Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Το Επιστημονικό Συμβούλιο για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Φλώρινας

Με αφορμή  της από 2/8/2017 συνέντευξη τύπου σε όλα τα διαδικτυακά blogs του νομού ,  των 3 συναδέλφων  Συντονιστών Διευθυντών του Χειρουργικού Τομέα, ( Κωτακίδη Γ., Κοσκοσά Ι., Τριανταφυλλίδου Ε.,) και της προϊσταμένης των Εξωτερικών ιατρείων, κα Τόϊτου Χρυσούλας, η
οποία σκόρπισε την ανασφάλεια και τον  πανικό  στον πολίτη της Φλώρινας, το μείζον θεσμικό όργανο της προάσπισης της και της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου, το Επιστημονικό Συμβούλιο αποφάσισε δημόσια και ανοιχτά να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Φλώρινας. 
Η συνέντευξη των παραπάνω 4 εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, ακολούθησε την συνέντευξη τύπου του Διοικητή κ. Νίκου Κοτοπούλη, η οποία δόθηκε στις 24/7/2017 με σκοπό να εξηγήσει τα αίτια της παύσης του.
Ο ρόλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, του οποίου έχω την τιμή, επί σειρά ετών ,να διατελώ εκλεγμένος Πρόεδρος, κι επομένως έχω συνεργαστεί κατά καιρούς  άψογα με αρκετούς διοικητές του Νοσοκομείου μας, είναι το δεξί χέρι κάθε Διοικητή με στόχο την  εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας και  την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους νοσηλευόμενους αλλά και στους εξωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου μας.
Το ίδιο άψογα συνεργαστήκαμε ως θεσμικό όργανο και με τον κ. Κοτοπούλη Νίκο, τους 14 μήνες της θητείας του, ο οποίος συγκριτικά με τους προηγούμενους διοικητές είχε το πλεονέκτημα της ιδιαίτερης και καλής γνώσης του χώρου της Υγείας, μια και είχε διατελέσει Επιθεωρητής Συστημάτων Ελέγχου και Ποιότητας Υγείας σε πολλά από τα νοσοκομεία της χώρας μας, και διέθετε επίσης Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας.
Από την μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία μας με τον απερχόμενο αδίκως διοικητή μας, μεταξύ άλλων επιτεύχθηκαν οι εξής δράσεις : θέσπιση για πρώτη φορά θεραπευτικών πρωτοκόλλων με 3μελή επιτροπή εποπτείας της εφαρμογής τους, ενεργοποιήθηκαν επιτροπές που είχαν ατονήσει και δημιουργήθηκαν νέες όπως της φαρμακοεπαγρύπνησης και των μεταγγίσεων,  αποδεσμεύτηκαν  νοσηλευτές από εξωνοσηλευτικές θέσεις  σε μάχιμες κλινικές νοσηλευτικές θέσεις, αναβαθμίστηκε η επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξειων με στόχο τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, δημιουργήθηκε λίστα χειρουργείων και γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών, τέθηκαν οι βάσεις για την νοσηλευτική εξυπηρέτηση βαριά ασθενών κατ οίκον,εκσυγχρονίστηκε το Διαβητολογικό Ιατρείο με Διαγνωστικό Εξοπλισμό και εφαρμογή τηλεϊατρικής και διασύνδεση 3 νοσοκομείων και ένα κέντρο συγκέντρωσης και αξιολόγησης των δεδομένων ( Intereg επικεφαλής Θεσσαλονίκη- ΓΝΦ- FYROM) και πολλά ακόμη.
Ως θεσμικό όργανο, διαπιστώσαμε απόλυτο σεβασμό από την μεριά του προς τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου, τόσε σε μας όσο και στους προηγούμενους ,χάρη σ αυτόν μάλιστα ενεργοποιήθηκε και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, 
Ο κ. Κοτοπούλης Νίκος, ένας άριστος τεχνοκράτης, συμπαθής στους γιατρούς και όχι μόνο δεν ήταν διοικητικά ανεπαρκής και δεν διαίρεσε τους ιατρούς του Νοσοκομείου μας,  αλλά υπήρξε δυστυχώς καινοτόμος, προβαίνοντας αποφασιστικά σε αντικαταστάσεις προσώπων.
Με αφορμή λοιπόν την διαδικτυακή συνέντευξη του κ. Κοτοπούλη Νίκου, 3 συνάδελφοι και 1 νοσηλεύτρια , προέβησαν στις 2/8/2017 σε συνέντευξη τύπου η οποία είναι αναρτημένη σε όλα τα blogs του Νομού μας και φυσικά προσβάσιμη ευχερώς παγκόσμια και για πάντα, και η οποία συνέντευξη αρχικά είχε στόχο να απαντήσει στα λεγόμενα του κ. Κοτοπούλη για αυτούς.
Το πράγμα όμως ξέφυγε και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις όπως «δεν θα έφερνα ούτε την γάτα μου στον συγκεκριμένο γιατρό» , «το νοσοκομείο είναι επικίνδυνο», « να μην πατήσει κανένας εδώ» κλπ.
Παρόλο που οι συνάδελφοι και προφανώς δεν είχαν αυτό τον στόχο , κατόρθωσαν με την αμετροέπεια στις εκφράσεις και στα συναισθήματα τους να σκορπίσουν τον πανικό στον πολίτη, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή απουσία επισκέψεων τις τελευταίες ημέρες στα επείγοντα του Νοσοκομείου.
Η δεύτερη κάκιστη εντύπωση που διαχύθηκε στους πολίτες είναι πως οι γιατροί του Νοσοκομείου της Φλώρινας, αντί να επιδίδονται στην άσκηση της ιατρικής τέχνης, επιδίδονται σε μία άνευ ορίων  επικίνδυνη για τους ασθενείς διαμάχη, η οποία φυσικά προξενεί αλγεινή εντύπωση σε όποιον ακούει ότι επισυμβαίνει σε έναν χώρο υγείας.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Φλώρινας λοιπόν θεωρεί ότι το Νοσοκομείο είναι ασφαλές αν και με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχωση, κυρίως ιατρικού προσωπικού,   με προσωπικές θυσίες των ιατρών καλύπτονται τα κενά, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι η εξής:

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Παρέχει υψηλές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι νεφροπαθείς , όπως και το άριστο κλίμα συνεργασίας πλέον με την υπεύθυνη ιατρό κα Βασιλείου και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναγνωρίσουμε το τεράστιο έργο της κας Βασιλείου Ειρήνης, η οποία τόσο καιρό καταφέρνει μόνη της και κρατάει την Μονάδα, ενώ άλλες μονάδες για τον ίδιο αριθμό ασθενών έχουν 3 και πλέον νεφρολόγους αλλά επιπλέον αυξάνει και τον αριθμό των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών .
Πρόκειται για άριστη Επιστήμονα και άνθρωπο και προσφέρει τεράστιο έργο, κρατά σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς αλλά έχει και πλάνο για την επέκταση της.
Θεωρούμε ότι ο υπεύθυνος ιατρός ενός τόσο ευαίσθητου τμήματος, πρέπει να έχει την απόλυτη ευκαιρία να επιλέγει κατά την κρίση του τους συνεργάτες-νοσηλευτές του για την μέγιστη ασφάλεια των ασθενών, έξω από νομικίστικα και συνδικαλιστικά πλαίσια που ενώ φαίνεται να εξυπηρετούν μεμονωμένα νοσηλευτικά δικαιώματα, αποβαίνουν τελικά σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος.

Καρδιολογική Κλινική
Άψογη εξυπηρέτηση των πολιτών με υψηλές παρεχόμενες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. 

Αιμοδοσία
Πραγματοποίηση εξαιρετικά επιτυχημένης ημερίδας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα δωρεάς του μυελού των οστών, υψηλές υπηρεσίες υγείας.
Ενεργοποίηση επιτροπής μεταγγίσεων με στόχο την υψηλότερη, ασφαλέστερη και συνετή διαχείριση των μεταγγίσεων.

Παθολογική κλινική
Άριστη λειτουργία, με εξαιρετικούς επιστήμονες που μετεκπαιδεύονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και με διδακτορικά σε εξέλιξη επίσης στην διαβητική Νόσο. Μένει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης, με υποσχέσεις της 3ης ΥΠΕ ότι θα μετακινήσει συναδέλφους από το Μποδοσάκειο.

Ορθοπαιδική
Παρά του ότι πραγματοποιούνται βαριά χειρουργεία ο ιατρός , άριστος επιστήμων, ο κ. Σαχίνης Νικόλαος, διατηρεί υψηλά standards στο λειτούργημα του.

Ψυχολόγος 
Για πρώτη φορά διαθέτουμε ψυχολόγο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Οφθαλμιατρικό Τμήμα 
Οι οφθαλμίατροι μας εκπαιδεύονται στην εισαγωγή νέας, ασφαλέστερης και καλύτερης μεθόδου φακοθρυψίας και γενικά επιτελούν άριστο έργο.

Δερματολογικό Τμήμα
Αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό ασθενών  για πάσης  φύσης δερματολογικών νοσημάτων και διαθέτει ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου, όπως Laser χειρουργικό, μοναδικό στα Νοσοκομεία της Δ.Μακεδονίας.

Ακτινολογικό Τμήμα
Παρά την υποστελέχωση με 2 μόνιμους ιατρούς παρέχει πλήθος απεικονιστικών πράξεων, μια και οι ιατροί διαθέτουν μεγάλη εμπειρία.

Ψυχιατρικό 
Άριστη λειτουργία με ένα ιατρό που αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ουρολογική Κλινική 
Υποδειγματική λειτουργία με 2 μόνο ιατρούς και πρωτοποριακές μέθοδοι στα χειρουργεία των συναδέλφων για το Νοσοκομείο μας αλλά και για όλη την Δ. Μακεδονία.

Εργαστήριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας
Άριστη εξυπηρέτηση των πολιτών παρά την ύπαρξη 2 ιατρών. 

Μαιευτική –Παιδιατρική 
Προβληματική λειτουργία πολλών ετών λόγω της υποστελέχωσης και της αδυναμίας κάλυψης όλου του μηνιαίου προγράμματος εφημεριών. Με 3 ιατρούς στην Μαιευτική από αυτόν τον μήνα ελπίζουμε σε πλήρη κάλυψη του μήνα και αναμένονται παιδίατροι στις προκηρυσσόμενες θέσεις ( Επιμελητή Α)

Χειρουργική Κλινική 
Υποδειγματική λειτουργία με μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες, όπου παρατηρήθηκε πρόβλημα έντονο λόγω της αποχώρησης των ιατρών και της μη έγκαιρης αναπλήρωσης τους .

Το Νοσοκομείο μας είναι ΑΣΦΑΛΕΣ και πρέπει να το εμπιστευόμαστε παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, και οφείλονται σε μια πλειάδα αιτιών ανεξάρτητων από την βούληση μας να διορθωθούν,  και αφορούν όλα τα νοσοκομεία όλων των περιφερειών της χώρας μας, διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών και αφοσιωμένων επιστημόνων, πιστών στον όρκο του Ιπποκράτη που φυλάν Θερμοπύλες, και με κίνδυνο και της υγείας τους πολλάκις βάζουν πλάτη για να κρατήσουν τμήματα ανοιχτά.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρακτική τρομολαγνείας και εκφράσεων που απηχούν αντιδεοντολογική και αντισυναδελφική συμπεριφορά,  και καλούμε και τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ να καταδικάσει παρόμοιες συμπεριφορές , οι γιατροί του Νοσοκομείου μας ΔΕΝ είναι σε απολύτως καμία διένεξη μεταξύ τους,  και τα κατηγορητήρια και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου έχουν ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, όπως και οι ΕΥΘΥΝΕΣ των λεγομένων τους, και αφορούν συγκεκριμένα και εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά, και δεν μπορούν να διασύρονται δημόσια οι ιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας συλλήβδην σε μια εικόνα αρένας προσωπικών αντιπαραθέσεων και μένους, που καθόλου δεν αρμόζει σε επιστήμονες παρόχους υγείας. 
Το Επιστημονικό Συμβούλιο , όπως και κάθε θεσμικό όργανο, δεν αποτελεί εργαλείο Επιτροπών Ιεράς Εξέτασης να επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών αλλά ξεκαθαρίζει πως στο Νοσοκομείο συντελείται αρμονικότατη συνεργασία στο σύνολο των ιατρών, και ΔΕΝ υπάρχει «συνολικό πρόβλημα επικοινωνίας των ιατρών» όπως ειπώθηκε από φορέα της πόλης, αλλά όσοι, οι ελάχιστοι διαθέτουν εμπάθεια, τους υπενθυμίζουμε το ιερό και χωρίς διακρίσεις και προς πάσα κατεύθυνση ιατρικό καθήκον ,το οποίο διασφαλίζεται με αρμονική δίχως εγωισμούς συνεργασία όλων μας.
Η εικόνα που προσπάθησαν εξαιρετικά μεμονωμένοι συνάδελφοι να δώσουν δεν είναι πραγματική και μας προσβάλλει σαν κλάδο και σαν Νοσοκομείο, μειώνοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο το οποίο παρέχουμε καθημερινά, αυξάνοντας την ανησυχία σε καιρούς ήδη χαλεπούς , πονηρούς και ταραγμένους , όπου όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε με σύνεση, λογική και σεβασμό στον ασθενή να ενσκήψουμε και με σύμπνοια να ασκήσουμε την Τέχνη της Ιατρικής.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.
 Στυλιαράς Γεώργιος

ΤΑ ΜΕΛΗ –ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Ε.Σ. 
Κλιγκάτσης Παντελής, Δ/ντης Καρδιολογικής κλινικής, Αντιπρόεδρος ΕΣ
Βαλασιάδης Δημήτριος, Δ/ντης, Μέλος του ΕΣ
Βασιλείου Ειρήνη, Επιμελήτρια Α Νεφρολογίας, Γραμματέας ΕΣ
Μητσιώνης Μάριος, Ειδικευόμενος οφθαλμιατρικής κλινικής, Μέλος ΕΣ

1 σχόλιο:

  1. Eυγενής η αποκατάστασις της αλήθειας σχετικά με το νοσοκομείο μας εκ μέρους του επιστημονικου συμβουλίου, μα δυστυχώς Η ΖΗΜΙΑ ΕΓΙΝΕ από τους συνάδερφους "συντονιστάς" σας ΖΗΜΙΑ διότι οι απλοί Φλωρινιώτες δεν εμπιστεύονται πλέον το νοσοκομείο μας με όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα υπο την ΑΓαστή συνεργασία πολλών δομημένων διαπλεκόμενων συμφερόντων εντός και εκτός νοσοκομείου με μ.μ.ε. που δίψαγαν στην κυριολεξία να γίνει το νοσοκομείο μας αρένα συγκρουσεων ύβρεων αλληλοκατηγοριών με λίγα λόγια σημείο αναφοράς ...ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

    .Το τι ακούω καθημερινά από τους συμπολίτες μου δεν λέγεται δημοσίως .Θα χρειαστεί πολύ δουλειά στην πράξη και όχι συστάσεις ή ευχολόγια για να επανορθωθεί η ΖΗΜΙΑ που έγινε από μία δακτυλοδεικτούμενη υποκινούμενη ομάδα ανθρώπων εντός κι εκτός του νοσοκομείου μας . Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή