Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αβέβαιο το μέλλον του Α' Σώματος Στρατού


Φως στη ξαφνική καρατόμηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων τις παραμονές της καταρρέουσας Κυβέρνησης Παπανδρέου, ρίχνει με δημοσίευμά του το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Με τα έγγραφα που δημοσιεύει από την εισήγηση τού μέχρι πρότινος υπουργού Άμυνας 

Πάνου Μπεγλίτη στο τελευταίο Συμβούλιο των Αρχηγών, αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός λόγος της αιφνιδιαστικής αποστρατείας περίπου 20 ανωτάτων αξιωματικών ήταν οι αντιδράσεις των Γενικών Επιτελείων στην ουσιαστική διάλυση του Στρατεύματος, που προωθούσε ο υπουργός Άμυνας με τη νέα Δομή Δυνάμεων.
Επρόκειτο για συρρίκνωση που έφτανε μέχρι και στην κατάργηση της 1ης Στρατιάς που έχει την ευθύνη για τον ηπειρωτικό χώρο!
Με καθαρά λογιστικά κριτήρια, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για τον τόπο, με τα τουρκικά μαχητικά μόλις χθες να πετούν για πρώτη φορά πάνω από το Καστελόριζο, η πρώην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου, σχεδίαζε να καταργήσει μεγάλες, σημαντικές και ιστορικές μονάδες και των τριών Κλάδων, όπως το Στρατηγείο του Ά Σώματος Στρατού στην Κοζάνη, τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης και την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Μίκρα, καθώς και τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης αλλά και τις Ναυτικές Διοικήσεις Ιονίου και Βόρειας Ελλάδας.
Οι σοβαρές επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει επανειλημμένα οι τέσσερις αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων στις ανιστόρητες και επικίνδυνες επιλογές Μπεγλίτη για δραστική συρρίκνωση του Στρατεύματος, προκάλεσαν τη ξαφνική αποστρατεία τους. Ακολούθησαν αρκετοί ακόμη αξιωματικοί που... τόλμησαν να διαφωνήσουν με τις υπουργικές πρακτικές.
Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Μπεγλίτης απετέλεσε κι ο ίδιος παρελθόν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ας ελπίσουμε παρελθόν να αποτελέσουν και τα όποια σχέδια για μείωση του Στρατεύματος, με καθαρά λογιστικά κριτήρια...
Πηγή: kozan.gr



1 σχόλιο:

  1. Όταν οι ξιπασμένοι πολιτικάντηδες αυτοαναγορεύονται σε παντογνώστες, αυτομάτως καθίστανται άκρως επικίνδυνοι τόσο για τον τόπο (γεωγραφικά) που υποτίθεται ότι καλούνται να κυβερνήσουν, όσο και για το Έθνος (λαό) τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται ότι υπηρετούν. Για να έχει μέλλον μια χώρα υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: α) Ισχυρή οικονομία, β) Ικανή διπλωματία (η οποία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής, που επιβάλλεται να είναι ικανή αλλά δεν είναι) και γ) Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις (για την ισχύ των οποίων οφείλει να μεριμνά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία). Καμία χώρα στον κόσμο δεν κατόρθωσε να επιβιώσει χωρίς ικανές (αν όχι ισχυρές) Ένοπλες Δυνάμεις. Εσχάτως ακούμε καθημερινά για καινοτόμες λύσεις (τις οποίες δε βλέπουμε) στα διάφορα προβλήματα της χώρας. Τουλάχιστον στο σκέλος των Ενόπλων Δυνάμεων ας προβούν σε μια και μοναδική, πραγματικά καινοτόμα ενέργεια. Ας αφήσουν τους στρατιωτικούς ηγήτορες να αποφασίσουν πως πρέπει να ισχυροποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, να προβούν ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ (ως καλύτεροι γνώστες του θέματος και καθ' ύλην αρμόδιοι) στον απαραίτητο στρατηγικό σχεδιασμό και ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ να σπεύσουν οι πολιτικοί να βρουν τον συμφερότερο τρόπο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού. Όλα αυτά πολύ περισσότερο σήμερα που είναι εμφανή τα αποτελέσματα των ψηφοθηρικών πολιτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στη συρίκνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και την (σε μεγάλο βαθμό) αποδυνάμωσή τους. ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή