Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Λειτουργία των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του χρόνου

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ήδη δεχόμαστε πολλά ερωτήματα από πολλούς συναδέλφους  σχετικά με το τι ισχύει για τα φετινά Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, δεδομένου ότι η τελευταία Κυριακή του έτους, συμπίπτει φέτος με την ημέρα των Χριστουγέννων.  Στο πλαίσιο αυτό σας γνωστοποιούμε τα κάτωθι:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα:
«Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές: 
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου (σημείωση: τακτικών εκπτώσεων και ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων). Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή. 
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. 
γ) Την Κυριακή των Βαΐων. 
δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.» 
Όπως παρατηρούμε, η δυνατότητα μετάθεσης μίας Κυριακής λειτουργίας των καταστημάτων, σε περίπτωση σύμπτωσής της με αργία, επιφυλάσσεται μόνο στις πρώτες Κυριακές των εκπτώσεων, τακτικών και ενδιάμεσων και σε καμία άλλη περίπτωση.  
Άρα, η Κυριακή που συμπίπτει με την 25η Δεκεμβρίου (επίσημη αργία του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 ΒΔ 748/1966) δεν μετατίθεται, ούτε μεταφέρεται, ενώ κατά σύμπτωση, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί και την τελευταία Κυριακή του έτους, η οποία επίσης δεν μετατίθεται.
Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν μόνο κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 11 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.  
Την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η επόμενη Κυριακή, 1η Ιανουαρίου 2017 είναι -ούτως ή άλλως- εκτός των ρυθμίσεων του νόμου και ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα αυτή. Επίσης, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου  θα είναι κλειστά.  
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΑΛΛΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου