Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό στην ΠΕ Φλώρινας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ι. Τσιρώνη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τ. Κουίκ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο
γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Μπίρου με παρουσία των Δημάρχων, Φλώρινας κ. Ι. Βοσκόπουλου, Αμυνταίου κ. Κ. Θεοδωρίδη και Πρεσπών κ. Π. Πασχαλίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Ε. Παναγιωτίδου και Περιφερειακών Συμβούλων της ΠΕ Φλώρινας και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1. Η διαχείριση της λίμνης Βεγορίτιδας για την οποία έχει δρομολογηθεί η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης και για την οποία ολοκληρώνεται η εκπροσώπηση των μελών φορέων με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Η σύσταση της Επιτροπής αποτελεί το πρώτο βασικό βήμα μαζί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο..
2. Τη διαχείριση των φυσικών πόρων της περιοχής και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων
3. Την ολοκλήρωση της έγκρισης του Ρυμοτομικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα με την ψήφιση της απαιτούμενης σχετικής νομοθετικής τροπολογίας και των αλλαγών στα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Φλώρινας.
4. Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υδροδότηση Δημοτικής Ενότητας Μελίτης και της απαιτούμενης σύνδεσης του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα της Παππαδιάς στο υδραγωγείο Μελίτης.
5. Την αποτελεσματική κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα της τοπικής κοινωνίας με την εξασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης των δασικών εκτάσεων προς όφελος των κατοίκων και με έγκαιρη προμήθεια των καυσόξυλων και αποδοτικότερη οικονομικά διαδικασία για το Δημόσιο.
6. Την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων με
· αξιοποίηση των φραγμάτων και σύνδεσή τους με την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αναδασμών με ανάδειξη της αναγκαιότητας σύστασης ενός Φορέα Διαχείρισης των Φραγμάτων.
· την ολοκληρωμένη και αειφορική διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων με βάση τις λεκάνες απορροής και με παράλληλη προληπτική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
·  Την ενίσχυση της προστασίας των ποιότητας των υδατικών πόρων με την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών των οικισμών των Δήμων.
7.  Τη βελτίωση του οδικού δικτύου Φλώρινας- Πρεσπών
8.  Την ενίσχυση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της ΠΕ Φλώρινας με άξονα τις Περιοχές Natura 2000 και:
·  Ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές που δεν έχουν εκπονηθεί.
·  Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων όπως απαιτείται για τη σύσταση και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
· Ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών καθώς και του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέπτεται δύο φορές την περιοχή σε διάστημα 6 μηνών, γεγονός αφενός τιμητικό για την περιοχή, αλλά και ενδεικτικό για το ενδιαφέρον του ίδιου του κ. Υπουργού.  Επιπλέον η παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ αναδεικνύει την εξασφάλιση της συνέχειας της συνεργασίας και της στήριξης από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Από το Γραφείο Τύπου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου