Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Performance now v.5: Ποια πόλη; Performance, δημόσιος χώρος και παρέμβαση

Τα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, των Σχολών Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούν στην Ημερίδα «Performancenow v.5: Ποια πόλη; Performance, δημόσιος χώρος και παρέμβαση», η οποία θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στις 12.00, στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Επιστημονική υπεύθυνη: Αγγελική Αυγητίδου 
Ομιλητές: Αγγελική Αυγητίδου, Χάρης Σαββόπουλος, Χάρις Κανελλοπούλου, Francesco Kiáis και Φωτεινή Καλλέ.
Η νοηματοδότηση του δημόσιου χώρου και  της δημόσιας σφαίρας έχει υποστεί αλλαγές που αντανακλούν εξελίξεις στην ιστορική πραγματικότητα και τη φιλοσοφική σκέψη.  Στο  παρελθόν, η  δημόσια σφαίρα θεωρούνταν πως συνέβαλε  στη  δημοκρατική συζήτηση και την ορθολογική κριτική (Jürgen Habermas). Ο δημόσιος χώρος, αποτελούσε την έκφραση αυτής της δημοκρατικής  συζήτησης στον 18ο και 19ο αιώνα. Έκτοτε, η άποψη πως ο δημόσιος χώρος προάγει την ανεκτικότητα και το σεβασμό για το κοινό καλό έχει υποστεί ισχυρή κριτική.
Οι πρακτικές της τέχνης της performance στο δημόσιο χώρο εξαρχής επέδειξαν φιλοδοξίες  και  δυνατότητες  παρέμβασης  με  κοινωνικό  και  πολιτικό  νόημα. Εν όψει ενός μεταβαλλόμενου πλαισίου στην τέχνη της performance, μιας τέχνης η οποία  έχει  επεκταθεί  σε  μη-καλλιτεχνικές  πρακτικές,  και  στο  πλαίσιο  των ακραίων συνθηκών διαβίωσης και ύπαρξης δίπλα στον Άλλο στην Ευρώπη και τον  κόσμο,  θα  συζητήσουμε τα αναδυόμενα παραδείγματα  της  τέχνης  της performance στο δημόσιο χώρο.
Η  ημερίδα  αποτελεί  μέρος  του  τριημέρου  για  την  performance  που συνδιοργανώνεται από τα  δύο Τμήματα  και περιλαμβάνει επίσης το workshop performance  στο  δημόσιο  χώρο  «What  now?» με  διδάσκοντες  τους Φωτεινή Καλλέ  και  Αγγελική  Αυγητίδου (1  Απριλίου)  και  τις  δημόσιες  δράσεις  των φοιτητών και φοιτητριών που θα το παρακολουθήσουν, στην περιοχή της οδού Ικτίνου (3 Απριλίου στις 12.00).



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ μέρος
12.00-12.15 Προσέλευση
12.15-12.30 Εισαγωγικό πλαίσιο: όροι και ορισμοί. Αγγελική Αυγητίδου.
12.30-12.50 Ν’ αφήσουμε τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι του πλοίου. Χάρης Σαββόπουλος.
12.50-13.10 Ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες:η performance ως όχημα (επαν)ανάγνωσης του  «ιδιωτικού» και του «δημόσιου» στο αστικό περιβάλλον. Χάρις Κανελλοπούλου.
13.10-13.25 Συζήτηση.
13.25-13.35 Διάλειμμα.
Β’ μέρος
13.35-13.55 Σώμα και ιθαγένεια # 2, Francesco Kiáis
13.55-14.15 Η Πόλη και πως να τη χρησιμοποιήσετε: ένας οδηγός για την performance art, Φωτεινή Καλλέ.
14.15-14.30 Συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου