Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς "ΠΟΛ(ε)ΙΣ"

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού για τη διετία 2017-2018 είναι η πόλη, ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη
πολιτισμικό φαινόμενο, σε όλες τις διαστάσεις και τη δυναμική του.
 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με δύο εκδηλώσεις:

  • Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Perform 2 του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσφέρει μια περιήγηση στο ιστορικό παρελθόν της Φλώρινας, μια διαδρομή μέσα στην πόλη με στάσεις σε χαρακτηριστικά κτίριά της. Μια εναλλακτική ξενάγηση που προτείνει μία διαφορετική θέαση της πόλης, ένα κάλεσμα προς το ευρύ κοινό να αντιληφθεί ότι τα κτίρια αποτελούν κομμάτι όχι μόνο του παρελθόντος της πόλης αλλά και του παρόντος και του μέλλοντός της. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνδυασμό ξενάγησης και performance σε κτίρια που υποβάλουν συναισθήματα, προκαλούν συνειρμούς και προβληματίζουν. Πίσω από το καθένα κρύβεται μια ιστορία που συνδέει τους ανθρώπους του τότε με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν. 

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την αρχαιολόγο Ελπινίκη Ναούμ. Συμμετέχουν με performance, υπό το συντονισμό της επίκουρης καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, οι φοιτητές και φοιτήτριες: Αφροδίτη Δάφνου, Μαρία Ζούρου, Θανάσης Μπαμπάνης, Νάνσυ Παπαδοπούλου, Αριάδνη Πεδιωτάκη και Μαργαρίτα Τσουλουχά (ομάδα DDT).
Ώρα έναρξης : 18.30     
Αφετηρία:  Δικαστήρια Φλώρινας                    
Συμμετοχή Ελεύθερη

  • Το  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λόγου με ομιλήτρια τη Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη, Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και θέμα:

"Πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας: Οικιστική ανάπτυξη και κοινωνικές-οικονομικές δομές "του χθες και του σήμερα"
Η αρχαιολόγος Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη υπηρέτησε από το 1974 ως το 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης και Κυκλάδων και στη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία και διηύθυνε (1991-1993, 1996-2009). Από το 2002 ως και το 2015 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου Συντήρηση-Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Πέλλας, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ. Έχει πλουσιότατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο ενεργητικό της και πολυετή εμπειρία σε έργα συντήρησης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων.  Μεταξύ των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων που ερεύνησε και/ή εργάστηκε για τη διατήρηση και την ανάδειξή τους, η Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας και η Ελληνιστική Πόλη Πετρών Αμυνταίου. Μεταξύ των μουσειακών έργων που έφερε εις πέρας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η οικιστική αρχιτεκτονική, η εξέλιξή της και οι ποικίλες παράμετροι - δημογραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές - που συμβάλουν στη διαμόρφωσή της.
Ώρα έναρξης : 19.00   
Είσοδος Ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού, 23 και 24 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στο μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Τηλ.: 23850 28206
FAX: 23850 28231
email: efaflo@culture.gr


Χριστίνα Ζιώτα,  
Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου