Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC στη Φλώρινα – Ύψος επένδυσης 1 δισ. ευρώ

Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στο σταθμό της Μελίτης στη Φλώρινα και την αξιοποίηση των ορυχείων της περιοχής υπέγραψε η ΔΕΗ με την κινεζική  CMEC. Η επένδυση
αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Δεύτερος ελληνικος σταθμός στο δρόμο του μεταξιού. Μετά το λιμάνι του Πειραιά κινέζοι επενδυτές ρίχνουν άγκυρα και στην ακριτική Φλώρινα .
Η κατασκευή της δευτερης υπεσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στο σταθμό της Μελίτης και η αξιοποίηση των ορυχείων της περιοχής αποτελούν νέο πεδίο για τη ροή σημαντικών κεφαλαίων από την Κίνα.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και του κινεζικού εργοληπτικού κολοσσού CMEC ανοίγει το δρόμο για μια επένδυση που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.Τα πρώτα βήματα είχαν γίνει κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο στις αρχές του καολκαιριού.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα θα βρίσκονται και ιδιώτες-ιδιοκτήτες των ορυχείων. Μετά την οριστικοποίηση της επένδυσης θα χρειαστούν 4 με 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν 1500 με 2000 εργαζόμενοι και περιίπου 500 κατα τη λειτουργία της μονάδας και των ορυχείων.
Η απόδοση της νέας μονάδας θα ειναι υψηλότερη από κάθε άλλη, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι οι ελάχιστες πολύ κάτω από τα όρια που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη νέα επένδυση εκτιμάται οτι θα πολλαπλασιαστεί η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής.
Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Σχετική είδηση: Υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου