόλαος Ζωγράφος 

                              Ερωτήσεις – Συζήτηση


Στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε, και την συντόνισαν η Βίκυ Τσανίκα Δημοσιογράφος και ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπεύθυνος της Πινακοθήκης, συμμετείχε και έκανε παρέμβαση ο τ. καθηγητής του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Δημητρέας.
Επίσης στον ίδιο χώρο της Πινακοθήκης την Πέμπτη 29-11–2015, με φόντο τα περιεχόμενα των 36 έργων που φιλοτέχνησαν οι συμμετέχοντες δημιουργοί, έλαβε μέρος η μουσική εκδήλωση με τίτλο « Από τον Πλάτωνα στο Ρεμπέτικο». Μια καλλιτεχνική δράση κατά την οποία τα μουσικά σχήματα που συμμετείχαν, παρουσίασαν την προσέγγισή τους στη διάσταση του περιεχομένου, έτσι όπως αυτή προβάλλεται μέσα από τον τίτλο της.
Οι συντελεστές της ιδιαίτερης μουσικής παρουσίασης ήταν οι δάσκαλοι του Ωδείου Ριζοπούλου, Νικόλαος Αϊβατζίδης (Κιθάρα, Τραγούδι), Τέτη Αϊβατζίδου (Κρουστά, Τραγούδι), Ιορδάνης Γυμνόπουλος (Κιθάρα, Μπαγλαμάς), Δημήτριος Ουλής (Μπαγλαμάς, Ακορντεόν, Μπουζούκι).
Τα κείμενα της εκδήλωσης τα είχε επιμεληθεί ο Δρ Δημήτριος Ουλής, τις δημόσιες σχέσεις είχε αναλάβει η Άντα Σκαφτούρου, ενώ την οργάνωση και την επιμέλεια της μουσικής εκδήλωσης είχαν η Τέτη Αϊβατζίδου και ο Δρ Νικόλαος Ταμουτσέλης.
Την έκθεση και τις λοιπές δράσεις που είχαν οργανώσει και επιμεληθεί οι συντονιστές των εκδηλώσεων, τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου σε όλο το φάσμα της ανάπτυξής τους.
Θα χρειαστεί να επισημάνουμε την παρουσία και την ενεργοποίηση των Φλωρινιωτών, αλλά και των φίλων της Φλώρινας οι οποίοι μέσα στο πλήθος των φιλότεχνων και των ανθρώπων της τέχνης και των επιστημών της φιλοσοφίας και της μουσικής, αποτέλεσαν το τέλειο σύνδεσμο για να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες δράσεις και να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Θα χρειαστεί να τονίσομε ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη είχε οργανώσει προγραμματισμένες επισκέψεις στο χώρο, μαθητικών κοινοτήτων με την εποπτεία των αποφοίτων εκπαιδευτικών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, δίνοντας ένα επιπλέον χαρακτήρα στην όλη παιδαγωγική προσέγγιση της θεματικής με τίτλο: «Περί Έρωτος Διασταυρώσεις».
H πραγματοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών συναντήσεων, δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθούν χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση, την πολύτιμη βοήθεια και την ευγενική χορηγία των :
Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, κ. Στέφανο Μπίρο, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε., Οινοποιία Βεγορίτις, Μεταφορική Εταιρία «Πούχια» και τους χορηγούς επικοινωνίας FM94 και το 3ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Θερμές ευχαριστίες στο μέγα φιλότεχνο Γιώργο Γρηγοριάδη για τη φιλοξενία της έκθεσης στο χώρο της Πινακοθήκης.

Συντονισμός Οργάνωση : Παρέα της Φλώρινας.
Επιμέλεια Έκθεσης – Κείμενα: Ταμουτσέλης Νικόλαος.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2015.
Χώρος : ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου