Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Φλώρινας: Και μετά το ΕΣΠΑ τι;

Ανακοίνωση Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας, μέλους ΟΓΕ – Σωματίου Εμπορικών/Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας, μέλους ΠΑΜΕ
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για τη δωρεάν φοίτηση στους
παιδικούς σταθμούς, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερα από το 40% των παιδιών για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση έμειναν εκτός προγράμματος, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια, είτε, στη συντριπτική πλειοψηφία, επειδή συμπληρώθηκαν οι θέσεις που καλύπτει ο προϋπολογισμός του προγράμματος.
Έτσι, όλοι αυτοί οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν τα τροφεία που επέβαλε πρόσφατα το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, απόφαση που επικυρώθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας, του Σωματίου Εμπορικών Υπαλλήλων αλλά και μητέρων (και με το Δήμαρχο να απαξιοί να εμφανιστεί).
Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις τους ότι ελάχιστοι γονείς, οι πιο «προνομιούχοι», θα ήταν αυτοί που θα πλήρωναν, ένα ακόμη βάρος έρχεται να προστεθεί σε ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών που θα στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φλώρινας και οι οποίοι δεν είναι τελικά και τόσο «προνομιούχοι» - αφού και με τα δικά τους κριτήρια, πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ, αλλά τι να κάνουμε, δεν είναι και για όλους.
Για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνεται μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει την Προσχολική Αγωγή ως ανάγκη και καθολικό δωρεάν δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, ενώ στηρίζει την επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα. Επομένως, αυτός που στερεί την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ή την προσφέρει επί πληρωμή σε άλλα, είναι το κράτος και η πολιτική του, που στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση και η Τοπική Διοίκηση, που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του κράτους στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε κατάλληλες δομές, πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
Καλούμε τη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Φλώρινας και το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσουν  αυτήν την απαράδεκτη απόφαση με την οποία επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φλώρινας.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική μέσα από οργανωμένο αγώνα, διεκδικώντας:
§           Κατάργηση των τροφείων
§           Δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
§           Πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.
§           Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες.
§           Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.
§           Πλήρη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από το κράτος.

Τα αιτήματα αυτά και οι στόχοι απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είναι απολύτως ρεαλιστικά καθώς είναι αντίστοιχα της σύγχρονης προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας και βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής και των σχεδιασμών της κυβέρνησης, του κράτους, που στερούν την Προσχολική Αγωγή από χιλιάδες παιδιά, ενώ φορτώνουν αλύπητα την εργατική - λαϊκή οικογένεια με χαράτσια, θυσίες και μέτρα, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με μπροστάρηδες και την πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου