Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Προς χρηματοδότηση στην Ε.Ε. διαβιβάστηκε ο φάκελος για την τηλεθέρμανση


Στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες διαβιβάστηκε ο φάκελος προ-κοινοποίησης, προκειμένου να καθορισθεί το ποσοστό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή του έργου «Τηλεθέρμανση Φλώρινας», προϋπολογισμού 86.427.108,77€. 

Πρόκειται για μια προδιαδικασία ελέγχου, που σημαίνει ότι μετά τη συμφωνία επ' αυτού θα σταλεί ο φάκελος για οριστική έγκριση, η οποία θα αποτελέσει επίτευξη του υψηλότερου ποσοστού επιδότησης δημόσιας δαπάνης για έργα τηλεθέρμανσης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Yδρευσης Αποχέτευσης Φλώρινας Ερμιόνη Αβραμοπούλου: «από το συνολικό κόστος το ποσό των 70.458.305,37€ αποτελεί το φυσικό αντικείμενο και τα 15.968.803,40€ είναι ο ΦΠΑ, που δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και θα πρέπει να το καλύψει η ΔΕΥΑΦ». 
Το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ζητείται από την Ευρώπη με συμμετοχή και της Ελλάδας ανέρχεται στο ποσοστό του 80,43%, αναλυόμενο ως εξής: 69,90% από ευρωπαϊκούς πόρους και 10,54% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ 19,57%. Ο διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης αναφέρει: «Για το έργο της τηλεθέρμανσης έγινε μια μεγάλη προσπάθεια του δήμου, της ΔΕΥΑΦ, της ΑΝΚΟ και των αρμόδιων υπουργείων και κατορθώσαμε μέσω της μελέτης κόστους οφέλους να φτάσουμε την επιδότηση στο ποσοστό του 80,50%, το οποίο γίνεται πλέον αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο αναπτυξιακό σκέλος, το έργο θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής, θα δημιουργήσει και μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του, σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αλλά και νέα επαγγέλματα όπως συντηρητές. Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το θερμό νερό, με υλοποίηση επενδύσεων θερμοκηπίων, ξηραντηρίων καλαμποκιού».
Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου