Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

33 μονάδες αίμα, 110 φοιτητές σε σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, δεκάδες νέοι με διάθεση για συμμετοχή, ενημέρωση και εθελοντική προσφορά


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Τριήμερο Υγείας και Πρόληψης στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας το οποίο διοργανώθηκε από την Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών του Πανεπιστημίου (Ο.Ε.Α. του Π.Φ.) και τους Φοιτητικούς Συλλόγους όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. 

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος του Πανεπιστημίου της πόλης όπου και πάλι η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον και εξετάστηκαν πάνω από 50 φοιτητές αλλά τελικά κατάφεραν να αιμοδοτήσουν οι 33.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας δεν μπορούσε αρχικά να καλύψει την εξόρμηση καθώς δεν υπήρχαν αποθέματα ασκών συλλογής αίματος. Ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες της Ο.Ε.Α. του Π.Φ., βρέθηκαν τελικά 48 ασκοί συλλογής αίματος με τη συνδρομή και συνεργασία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.). 
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας σε 110 φοιτητές αλλά και νέους της πόλης που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Η διάρκεια των σεμιναρίων ήταν 6 ώρες και περιελάμβανε 2 ώρες θεωρητική παρουσίαση και συζήτηση και 4 ώρες πρακτική εφαρμογή η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του Πανεπιστημίου. 
Το Τριήμερο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, με την παροχή ενημερωτικού υλικού σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και συσκευασιών προφυλακτικών, υλικό το οποίο χορηγήθηκε δωρεάν από την ΜΚΟ PRAKSIS.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά:
Το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) καθώς χωρίς τη συνδρομή τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της αιμοδοσίας.
Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας που παρ’ όλες τις αντιξοότητες μας στηρίζει με κάθε μέσω στις αιμοδοσίες μας.
Την κ. Φρόσω Παπαϊωάννου (προϊσταμένη Νοσηλευτικής και Διδάσκουσα του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Φλώρινας και Πτολεμαΐδας) καθώς και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας και τον πρόεδρο της κ. Τρυψάνη Θεόδωρο για την εθελοντική τους προσφορά και συνδρομή στην υλοποίηση των σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών.
Την ΜΚΟ PRAKSIS που εδώ και τρία χρόνια στηρίζει και ενισχύει το έργο μας.
Τους Φοιτητικούς Συλλόγους όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Φλώρινας για την άψογη συνεργασία σε όλες τις φάσεις της προσπάθειας αυτής.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την στήριξη και τη παραχώρηση όλων των απαιτούμενων χώρων για το Τριήμερο.
Και φυσικά όλους τους Φοιτητές και τους νέους της πόλης που στηρίζουν τις δράσεις μας και μας δίνουν κουράγιο και δύναμη για τη συνέχιση του δύσκολου έργου μας.
Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά και κοινωνικά. Η συνένωση δυνάμεων, η εθελοντική προσφορά, η αποφυγή στερεοτύπων, η ευρύτητα πνεύματος, η διάθεση για δημιουργικότητα και καινοτομία καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών  αποτελούν απαραίτητα συστατικά στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ορθώσουμε και πάλι ανάστημα και να δυναμώσουμε την ελπίδα. Νομίζω τα πάμε καλά.
Κωνσταντίνος Στεργίου
Συντονιστής  της Ο.Ε.Α. του Π.Φ.

Υπ. Διδάκτωρ Π.Τ.Δ.Ε., Π.Δ.Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου