Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για το νομοσχέδιο της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ

Οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές για την αγορά του ηλεκτρισμού καθώς αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα αποτελέσματα του market test την ίδια στιγμή που προωθούνται σημαντικές αλλαγές και στις
δημοπρασίες ρεύματος όπου συμμετέχουν οι προμηθευτές ρεύματος. 
Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα αποτελέσματα του market test, που ενδέχεται να γίνουν ακόμη και σήμερα, θα ανοίξουν το δρόμο ώστε να προχωρήσει από πλευράς ΥΠΕΝ η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις πωλήσεις των μονάδων.
Στο νομοσχέδιο άλλωστε αναμένεται να συμπεριληφθούν λύσεις για τα θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο του market test όπως θέματα αδειών, θέματα λειτουργικά καθώς και εργασιακά ζητήματα. Το νομοσχέδιο για τις πωλήσεις που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη βουλή το Φεβρουάριο, θα καθορίζει τόσο το ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση όσο και τη διαδικασία και τα βήματα που θα ακολουθηθούν ενώ θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για τους εργαζόμενους.
Όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα "Κεφάλαιο", στο πλαίσιο του market test υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον και αποτυπώθηκε έντονος προβληματισμός για τη μονάδα της Μελίτης  και την άδεια που θα διατεθεί για δεύτερη μονάδα στη Φλώρινα, κυρίως λόγω των προβλημάτων επάρκειας λιγνίτη, ενώ αντίθετα για τη Μεγαλόπολη το market test έδειξε ότι υπάρχει υπό όρους (εφόσον επιλυθούν κάποια λειτουργικά ζητήματα και θέματα αδειών εγκαταστάσεων) επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Από τις μέχρι στιγμής επαφές και συνεννοήσεις με την Κομισιόν δεν έχει τεθεί επισήμως θέμα υδροηλεκτρικών, παρότι στο προχθεσινό ΔΣ της ΔΕΗ η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Δημοπρασίες
Εκτός όμως από τις πωλήσεις μονάδων, σημαντικές αλλαγές έρχονται και στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν και τέθηκαν σε διαβούλευση οι προτάσεις του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ για τροποποίηση του κώδικα για τις δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ.
Ο ΛΑΓΗΕ εισηγείται τρεις τροποποιήσεις, με βασικότερη την θέσπιση υποχρέωσης υποβολής αξιόπιστου επιχειρηματικού πλάνου από τους νεοεισερχόμενους στις δημοπρασίες προμηθευτές. Παράλληλα καταργείται η υποχρεωτική διάθεση συγκεκριμένου ποσοστού της ενέργειας στην εγχώρια αγορά (που κρίθηκε ασύμβατη με τους κανόνες της ΕΕ από την Κομισιόν). Η δεύτερη τροποποίηση αφορά στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους υποχρεωτικούς στόχους για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Τότε οι επιπλέον ποσότητες ρεύματος που θα δημοπρατούνται βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, θα σπάνε σε δύο δημοπρασίες και δε θα δημοπρατούνται σε μία όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Η τρίτη αλλαγή αφορά στη μετάθεση της ημερομηνίας για την πρώτη δημοπρασία που ορίζεται για τις 7 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ το μερίδιο της ΔΕΗ αντί να υποχωρεί εμφανίζει άνοδο, μαρτυρώντας την μέχρι σήμερα αποτυχία του μέτρου των δημοπρασιών να ανοίξει την αγορά, ιδιαίτερα όταν παράλληλα με τις δημοπρασίες μια σειρά από αποφάσεις μέτρα και ρυθμίσεις υπονομεύουν τον ανταγωνισμό.
Χάρης Φλουδόπουλους
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου