Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού 2016

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού σήμερα και όσο κάποιοι άλλοι οργανώνουν γιορτές και πανηγυράκια εμείς οι υπόλοιποι, οι … «κανονικοί διατροφολόγοι», που δεν περιοριζόμαστε στο ρόλο του αδυνατιστή, σεβόμενοι τον ουσιαστικό μας ρόλο, αυτόν του μετ’ αειφορίας
σιτιστή μέσω υγιεινών επιλογών, καλό είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε ώστε να σέβεται τον εαυτό του, τον πλανήτη, την τροφή και τον τρόπο διατροφής του. 
Απαιτείται διατροφική πολιτική με κατεύθυνση στην ενίσχυση της τοπικής και δη πρωτογενούς παραγωγής, ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων με όσο το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη, βιώσιμες και προσαρμοσμένες στις κλιματολογικές αλλαγές κάθε περιοχής, με στόχο τη θρέψη όλης της υφηλίου και την πρόσδοση παράλληλα επισιτιστικής ασφάλειας και, επιπρόσθετα, καταναλωτική αγωγή με σκοπό την ορθολογική χρήση και τη μείωση σπατάλης τροφίμων.
Η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ανθρωπότητας, κινείται ακριβώς πάνω σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιώντας ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά του τόπου, διαμορφώνοντας το διατροφικό γίγνεσθαι μέσω της ιδιαιτερότητας του μεσογειακού οικοσυστήματος, αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, νοηματοδότησης του συλλογικού βίου και μετάδοσης πρακτικών, παραδόσεων, ηθών και εθίμων από γενιά σε γενιά. Μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτή. Μένει να την εφαρμόσουμε και να την αξιοποιήσουμε ως αναπτυξιακό μοχλό με παράλληλη μείωση/εξάλειψη της φτώχειας!
Τροφή για σκέψη: Περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού με θέμα για το 2016 «Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και η γεωργία πρέπει επίσης να αλλάξουν» στη σελίδα του ΕΦΕΤ και του FAO.
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1605
http://www.fao.org/world-food-day/2016/home/en/
Σιλιάφη Αναστασία, διατροφολόγος, 
πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων στον τομέα της Διατροφής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου