Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κατά της Ελλάδας η απόφαση της Χάγης για την πΓΔΜ


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δέχτηκε την προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα πως έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την προσφυγή που κατέθεσε η ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, αναφορικά με την αντίρρηση που είχε προβάλει η χώρα μας στο αίτημά ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι το 2008.
Επίσης ανακοίνωσε πως, κατά την εκτίμησή του, η Ελλάδα δεν ενήργησε κατά τρόπο συμβατό με την Ενδιάμεση Συμφωνία, θεωρώντας πως οι λόγοι που επικαλέστηκε η Ελλάδα ήταν ανεπαρκείς, εκτός ίσως από την καταγγελία της για τη χρήση του συμβόλου. Τέλος, το Δικαστήριο απέρριψε τα λοιπά αιτήματα της ΠΓΔΜ που αφορούσαν τη στάση που θα πρέπει να τηρεί στο μέλλον η Ελλάδα, να μην προβάλλει δηλαδή αντιρρήσεις σε ενδεχόμενα αιτήματα που υποβάλλει η ΠΓΔΜ για ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς όπου μετέχει η Ελλάδα.
«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δέχτηκε την προσφυγή των Σκοπίων για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ είχε δηλώσει πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012».
Στη διαδικασία ανάγνωσης της απόφασης, την Ελλάδα εκπροσώπησαν σήμερα ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαβαϊδης και η νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μιλόσοσκι και ο πρώην διαπραγματευτής Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τον σεβασμό της στην απόφαση του Δικαστηρίου και επιφυλάχθηκε να μελετήσει διεξοδικά το κείμενο της απόφασης.
Σε έναν πρώτο σχολιασμό επεσήμανε πάντως, ότι η κεντρική επιδίωξη της ΠΓΔΜ, που ήταν, μέσω της προσφυγής, «να παρακάμψει τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», δεν ικανοποιήθηκε.
Αντίθετα, το Δικαστήριο της Χάγης υπενθυμίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καλεί τα δύο μέρη «να αναλάβουν το καθήκον να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, στη συνέχεια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη διαφορά που έχει περιγραφεί σε αυτές τις αποφάσεις».
Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι επίσης το ότι το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων στη σημαία τους, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας.
Πηγή: Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο Βουκουρέστι το 2008. Ότι ίσχυε, ισχύει λοιπόν. Στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική πλευρά έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι. Τον μόνο που ευνοεί η απόφαση αυτή είναι την προπαγάνδα του Γκρούεφσκι, ο οποίος θα παρουσιάσει άλλη μια προσωπική του επιτυχία στη σκληρή εθνικιστική και βαθιά ανθελληνική κομματική του πελατεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστότατες παρατηρήσεις 3.14.
    Οι φασίστες της ηγετικής ομάδας των Σκοπίων θα σκληρύνουν τη στάση τους μετά το "θρίαμβο". Αλλίμονο στο λαό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Σε κάθε πρόκληση της ηγεσίας των σκοπιανών αφυπνίζεται όχι μόνο η μεγάλη μακεδονική πλειοψηφία της ελληνικής γής αλλά και όλοι οι Ελληνες.
    Κι αν φυσήξει βαρδάρης από το Νοτιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μόνοι που δεν αφυπνίζονται με τίποτε είναι οι πολιτικοί μας ταγοί. Ακόμη και αυτή η απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης θα μπορούσε να είναι σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων, δίνοντας το τελειωτικό χαστούκι στον κ. Γρούιο (Γκρουέφσκι) και τους περί αυτόν, αν οι Ελληνες - ως προς την καταγωγή - πολιτικάντηδες δεν είχαν εγκαταλείψει τελείως το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή