Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

«Εθελοντισμός»: Περισσότερα ΧΕΡΙΑ - Περισσότερα ΧΑΜΟΓΕΛΑ - Περισσότερη ΕΛΠΙΔΑ

Εάν ένα στοιχείο του πολιτισμού μας είναι η ύπαρξη των δυνατοτήτων βελτίωσης της κατάστασης των πολιτών, ένα δεύτερο και άμεσα σχετιζόμενο με το πρώτο, είναι η προσφορά. Η προσφορά με την έννοια του εθελοντισμού, της δυνατότητας εκείνης να μπορεί ο κάθε πολίτης να δρα και να αναδεικνύει τον εαυτό του σε συμμέτοχο. Είτε στον τομέα της κοινωνικής υπηρεσίας, είτε στον τομέα του περιβάλλοντος, είτε
στον πολιτισμό, είτε στον αθλητισμό είτε σε κάθε τομέα, η κοινωνία που μπορεί να κινητοποιεί τα μέλη της, λειτουργεί με μεγαλύτερο επιμερισμό καθηκόντων, χτυπώντας την αδρανοποίηση και την αδιαφορία.
Η ανάπτυξη της έννοιας της «κοινωνικής συμμετοχής» και της συνεργασίας της πραγματικής Κοινωνίας των Πολιτών με τον Δήμο (άρα, του πολίτη με τις υπηρεσίες που ο ίδιος χρησιμοποιεί, έχοντας ήδη φορολογηθεί για αυτές), ωθεί την κοινωνία σε νέες δράσεις.
Με την πρόταση μου που κατέθεσα στο Γραφείο Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, προσβλέπω στη δημιουργία ενός γραφείου, το οποίο καταρχήν θα λειτουργεί για τη Δημοτική Κοινότητα και στη συνέχεια γιατί όχι για όλο τον Δήμο και με πλήθος δράσεων, εφαρμόζοντας και υλοποιώντας προγράμματα, προς όφελος, τελικά, των ίδιων των δημοτών".
 Ένα γραφείο που σε πρώτη φάση θα καταγράψει τις υπάρχουσες εθελοντικές ομάδες, θα συνενώσει πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν, θα δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση και θα συντονίσει ανάγκες και δράσεις.
Η προσπάθεια αυτή, θα αποτελέσει την αρχή για μια διαδικασία, μέσω της οποίας οι δημότες και οι πολίτες εν γένει, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Χάτζιος Ε. Μιχαήλ
Μέλος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας




                                                                                                         Φλώρινα 04-11-2015
                                              Προς το Γραφείο Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας

ΘΕΜΑ: " Ίδρυση Γραφείου Εθελοντισμού-Εθελοντικής Ομάδα Πολιτών "
Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας
  • Σε συνέχεια της πρότασης που έχω καταθέσει γραπτώς στις 15-1-2015, στο πλαίσιο σύνταξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Φλώρινας 2014-2019,
  • Βασιζόμενος στο  (άρθρο 83.3) του "Καλλικράτη", όπου καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου στο οποίο αναφέρεται ότι "το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινότητας",
  • Ορμώμενος από τη βαθιά μου πεποίθηση  για την  ανάγκη ανάδειξης του στοιχείου της εθελοντικής προσφοράς με στόχο ο καθένας από εμάς να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας "χτυπώντας" την αδιαφορία και την αδρανοποίηση,
  • Παρακινούμενος από πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν σε παρόμοιες προσπάθειες εθελοντικής εργασίας,

Προτείνω στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας να προβούμε στην ίδρυση και λειτουργία "Γραφείου Εθελοντισμού - Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών"
Στο συγκεκριμένο Γραφείο θα λειτουργεί τμήμα εθελοντισμού αλλά και διοικητικής βοήθειας, δηλαδή υποστήριξης δράσεων ομάδων της πόλης (παραχώρηση χώρων για εκδηλώσεις, υλικού κλπ) με τη συνεργασία και τη στήριξη των οργανισμών του Δήμου και άλλων τοπικών φορέων.
Σκοπός και αρμοδιότητες του Γραφείου θα είναι:
  • η συνένωση και οργάνωση των πολιτών για συγκρότηση ομάδων για δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την καθαριότητα, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη/φροντίδα (εθελοντική αιμοδοσία, υποστήριξη κοινωνικών υπηρεσιών κ.α.), την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
  • Ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των κάτοικων σε θέματα αλληλεγγύης.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων.
  • Ανάπτυξη της συνεργασίας της κοινότητάς μας με άλλες κοινότητες.

Στις "Ομάδες πολιτών" θα μπορούν να εγγραφούν Σύλλογοι, μη-κυβερνητικές και μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις, ομάδες εθελοντών, καθώς και μεμονωμένα πρόσωπα κάτοικοι και δημότες, που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Η εγγραφή στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτών θα γίνεται με τη χρήση ειδικής φόρμας εθελοντισμού (ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ), με τη χρήση της οποίας θα διαπιστώνονται και θα καταγράφονται τα ενδιαφέροντα, οι γνώσεις και οι ικανότητες καθώς και οι τομείς στους οποίους ο ενδιαφερόμενος εθελοντής θα επιθυμεί και θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του.
(Επισυνάπτω υπόδειγμα σχετικής φόρμας – ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ)
Παρακαλώ η πρόταση μου να συμπεριληφθεί στα θέματα ημερήσιας διάταξης επόμενης συνεδρίασης του  Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας προς συζήτηση.
Σας ευχαριστώ
Με τιμή
Χάτζιος Ε. Μιχαήλ
Μέλος Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου