Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Δημήτρης Τουλίκας: Ένας σεμνός και υπέροχος πιανίστας


Γράφει ο Θ.Βογιατζής
Το βράδυ της Παρασκευής 27-1-2012, στην αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης μας, είχαμε την μεγάλη χαρά να παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον, τις διπλωματικές εξετάσεις που έδωσε ο νεαρός μαθητής του Ωδείου μας, θαυμάσιος πιανίστας

Δημήτρης Τουλίκας, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της μουσικής που έχει αναδείξει η Φλώρινα.
Μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, που την αποτελούσαν καταξιωμένοι Έλληνες μουσικολόγοι και καθηγητές του πιάνου, αλλά και σε ένα απόλυτα πειθαρχημένο κοινό, ο Δημήτρης Τουλίκας μας καθήλωσε, μας μάγεψε και μας συγκίνησε, εκτελώντας με την χαρισματική του ικανότητα και με μοναδική δεξιοτεχνία, δυσκολότατα έργα για πιάνο μεγάλων κλασικών συνθετών, που μόνο στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και από διεθνή ονόματα της πιανιστικής τέχνης, έχουμε την δυνατότητα εδώ και χρόνια να απολαμβάνουμε. Δίκαια λοιπόν πήρε το δίπλωμά του με παμψηφεί άριστα, καθώς και αριστείο, το δε φιλόμουσο κοινό της πόλης μας συγκλονισμένο, υποδέχθηκε την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής με θερμότατα παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Ο Δημήτρης Τουλίκας, ένα σεμνό, ευγενέστατο και πολύ συμπαθητικό παιδί, που συγχρόνως είναι άριστος και στις σχολικές του επιδόσεις, την καταπληκτική καλλιτεχνική ανοδική πορεία του οποίου χρόνια τώρα παρακολουθούμε, έχει αποσπάσει σημαντικότατα βραβεία και διακρίσεις τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, που αποτελούν τιμή για το Ωδείο και την πόλη μας.
Αξέχαστη παραμένει στην μνήμη μας, η έξοχη ερμηνεία του σε κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μότσαρτ, που είχε δοθεί πριν από αρκετά χρόνια στην Φλώρινα, όταν ο Δημήτρης ήταν σε πολύ μικρότερη ηλικία, συνοδευόμενος από την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Βίντιν της Βουλγαρίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι όταν το 2010 πήρε μέρος στα διεθνή μουσικά σεμινάρια που διοργανώνει η περίφημη Μουσική Ακαδημία του Φράϊμπουργκ της Γερμανίας, μιάς πόλης με μεγάλη μουσική παράδοση και πλούσια πολιτιστική ζωή, στον διεθνή «διαγωνισμό του κοινού», όπως ονομάζεται, που πραγματοποιείται μετά την λήξη των σεμιναρίων, ο Δημήτρης απέσπασε το Β΄ βραβείο. Το εξειδικευμένο κοινό της πόλης αυτής, που θεωρείται από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά, ενθουσιασμένο από την συγκλονιστική ερμηνεία του, τον αποθέωσε τον υπερψήφισε και τον θεώρησε διάδοχο του μεγάλου Έλληνα πιανίστα Δημήτρη Σγούρου.
Σαν απλοί φιλόμουσοι θέλουμε να συγχαρούμε θερμά, τον Δημήτρη για την απόκτηση με άριστα του διπλώματός του και για το ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα νεαρά παιδιά της ηλικίας του, την αξιότιμη κ.Δόμνα Ευνουχίδου, Διευθύντρια του Ωδείου μας, διακεκριμένη και με διεθνείς περγαμηνές πιανίστα, από την τάξη της οποίας προέρχεται ο Δημήτρης, καθώς και τους άξιους γονείς του, που θα πρέπει να αισθάνονται πολύ ευτυχείς και δικαιωμένοι από τις άριστες επιδόσεις του.
Τελειώνοντας, ευχόμαστε στον Δημήτρη από καρδίας πάντα επιτυχίες στην ζωή του, να συνεχίσει ανώτερες μουσικές σπουδές στο εξωτερικό και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός και ξένος τύπος θα ασχολείται τακτικά με το όνομα Δημήτρης Τουλίκας, αλλά και ότι οι μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα είναι διάπλατα ανοιχτές στο μεγάλο του ταλέντο. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.
Θανάσης Βογιατζής
Φλώρινα 27-1-2012
Πηγή: Εφ. "ΕΘΝΟΣ"

1 σχόλιο:

  1. Θερμώτατα συγχαρητήρια εἰς τον νέον ἀνατέλοντα ἀστέρα τῆς μουσικῆς κλειδοκυμβαλιστὴν Δημήτριον Τουλίκαν. Εἴθε ὅπως, τὸν δρόμον ὅν φωτίζει ὁ ἐξαιρετικῶς ταλαντοῦχος οὗτος νεανίας, ἀκολουθήσωσι καὶ ἄλλοι παῖδες τῶν Ἑλλήνων εἰς ὅλα τὰ πεδία, κλάδους καὶ ἐπιστήμας. Τὸ ἐπίτευγμά του ἀποτελεῖ ἄθλον, ἀντάξιον τῶν Ἑλλήνων καὶ τῆς ἱστορίας των. Ἐγκαρδίους εὐχὰς ἵνα μεσουρανήσῃ καὶ μετ᾿ αὐτοῦ ἐξυψώσῃ καὶ τὴν πονεμένην σήμερον πατρίδα μας.

    Μετ᾿ εὐγνωμοσύνης εἰς αὐτὸν καὶ τὴν οἰκογένειάν του,
    Θεόφιλος Κυριακίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή