Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κρίσιμη σύσκεψη στα ΤΕΙ με ΑΠΟΝΤΑ το Δήμαρχο Φλώρινας!!


Στα γραφεία Διοίκησης των ΤΕΙ Φλώρινας, με πρωτοβουλία του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων που λειτουργούν στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με μοναδικό αντικείμενο τις αντιδράσεις που επιβάλλονται να γίνουν τόσο από το διδακτικό προσωπικό, όσο και από τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη κρίσιμη σύσκεψη ήταν απών, αν και εκλήθη, ο Δήμαρχος Φλώρινας Ι.Βοσκόπουλος
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι των ΤΕΙ Φλώρινας και Καστοριάς, ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης συνοδευόμενος από περιφερειακούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Εκτός από την υποβολή του Ψηφίσματος αποφασίσθηκε πως, οι αντιδράσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν και έντονες και δυναμικές να είναι και να μετάσχουν σ’ αυτές όλοι οι φορείς των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας.
Το ΨΗΦΙΣΜΑ έχει ως εξής:
- Με την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης βρεθήκαμε μπροστά σε μία άδικη και ταπεινωτική αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας απέναντι στα Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής του Ιδρύματος μας.
Οι θέσεις στα Τμήματα των Περιφερειακών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μειώθηκαν δραστικά και υπήρξε η αναπάντεχη απόφαση αποκλεισμού κάποιων Τμημάτων από τα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των εισαγωγικών εξετάσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας. Και ναι μεν το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας είχε πραγματικά ζητήσει τη μείωση των εισακτέων στα Τμήματα του αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα συζητήσει και αποφασίσει στα θεσμικά του όργανα τον αποκλεισμό κάποιων Τμημάτων από τη δυνατότητα επιλογής τους από τους υποψήφιους σπουδαστές.
Στο δελτίο τύπου του ΥΠΔΒΜΘ αναφέρεται ότι μέριμνα δόθηκε ώστε «...Σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ο αριθμός εισακτέων να αντανακλά την ουσιαστική ζήτηση και όχι μια εικονική πραγματικότητα...». Μήπως οι προτάσεις των αποκλεισμένων Τμημάτων του Ιδρύματος μας δηλ των Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής δεν ακολουθεί τον παραπάνω κανόνα? Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο ΤΕΙ ΔΜ για το ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011 τα Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής δια μέσου του Προέδρου του Ιδρύματος ζήτησαν από το ΥΠΔΒΜΘ να εγκρίνει την κατανομή 100 θέσεων εισακτέων ανά Τμήμα θεωρώντας ότι η κάλυψη των θέσεων αυτών αντανακλά την ουσιαστική ζήτηση αλλά και τη δυνατότητα των υποδομών των εγκαταστάσεων μας για ποιοτική και άριστη εκπαίδευση των φοιτητών μας. Αντ αυτού γίναμε δέκτες της εικονικής πραγματικότητας της κατανομής των 300 και 200 θέσεων εισακτέων αντίστοιχα, οι οποίες παρά ταύτα καλύφθηκαν σε ποσοστό 75% και 100%. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη χρονιά που είχε συμβεί αυτό. Το ΥΠΔΒΜΘ όλα χα προηγούμενα χρόνια φρόντιζε να ικανοποιεί τις προσταγές των τοπικών κοινωνιών αντικρούοντας τις προτάσεις των δύο αυτών Τμημάτων, αλλά και όλων των άλλων Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα άνευ προηγουμένου.
Τα δύο Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Παράρτημα της Φλώρινας «τιμωρούνται»
1. γιατί οι φοιτητές τους  δεν  αποφοιτούν στον  κανονικό χρόνο αποφοίτησης. Σκέφτηκε ποτέ άραγε κανείς γιατί συμβαίνει αυτό ? Γνωρίζει το Υπουργείο κι όλοι αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα θέματα ότι μεγάλο μέρος των φοιτητών μας προέρχεται από χαμηλού οικονομικού εισοδήματος οικογένειες και αναγκάζονται να εργαστούν για να χρηματοδοτήσουν τις Σπουδές τους, με αποτέλεσμα να παίρνει παράταση η απόκτηση του Πτυχίου? Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν οι διαρκείς και συχνά όχι σωστά μελετημένες και εφαρμοζόμενες αποφάσεις  της  εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου (εφαρμογή βάσης του 10-κατάργηση της βάσης του 10) έχει δημιουργήσει ανισότητες  στην ποιότητα   και ποσότητα των σπουδαστών των δύο αυτών Τμημάτων αλλά και γενικότερα όλων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ?
2.γιατί ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών των Τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του ακαδ. έτους 2010-2011 που πήραν συγγράμματα και ο συνολικός αριθμός των φοιτητών (σε όλα τα έτη σπουδών) του Τμήματος που παρέλαβαν έστω  και ένα σύγγραμμα ήταν  μικρός. Η  εφαρμογή του συστήματος Εύδοξος ξεκίνησε το ακαδ. έτος 2010-2011. Η διανομή συγγραμμάτων πριν από αυτό γινόταν από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Η εφαρμογή του συστήματος Εύδοξος βρήκε υπόλοιπο προτεινόμενων συγγραμμάτων στα ράφια της Βιβλιοθήκης. Η διοίκηση των Τμημάτων στα πλαίσια της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και του Ιδρύματος και της εξοικονόμησης πόρων επέλεξε τη διανομή των αντιτύπων που υπήρχαν στη  Βιβλιοθήκη και μετά την χρήση του συστήματος Εύδοξος (στοιχεία υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη του Παραρτήματος της Φλώρινας). ΠΡΟΦΑΝΩΣ έκαναν λάθος, γιατί τώρα φαίνεται ότι δεν υπήρξαν φοιτητές να προμηθευτούν συγγράμματα και του Υπουργείο λειτουργεί αμείλικτα.
3.γιατί ο μέσος ετήσιος αριθμός Εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μια πενταετία δεν είναι ικανοποιητικός. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το σεβασμό του Υπουργείου όσον αφορά τον αριθμό ζητηθέντων και τελικά αποδοθέντων θέσεων και στην εφαρμογή του κριτηρίου της βάσης του 10 (ποτέ τα Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν ήταν αντίθετα σε αυτό το κριτήριο)
4. γιατί ο αριθμός εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδ. έτος 2010-2011 δεν ήταν όμοιος. Οφείλουμε να επαναλάβουμε εδώ ότι για το ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011 τα Τμήματα Ζωικής και φυτικής Παραγωγής δια μέσου του Προέδρου του Ιδρύματος ζήτησαν από το ΥΠΔΒΜΘ να εγκρίνει την κατανομή 100 θέσεων εισακτέων (Φ.Δ.Σ.1/5.1/4181/12-1-2010) ανά Τμήμα και η τελική κατανομή ήταν 300 και 200 εισακτέοι αντίστοιχα.
5. γιατί ο αριθμός των φοιτητών που αποχώρησαν από τα Τμήματα λόγω μετεγγραφής ήτανε μεγάλος. Οι όροι και οι κανόνες που διέπουν τη μεταγραφή σπουδαστών ορίζονται από την Πολιτεία.
Τα Τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ ΔΜ λειτουργούν σε έναν κατεξοχήν ορεινό γεωργοκτηνοτροφικό χώρο με οργανωμένες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αγροκτήματος (χοιροστάσιο, αμνιοστάσιο, κλπ). Πέραν αυτών ο επιστημονικός εργαστηριακός εξοπλισμός είναι σύγχρονος και ολοκληρωμένος. Το Εκπαιδευτικό και Τεχνικό Προσωπικό των δύο αυτών Τμημάτων ικανοποιεί τους νόμους και κανόνες που διέπουν το προσοντολόγιο των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δεν αρνούμαστε ότι η συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό για μία νέα χωροταξική διαμόρφωση και τον εξορθολογισμό της κατανομής των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης μας βρίσκει σύμφωνους.
Λυπούμαστε και διαμαρτυρόμαστε που η Πολιτεία επέλεξε τη μονόπλευρη εφαρμογή αποκλεισμού των δύο αυτών Τμημάτων και δεν έδωσε τη δυνατότητα αυτής της απόφασης στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Ιδρύματος μας.
Λυπούμαστε και διαμαρτυρόμαστε που στην κρίση της Πολιτείας για την χρησιμότητα και ανταποδοτικότητα ενός Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Λυπούμαστε και διαμαρτυρόμαστε που οι διαδικασίες αποκλεισμού των Τμημάτων μας δεν ακολούθησαν την πλήρη διαφάνεια που η ηγεσία του Υπουργείου έχει κάνει σημαία της. Το ίδρυμα μας θα περίμενε μία πιο έντιμη και ΔΙΑΦΑΝΗ στάση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας. Οι κανόνες της διαφάνειας και της καθαρότητας επιβάλλουν την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης που το Υπουργείο έλαβε υπόψη κι όχι μόνο των στοιχείων των επιλεγμένων Τμημάτων που δημοσιοποιήθηκαν αντί αυτού.

4 σχόλια:

  1. ‎..σιγά μην άφηνε το γάμο (και τη νύφη) για να πάει ..να κάτσει ανάμεσα σε Σταθίκα και Μίμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω γράψει πολλές φορές ότι δε φταίει για όλα τα στραβά ο δήμαρχος κι ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς έτσι ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά ο ίδιος κάνει ότι μπορεί για να με διαψεύσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κάθε Δήμαρχος στην Ελλάδα έχει τη δύναμη να επιλύει τέτοια προβλήματα, ακυρώνοντας κυβερνητικές αποφάσεις; Από τη σύσκεψη αυτή μόνον ο Δήμαρχος έλειπε; Αν ήταν παρών ο Δήμαρχος θα είχε επιλυθεί το πρόβλημα ενώ με την απουσία του καταδίκασε τη Φλώρινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή