Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η λύση στο ασφαλιστικό ακούει Ε.Τ.Ε



Το ασφαλιστικό των εμπόρων και αγροτών δεν είναι δυνατόν να λυθεί όσο θα είναι υποχρεωμένοι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν κατά περιόδους εφ άπαξ από την «τσέπη» τους τα αντίστοιχα ασφάλιστρα.
Είναι διαπιστωμένο ότι η αδυναμία των περισσοτέρων να βγάλουν ρευστό ζεστό χρήμα μαζεμένο έχει οδηγήσει όλους αυτούς εκτός ασφαλιστικής κάλυψης, με αποτέλεσμα να
στερούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να κινδυνεύουν μην έχουν στα γεράματα μια σύνταξη, ακόμα περισσότερο τα ταμεία τους να μη έχουν έσοδα και να είναι στο στάδιο της κατάρρευσης.
Το ερώτημα είναι, τι μπορεί να γίνει;
Τι μπορεί να ανακουφίσει τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τα ταμεία τους (ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).
Με τους διακανονισμούς και τα δικαστήρια, με την απειλή κατασχέσεων κ.λ.π δεν βγαίνει τίποτα.
Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν κάποιος καταβάλει τμηματικά λίγα – λίγα τα χρήματα κατά κανόνα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του, εδώ στηρίζεται η πρόταση μου για το ασφαλιστικό, ένα σύστημα αναλογικό, όσο μεγαλύτερο κύκλο αγορών κάνεις τόσα περισσότερα θα πάρεις, τα δίνεις λίγα -  λίγα χωρίς να το καταλάβεις, έτσι και ο ασφαλισμένος είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του και το ταμείο του τα «παίρνει» χωρίς καθυστερήσεις με σίγουρο τρόπο.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να ονομαστεί Ε.Τ.Ε από τα αρχικά: Εισφορά Ταμείων Επαγγελματιών, ουσιαστικά πρόκειται κάτι σαν τον γνωστό Φ.Π.Α, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έμποροι και αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ένα ποσοστό σε κάθε αγορά τους, ένα ποσοστό ανταποδοτικό επί τοις εκατό! και λέω επί των αγορών και όχι επί των πωλήσεων, οι πελάτες δεν πρέπει να πληρώνουν Ε.Τ.Ε.
Το 4 ή 5% σε κάθε αγορά που θα καταβάλουν θα αποδίδεται στο ταμείο τους ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ λογιστικά μέσω εφορίας, έτσι θα είναι σε θέση να καλύπτουν την ασφάλεια τους επαρκώς και το ταμείο τους να είναι πάντα γεμάτο.
Σε μια αγορά των 100 ευρώ θα έχει Ε.Τ.Ε 4 ή 5 ευρώ, στον 1.000 ευρώ 40 ή 50, έτσι θα εισρέουν αθρόα χρήματα στο ταμείο τους και οι ίδιοι θα είναι σε θέση να τα καταβάλουν χωρίς να αγκομαχούν, από την άλλη θα είναι σε ισχύει το βιβλιάριο τους και δεν θα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης.
Η παραπάνω πρόταση μου δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, είναι μια ιδέα με πολλά υποσχόμενα κατά την γνώμη μου, είναι  μια αρχή να την δουν οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης με σκοπό να τη βελτιώσουν και αξιοποιήσουν μέσα από μελέτες τεχνοκρατών, για να πάρει λογιστική και νομική υπόσταση!

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου