Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

«Ιστορίες του τραπεζιού» ... από την Αθηνά Γαρδάνη




«Ιστορίες του τραπεζιού»

Όλη η ζωή μας είναι γύρω από ένα τραπέζι. Πάνω σ’ αυτό συμβαίνουν τα πιο σημαντικά γεγονότα: γέννηση, γάμος, γιορτή, θάνατος. Εκεί όμως συμβαίνουν και τα πιο απλά, τα καθημερινά. Εκεί οι άνθρωποι συναντιούνται, συζητούν και συσφίγγουν τις σχέσεις τους, εκεί λαμβάνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις.
 











Οι φωτογραφίες της έκθεσης, όλες τραβηγμένες πάνω σ’ ένα τραπέζι, προκύπτουν μέσα από συνθέσεις απλών αντικειμένων, που τα πιο πολλά έχουν σχέση με το φαγητό. Με τις αυστηρές γραμμές και την αφαιρετικότητά τους προσπαθούν ν’ απεικονίσουν την αρμονία και την ήρεμη απόλαυση που χαρίζει το τραπέζι. Ταυτόχρονα θέλουν να δώσουν στα αντικείμενα και τις τροφές μια υπόσταση απαλλαγμένη από τα περιττά, τείνοντας προς μια μινιμαλιστική αποτύπωση. Η απλότητα της εικόνας δεν εμποδίζει βέβαια τη φαντασία να κινηθεί παραπάνω και να αναζητήσει κρυφά νοήματα και συμβολισμούς, ν’ ανακαλύψει ακόμα και σχέσεις των αντικειμένων με τον ψυχικό μας κόσμο και με διάφορες περιόδους και καταστάσεις της ζωής μας. Οι φωτογραφίες, μέσα από συνειρμούς, μπορούν να μας αφηγηθούν ακόμα και ιστορίες: μικρές, προσωπικές, διαπροσωπικές, απλές και σημαντικές συνάμα.
Η προσεκτική ενασχόληση με τη συμμετρία και γενικά με τη φόρμα δεν αποτελούν εμπόδια στην αποτύπωση ενός concept πάνω στη φωτογραφία. Οι αντανακλάσεις συμβάλλουν στην αίσθηση αρμονίας αλλά και δίνουν μια επιπλέον διάσταση στην πραγματική εικόνα. Τέλος το στήσιμο του κάδρου, οι συνθέσεις και το ύφος των εικόνων μάς εισάγουν σε μια μοντέρνα αντίληψη της φωτογραφίας της νεκρής φύσης.


Αθηνά Γαρδάνη 


Η έκθεση έχει πάρει παράταση μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2011.






 Αγάπη






 







 Αρμονία













Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου