Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Οι αλλαγές και οι ευθύνες…


Οι αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα χρειάζονται χρόνο για να συνειδητοποιηθούν και χρόνο για να μεταφερθούν σε θεσμούς.

Η χώρα μας όμως έχει ανάγκη από γρήγορες αλλαγές για να αντιμετωπίσει τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει στη διάθεσή της τον αναγκαίο ιστορικό χρόνο για αργές διαδικασίες και μόνο το απόθεμα σοφίας και υπευθυνότητας της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της μπορούν να μειώσουν την έλλειψή του.
Στις σημερινές συνθήκες η αλλαγή κουλτούρας του λαού μας πρέπει να είναι ο σκοπός και τα μέσα η παιδεία και η εκπαίδευση.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δικαιολογεί τις πιο μελαγχολικές προβλέψεις. Οι επιχειρούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αναγκαίες και πρέπει με νηφάλιο τρόπο να πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον που απαιτεί η ιστορία του θεσμού, ο χαρακτήρας του λαού μας, η διανοητική εντιμότητα και οι διαμορφούμενες ανάγκες.
Ο «κοινός τόπος» υπάρχει και το «κοινό καλό» είναι ο στόχος. Τα πολιτικά κόμματα και οι ηγεσίες των ΑΕΙ πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους
Είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να αποκτήσουμε ένα μακρόβιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μας, που θα αναγεννήσει την ελπίδα.
Μόνο τότε θα βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας, που θα προβληθεί στο τοπίο του μέλλοντος.
Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς
π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πηγή: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου