Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Γιατί ο σκύλος μας “τρώει” το σπίτι - τρόποι αντιμετώπισης

Το μάσημα αντικειμένων στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων. Παπούτσια, ρούχα, καναπέδες και ό,τι άλλο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πραγμάτων που δε θα επιθυμούσαμε να δούμε κατεστραμμένα, οι φίλοι μας έχουν την τάση να μην τα αφήνουν
ανέπαφα. Και με το δίκιο τους! Πώς μπορεί ένα σκυλί να ξέρει ποιά αντικείμενα επιτρέπεται να μασάει και ποιά όχι, αν δεν το διδάξουμε;
Οι πιο συνήθεις λόγοι που τα σκυλιά βάζουν στο στόχο τους και καταστρέφουν αντικείμενα στο σπίτι είναι το  άγχος αποχωρισμού από τον ιδιοκτήτη, η έλλειψη εκτόνωσης (βαρεμάρα) και φυσικά η αλλαγή δοντιών όταν είναι κουτάβια. Ας μη ξεχνάμε βεβαίως το βασικότερο: σκυλιά είναι και θέλουν να δαγκώσουν, αυτή είναι η φύση τους!
Η πιο απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να υπάρχει ένας καθαρός και άνετος χώρος περιορισμού (μπαλκόνι, σπιτάκι με πόρτα, κλουβάκι, φράχτης εκπαίδευσης κλπ) όπου ο σκύλος θα μπορεί να είναι ήρεμος, να αναπαύεται και να μας περιμένει να γυρίσουμε απ' τη δουλειά ή από το super market. Αν ο σκύλος μου είχε τάσεις καταστροφής αντικειμένων τότε πολύ απλά, αν ήταν να λείψω για πολλές ώρες, είτε δε θα τον άφηνα ποτέ ελεύθερο και ανεξέλεγκτο μέσα στο σπίτι είτε θα ήμουν διατεθειμένος να υποστώ τις συνέπειες.
Τι γίνεται όμως όταν δεν έχουμε χώρο περιορισμού; Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, με την ελπίδα - το τονίζω - πως όταν γυρίσουμε θα βρούμε το σπίτι μας άθικτο. Αρχικά, κανονίζουμε να έχουμε εκτονώσει επαρκώς το σκύλο μας εάν πρόκειται να λείψουμε για αρκετή ώρα. Στην πορεία, προτού φύγουμε απ' το σπίτι και τον αφήσουμε μόνο του, σιγουρευόμαστε ότι έχουμε κρύψει από τη θέα του όλα τα υποψήφια για μάσημα αντικείμενα. Μαζεύουμε λουριά, σακούλες, ρούχα, παπούτσια και οτιδήποτε άλλο ο σκύλος μας δάγκωνε επανειλημμένα στο παρελθόν κάθε φορά που λείπαμε ή οτιδήποτε δε θα θέλαμε να δούμε κατεστραμμένο όταν γυρίσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι σαν να του λέμε: "Εγώ φεύγω τώρα και θα αργήσω, αφήνω λοιπόν στη διάθεσή σου μερικά αντικείμενα για να ξεσπάσεις πάνω τους σε περίπτωση που βαρεθείς"! Τέλος, αφήνουμε μερικά παιχνίδια στη διάθεσή του για έχει να ασχολείται, καθιστώντας τα τη μοναδική του διέξοδο για εκτόνωση.
Όταν ο σκύλος μας δαγκώνει πράγματα υπό την παρουσία μας, μπορούμε να παίρνουμε απ' το στόμα του το απαγορευμένο αντικείμενο, να το εξαφανίζουμε και να το αντικαθιστούμε με κάποιο παιχνίδι, ειδικά, όταν είναι ακόμη κουτάβι! Με αυτόν τον τρόπο, αργά ή γρήγορα, πρόκειται να μάθει τί επιτρέπεται να δαγκώνει και τί όχι.
Να κλείσουμε επισημαίνοντας ότι όλα τα σκυλιά, ακόμη και τα πιο μικρά, έχουν την ανάγκη να βγαίνουν βόλτα καθημερινά για να κάνουν τις ανάγκες τους, να εκτονώνονται, να κοινωνικοποιούνται και να λαμβάνουν ερεθίσματα. Ένας σκύλος ο οποίος είναι δεμένος ή κλεισμένος σε  ένα χώρο καθημερινά και για πολλές ώρες (ή μονίμως ακόμη χειρότερα) και δεν εκτονώνεται καταλλήλως, θα βρει άλλους τρόπους να αποβάλει την ενέργεια του! Γαύγισμα, κλάμα, σκάψιμο, καταστροφή αντικειμένων, επιθετικότητα, κατάθλιψη, αυτοτραυματισμός είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις επιπτώσεις της έλλειψης εκτόνωσης ενός σκύλου. Για τις πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτές στο τέλος, ενδέχεται να χρειαστεί να προσφύγουμε στη πρόσληψη κάποιου εκπαιδευτή σκύλων, αφού πρώτα μας πείσει ότι κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις για να χειριστεί τη κατάσταση.
Βασίλης Ιωάννου
Εκπαιδευτής Σκύλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου