Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εξισωτικές αποζημιώσεις για τους αγρότες


Έως και τις 16 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους για την εξισωτική αποζημίωση. Δηλαδή οι δικαιούχοι του Μέτρου 211 που αφορά ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά μειονεκτήματα, και οι δικαιούχοι του Μέτρου 212 που αφορά
ενισχύσεις στους γεωργούς των υπολοίπων περιοχών με μειονεκτήματα, όπως αναφέρεται στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τους στόχους των Μέτρων 211 και 212 είναι να ενισχυθούν οι γεωργοί των εξής περιοχών:
·         Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ορεινών περιοχών είναι τα μεγάλα υψόμετρα και οι απότομες κλίσεις, που αποτελούν και τα κύρια φυσικά μειονεκτήματα των περιοχών αυτών
·         Τα δε χαρακτηριστικά γνωρίσματα των περιοχών με μειονεκτήματα είναι το άγονο των περιοχών και το μεγάλο ποσοστό φτωχών βοσκοτόπων.
Οι γεωργοί που  κατοικούν στις ορεινές ή στις μειονεκτικές περιοχές και καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω αντίξοες συνθήκες ,οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο εισόδημά τους, εμφανίζουν  έντονα την τάση της εγκατάλειψης αυτών καθώς και της εγκατάλειψης της καλλιέργειας αυτών.
Τα Μέτρα, μέσω της αντιστάθμισης των απωλειών εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους, απόρροια των φυσικών μειονεκτημάτων, αποσκοπούν να ενθαρρύνουν τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας στις Ορεινές, Μειονεκτικές και με Ειδικά Προβλήματα περιοχές με στόχους:
·         Την προστασία του περιβάλλοντος μέσω: της διατήρησης του αγροτικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του, καθώς και της διατήρησης και παραγωγής αειφορικών συστημάτων.
·         Τη διατήρηση, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, ενός ελάχιστου ορίου πληθυσμού στις περιοχές αυτές για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Πιστώσεις – χρηματοδότηση
Για το Μέτρο 211 οι πιστώσεις ανέρχονται σε 120 εκατ. Ευρώ και για το Μέτρο 212 οι πιστώσεις ανέρχονται σε 50 εκατ. Ευρώ, θα γίνουν σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και αφορούν κρατικές ενισχύσεις.
Τα Μέτρα εφαρμόζονται στις Ορεινές, Μειονεκτικές και με Ειδικά Προβλήματα περιοχές της Ελλάδας όπως ορίζονται στην Οδηγία 85/148/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως ισχύει.
Δικαιούχοι των Μέτρων μπορούν να κριθούν φυσικά πρόσωπα, εφόσον κατά περίπτωση πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Νέοι Δικαιούχοι
·         Είναι γεωργοί μόνιμοι κάτοικοι Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος ή οικισμού των περιοχών παρέμβασης.
·         Κατά παρέκκλιση δύνανται να κριθούν δικαιούχοι και μόνιμοι κάτοικοι λοιπών περιοχών, εφόσον έχουν την ιδιότητα του μετακινούμενου κτηνοτρόφου στις περιοχές αυτές.
·         Είναι ενήλικα άτομα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και δεν έχουν αποχωρήσει (είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω ένταξής τους στο μέτρο της Πρόωρης Συνταξιοδότησης) από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα.
·         Κατέχουν νόμιμα και αξιοποιούν οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση εντός των ορίων των ορεινών ή μειονεκτικών και με ειδικά προβλήματα περιοχών, μεγέθους ελάχιστης χρησιμοποιούμενης έκτασης 2 Ha, συνυπολογιζόμενης και της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στις μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα περιοχές ή στις ορεινές αντίστοιχα.
Παλαιοί Δικαιούχοι: Οι δικαιούχοι της με αριθμ. 679/08-03-2007 ΚΥΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ανωτέρω παραγράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου