Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Προτάσεις του Ευ. Στάιου για τα διατηρητέα κτήρια της Φλώρινας


Με επιστολή του προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Στάιος κατέθεσε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος, προτάσεις για την αξιοποίηση και διάσωση των διατηρητέων κτηρίων της πόλης. 
Αναλυτικά η επιστολή:

«Είναι γνωστή σχεδόν σε όλους μας η ύπαρξη στην πόλη μας κτισμάτων που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημεία ιστορικής αναφοράς.
Τα περισσότερα από αυτά είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των διερχόμενων από εκεί, επειδή για διάφορους λόγους γκρεμίζονται με το πέρασμα του χρόνου παίρνοντας μαζί τους όλα τα στοιχεία που είναι αποτυπωμένα επάνω τους.
Αρκετά από αυτά έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την πόλη μας, γιατί μέσα τους διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας (όπως το σπίτι που βρίσκεται στο ποτάμι, απέναντι από την Μητρόπολη, όπου έμενε ο Τούρκος Καϊμακάμης και εκεί υπογράφηκε η παράδοση της Φλώρινας από τους Τούρκους στον ελληνικό στρατό).
Είναι χρέος όλων μας να σώσουμε και να συντηρήσουμε αυτά τα κτήρια και να τα κάνουμε κτήμα όλων των πολιτών λειτουργώντας τα ως επισκέψιμους χώρους όπως μουσεία, χώρους όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικοί σύλλογοι, βιβλιοθήκες, μόνιμα εκθετήρια πολιτιστικής κουλτούρας για έργα τοπικών ζωγράφων και γλυπτών, αλλά και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών. Το σπίτι που αναφέρω στο παράδειγμά μου, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα μουσείο όπου θα φιλοξενούνται στοιχεία από τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
είμαι σίγουρος πως όλοι μας έχουμε αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης και την ιστορική ευαισθησία για δέσμευση συνέχισης της πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας. Πολλές πόλεις της πατρίδας μας έχουν διασώσει τέτοια μνημεία, όπως η Ξάνθη και η γειτονική μας Καστοριά. Οφείλουμε να κάνουμε αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα και να σώσουμε από την κατάρρευση, έστω και τώρα, κάποια από αυτά που έχουν απομείνει.
Προτείνω:
1) Την αγορά από το Δήμο Φλώρινας κάποιων κτηρίων ή την ανταλλαγή τους με δημοτικές εκτάσεις ανάλογης αξίας και στη συνέχεια την υπαγωγή τους σε αντίστοιχα προγράμματα ανάπλασης.
2) Τη σύσταση επιτροπής από αιρετούς, εκπροσώπους εμπλεκομένων φορέων, μηχανικούς κ.λπ. με αντικείμενο:
α) την καταγραφή των κτισμάτων (αν δεν υπάρχει)
β) την ιεράρχηση σπουδαιότητα
γ) την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης
δ) τη χρήση των αποκατασταθέντων κτηρίων
Κύριε Δήμαρχε,
η ιδιότητά σας, του αρχιτέκτονα μηχανικού, είμαι βέβαιος ότι σας φορτώνει με πρόσθετη ευαισθησία για τα θέματα αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι θα εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθούν όσα προτείνω παραπάνω, αλλά και να ενεργοποιηθεί επιτέλους το ευεργετικό μέτρο της δυνατότητας μεταφοράς συντελεστή δόμησης, για να αποκτήσουν κίνητρο οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών κτισμάτων της πόλης μας για διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη όλης αυτής της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ευάγγελος Στάιος 

3 σχόλια:

  1. Επιτέλους κάποιος να το πει! Η ομορφιά της πόλης μας κρύβεται στα κτήρια αυτά. Εάν δε κάνουμε κάτι να τα σώσουμε θα γίνει η Φλώρινα και επίσημα άλλη μια άχαρη πόλη πολυκατοικιών. Ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί η Καβάλα με την προτεινόμενη διαδρομή σε επιλεγμένα αξιοθέατα της παλιάς πόλης. Μέσα από πινακίδες ο επισκέπτης κατευθύνεται να ακολουθήσει μια διαδρομή, που περνά από τα επιλεγμένα αξιοθέατα της πόλης, όπου υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες για την ιστορία του μνημείου/κτηρίου. Μέσα σε 15 λεπτά μαθαίνεις βασικά στοιχεία για την ιστορία της πόλης. Επιπλέον, ορισμένα έχουν γίνει χώροι εκδηλώσεων, ενώ μικροί χώροι έχουν παραχωρηθεί στους πολιτισμικούς/φυσιολατρικούς συλλόγους της πόλης, δίνοντάς τους ζωή και λόγο να αγκαλιαστούν από τους κατοίκους της πόλης. Είμαι σίγουρος οτι και εδώ θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια διαδρομή, ώστε ο επισκέπτης να ανακαλύψει την ιστορία της πόλης μέσα απο 5-6 κτήρια/μνημεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...καλημέρα...
    Έχουν ειπωθεί χρόνια τώρα, προτάσεις σε θεσμικά όργανα,αλλά η Φλώρινα σιωπά...
    Όλοι έχουν τα δικά τους συμφέροντα, που προφανώς δεν συμβαδίζουν με τη διατήρηση των παραδοσιακών κτιρίων της πόλης.
    "αφήστε τα κτίρια στην τύχη τους"
    Mάλλον θα είναι καλύτερα... γιατί αν ασχοληθεί κανείς, μπορεί να δούμε και άλλα παραδοσιακά κτίρια (πέντε ορόφων) να ξεφυτρώνουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βλέπετε πως κάποιοι θεωρουν ότι πολιτισμός είναι τα Πρέσπεια και τα πανηγυρακια.....επιτέλους να δούμε λίγο πολιτισμό σε αυτή την πόλη.Αν γίνει και κάτι με τα αδέσποτα ίσως να μπορούμε να λεγόμαστε πολιτισμένος λαός.Όποιος δεν αναγνωρίζει κ δεν σέβεται την ιστορία του δεν έχει μέλλον....μέχρι και στον πεζόδρομο των bitola(για κάποιους απο εμας μοναστηρι)τα έχουν αναπαλαιώσει...εμείς δηλαδή δεν μπορούμε να το κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή