Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σήμερα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - Στοίχημα η παρουσία ξένων ομίλων στο διαγωνισμό

Τον πήχη ψηλά σηκώνουν οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, εκπέμποντας αισιοδοξία ότι σήμερα, με την εκπνοή της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα κάνουν την εμφάνισή τους, εκτός από τους
Έλληνες παίκτες και σημαντικός αριθμός ξένων.
Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και από ινδικούς ομίλους, όλα αυτά ωστόσο μένει να επιβεβαιωθούν σε λίγες ώρες, και ενώ οι μόνες σίγουρες παρουσίες παραμένουν οι ελληνικές, συν μια κινέζικη.
Δηλαδή του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της Μυτιληναίος, της Βιοχάλκο και του σχήματος Κοπελούζου από κοινού με την κινεζική Shenhua, δίχως και πάλι αυτό να σημαίνει ότι το ενδιαφέρον τους θα φτάσει μέχρι τέλους, δηλαδή στην κατάθεση και δεσμευτικών προσφορών.
Κοινός παρονομαστής για τους ελληνικούς ομίλους είναι να αποκτήσουν πρώτα πρόσβαση στα οικονομικά, τεχνικά και νομικά στοιχεία της ΔΕΗ, δηλαδή στα μεγέθη που θα εμφανίσει στο λεγόμενο data room, από τα οποία και θα εξάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα για το αν η απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων συνιστά αποδοτική επένδυση ή μη.
Τα πάντα θα κριθούν από το τίμημα που θα απαιτήσει η ΔΕΗ. Οσο και να επιθυμεί ένας ιδιώτης να αποκτήσει λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία για να ελέγχει ο ίδιος το κόστος του ρεύματος που πουλάει, άλλο τόσο δεν είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, όταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα επένδυση ασύμφορη. Και αυτό, καθώς οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων πρόκειται, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, να σκαρφαλώσουν από τα 14,43 ευρώ / τόνο CO2 χθες, σε πάνω από 30 ευρώ το 2030.
Σε αυτή τη λογική, είναι φυσιολογικό οι συζητήσεις και το ενδιαφέρον να επικεντρώνονται στις βιομηχανίες που είναι επιλέξιμες για τη λεγόμενη αντιστάθμιση, δηλαδή για την είσπραξη αποζημίωσης του κόστους των ρύπων, η οποία και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ της παραγόμενης ενέργειας.
Στην πράξη, τα παραπάνω σημαίνουν ότι σε αυτή την πρώτη φάση, όλοι σχεδόν οι παίκτες θα εκδηλώσουν αυτόνομα το ενδιαφέρον τους και περισσότερο με διερευνητικό στίγμα. Οσο για το σχήμα Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua, εξαρχής ήταν γνωστό ότι θα κατέβει στον διαγωνισμό, αν και ακόμη και σε αυτήν την κοινοπραξία παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής συνεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι παρά τις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει με όλες τις πλευρές, οι αποφάσεις για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αλλά και για τη μορφή της συμμετοχής θα ληφθούν από τον Ιούλιο και μετά.

Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου