Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Έφυγε ο Στέφανος Κωνσταντινίδης


Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 16-11-2011 σε ηλικία 98 ετών ο Στέφανος Κωνσταντινίδης επί δεκαετίες εκδότης και Δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Έθνους» της Φλώρινας. 

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Βλάχοι της Πρεμετής Βορείου Ηπείρου και ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Σταύρου (Νέστωρα της Δημοσιογραφίας και μεγάλου πατριώτη) και της Ευθυμίας Κωνσταντινίδη. Ήταν η μεγαλύτερη γραφίδα της γενιάς του και από τον τρόπο γραφής του επηρεάστηκαν πολλοί και σημαντικοί δημοσιογράφοι και λόγιοι της Φλώρινας. Η προσωπικότητα του Στέφανου Κωνσταντινίδη, ο χαρακτήρας του και η ιστορία του «Έθνους» ήταν τα στοιχεία εκείνα που έκαναν το τυπογραφείο του «Έθνους» να γίνει η κυψέλη όπου μαζευόταν η αφρόκρεμα των λόγιων, καλλιτεχνών και πολιτικών της Φλώρινας.
Χαρακτηριζόταν για το προοδευτικό, και πατριωτικό του πνεύμα που αποτυπώνονταν πάντοτε στα άρθρα του.
Από το 1930 ο Στέφανος Κωνσταντινίδης εργάστηκε στο τυπογραφείο του πατέρα του Σταύρου, όπου εξελίχτηκε σε δεινό στοιχειοθέτη και μεγάλο δάσκαλο της τυπογραφίας.  Από τα χέρια του βγήκαν όλοι οι γνωστοί τυπογράφοι της Φλώρινας. Ήταν δε τόσο μεγάλη η αγάπη του για την τυπογραφία και τη δημοσιογραφία αλλά και η ανάγκη να εργάζεται για να ζήσει την οικογένειά του, ώστε δούλεψε σκληρά στο τυπογραφείο μέχρι τα 80 του χρόνια, παρότι είχε βγει στη σύνταξη 16 χρόνια πριν.
Το 1946 ανέλαβε την Διεύθυνση του «Έθνους» και μαζί με κεντρώους και προοδευτικούς πολίτες και πολιτικούς της περιοχής που αγκάλιασαν την εφημερίδα αγωνίστηκε με την πέννα του σε δύσκολους καιρούς για το φρόνημα και την πρόοδο της περιοχής.
Διετέλεσε για χρόνια Πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Φλώρινας, υπήρξε δε από τους πυρήνες των φλωρινιωτών που ίδρυσαν τον Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» και δημιούργησαν τα σημαντικά τμήματά του.
Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης ήταν πολυμαθής με τεράστιες γνώσεις για την ιστορία της χώρας και της Φλώρινας.
Τιμήθηκε επανειλημμένα για το ήθος, τις αξίες και την προσφορά του στην Φλώρινα.
Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων,  με μοναδική ευγένεια, ήπιος και άριστος οικογενειάρχης που έχαιρε της εκτίμησης της τοπικής μας κοινωνίας.
Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Ευτέρπη,  τα δύο παιδιά του Σταύρο και Χρήστο και τέσσερα εγγόνια.

1 σχόλιο:

  1. Άνθρωπος μιας άλλης εποχής ο Στέφανος, με ήθος, εντιμότητα, ευγένεια και καλοσύνη, που τόσο σπανίζουν στην εποχή μας, ήταν η ζωντανή ιστορία της Φλώρινας όλου του πολυτάραχου 20ου αιώνα. Για εμάς δε που τον γνωρίζαμε εδώ και πολλές δεκαετίες, ήταν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για γεγονότα της παλιάς Φλώρινας, που σίγουρα έγινε φτωχότερη. Καλό σου ταξίδι αείμνηστε Στέφανε, θα σε θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση.-
    Α.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή