Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Διεθνοποίηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας


Με τρεις επιτυχίες στις αποσκευές της επέστρεψε από το Plovdiv (Φιλιππούπολη)  η επίσημη αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που την αποτελούσαν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ  Δρ.Γ.Χαραλαμπίδης, η Δ/ντρια της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας Αν.Καθηγήτρια Παρ.Μητλιάγκα, ο Αν.Προϊστάμενος του Τμήματος  Διοίκησης Επιχειρήσεων Αν.Καθηγητής  Π.Σερδάρης και η Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Αν.Κωνσταντινίδου, μετά από πρόσκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Plovdiv  Georgi Valchev.
Η επίσκεψη αυτή που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με αφορμή το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο του Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε από 14-16 Οκτωβρίου 2011, είχε φέτος να παρουσιάσει τρεις διαφορετικές δραστηριότητες για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Δ.Μ.
Η επίσημη πρόσκληση είχε αρχικά  τιμητικό χαρακτήρα για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο Δρ. Γ.Χαραλαμπίδη.  Η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την αναγόρευση του Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου  Τεχνολογίας Τροφίμων του Plovdiv. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Georgi Valchev του απέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου του Plovdiv και τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα. Στην αντιφώνησή του ο κ.Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στον ρόλο των Ανώτατων Ιδρυμάτων στο κοινοοικονομικό γίγνεσθαι, καθώς και στο επιστημονικό του έργο. Ωστόσο η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου του Plovdiv διευρύνθηκε  και με την αναγόρευση του Καθηγητή Mamtsev Aleksander Nikolzyevich, Ακαδημαϊκού της  Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου  Τεχνολογίας Τροφίμων του Plovdiv.
Η απονομή του δεύτερου διδακτορικού τίτλου στον Δρ.Π.Σερδάρη από την έδρα «Οικονομίας Βιομηχανίας Τροφίμων» και την Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Plovdiv, ήταν μια ακόμη διάκριση για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος. Η διδακτορική διατριβή του είχε θέμα:  «Οικονομικό Μάρκετινγκ και καταναλωτική συμπεριφορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» και τον τίτλο στον κ.Σερδάρη απένειμε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ.Georgi Valchev.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου  ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  καθώς και για τον ρόλο τους σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει, η από κοινού υπογραφή από επτά (7) Πρυτάνεις  του Ιδρυτικού Καταστατικού του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για τον έλεγχο και την ποιότητα των τροφίμων με την επωνυμία «International Association of Universities in Food Science and Technology” (I.A.U.F.S.T.)
Η ίδρυση της παραπάνω Ένωσης από Ιδρύματα  Ανώτατης Εκπαίδευσης διαφόρων χωρών  είναι αποτέλεσμα πολύμηνων συζητήσεων της Διοίκησης του Ιδρύματός μας με τα συμπράττοντα Πανεπιστήμια, κυρίως όμως με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας Τροφίμων του Plovdiv (Φιλιππούπολης), στη Βουλγαρία.
Ιδρυτικά Μέλη της Ένωσης αποτέλεσαν  οι Πρυτάνεις, ως εκπρόσωποι των επτά (7) Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο. Οι Καθηγητές που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη στο Πανεπιστήμιο του Plovdiv  ήταν  οι εξής:
1. Καθηγητής Culazhanov T.K. Πρύτανης του  Almaty Technological University,  Καζακστάν
2. Καθηγητής Aculich A.V. Αντιπρύτανης του Mogilev State Foodstuffs University, Λευκορωσία
3. Καθηγητής Χαραλαμπίδης Γ. Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Ελλάς
4. Καθηγητής Karamanlioglu Β. Αντιπρύτανης του Trakya University Edirne, Τουρκία
5. Καθηγητής Pham  Ngoc Πρύτανης του University of Economic and Technical Industries, ΑνόιΒιετνάμ
6. Καθηγητής Valchev G. University of Food  Technologies, Βουλγαρία
7. Καθηγητής Mamtsev A. N.  Πρύτανης του Branch of Moscow State University of Technology and Management, Meleuz, Bashkortostan Ρωσία
Στην 1η Γενική Συνέλευση  της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 15-10-2011, τα Ιδρυτικά Μέλη συνεδρίασαν και αποφάσισαν ομόφωνα στη δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης που θα την αποτελούν ο Πρόεδρος, δύο (2) Αντιπρόεδροι και τέσσερα (4) Μέλη.
«Το ισχυρό χαρτί της Ένωσης είναι, ότι τα Πανεπιστήμια Τεχνολογίας Τροφίμων αποτελούν το εχέγγυο της επιστημονικής γνώσης και κοινωνικής προσφοράς και ότι θα πράξουν το καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο. Θα είμαστε  υπερασπιστές των στόχων της Ένωσης και όταν θα παίρνει θέση στο μέλλον για την προστασία της υγείας των πολιτών,  στο έργο αυτό θα μας στηρίζουν όλα τα μέλη της», είπε χαρακτηριστικά  ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης  Καθηγητής Georgi Valchev αναφερόμενος στον σκοπό της Ίδρυσης της  Ένωσης αυτής.
Εκφράσθηκε ήδη η πρόθεση πολλών εκπροσώπων πανεπιστημίων άλλων χωρών, όπως από  Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία κ.α., να συμμετάσχουν και αυτοί ως μέλη στην Ένωση, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην προστασία των καταναλωτών και τον έλεγχο τροφίμων.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις καθώς και οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του επιστημονικού αυτού διημέρου στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τροφίμων του Plovdiv, διεύρυναν τους επιστημονικούς και κοινωνικούς ορίζοντες όχι μόνο των μελών των  δύο ακαδημαϊκών κοινοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας και του Plovdiv, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και πέραν αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου