Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Η αποκάλυψη ενός μνημείου αντάξιου του αγώνα και της προσφοράς των μαχητριών του ΔΣΕ έγινε χθες στον Πυξό της Πρέσπας στο Νομό Φλώρινας.
Το μνημείο σφραγίζεται με τη φράση «Κατάκτησαν την ισότιμη θέση τους, με έπαθλο το σεμνό τίτλο "αγωνίστρια"».
Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο Δ. Κουτσούμπας και την ομιλία η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ελένη Μπέλλου σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Χρωστάγαμε στην ιστορία του ΔΣΕ, στην ιστορία του ΚΚΕ για τα δικαιώματα της γυναίκας και ειδικότερα για την ένταξή της στον ταξικό πολιτικό αγώνα, χρωστάγαμε αυτό το σύμβολο τιμής και μνήμης στον τόπο που πραγματοποιήθηκε η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών από την 1η έως τις 3 Μάρτη 1949 σε ένα πολεμικό αμπρί.
Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας. Τότε, οι ένοπλα μαχόμενες μαχήτριες συντρόφισσές μας με αυτό τον τρόπο τίμησαν την 8η Μάρτη, μέρα - σύμβολο της αιματηρής πάλης των εργατριών, των εργαζόμενων γυναικών.(...)
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, αλλά δεν έχει τίποτε να ζηλέψει σε προετοιμασία, μεράκι, ευρηματικότητα, άμιλλα, προπαγάνδα, συμμετοχή από ό,τι πετυχαίνουμε σε πολύ πιο ομαλές συνθήκες.
Αντίθετα, εμείς οι γυναίκες του ΚΚΕ, αλλά και συνολικά οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, έχουμε πολλά να διδαχθούμε από αυτά που κατόρθωσαν τότε οι γυναίκες του ΔΣΕ με την καθοδήγηση των γυναικείων στελεχών του ΚΚΕ».
Ακολούθησαν αφηγήσεις στιγμιοτύπων από τη δράση των μαχητριών και τραγούδια από χορωδία γυναικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου