Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Φασόλια Πρεσπών με διακρίσεις


Οι παραγωγοί προστατεύουν το περιβάλλον της περιοχής και η γη τους δίνει απλόχερα την καλύτερη ποιότητα. Τα φασόλια Πρεσών έχουν διακριθεί με διεθνές βραβείο. Το εθνικό φαγητό μας στις δύσκολες μέρες για την χώρα γνωρίζει πάντα την αναγνώριση. 
«Η παραγωγική δύναμη του 

αγροτικού συνεταιρισμού ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» φτάνει ετησίως περίπου τους 1200 τόνους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Οι παραγωγοί του Α.Σ. που είναι συνολικά 30 μέλη, καλύπτουν συνολικά το 50% της παραγωγής των φασολιών της Πρέσπας» επεσήμανε στην greenagenda ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Νικόλαος Αν.Στεργίου.
Οι ανάγκες των καταναλωτών σε φασόλια ετησίως στην Ελλάδα αγγίζουν τους 33000 τόνους. Η Ελλάδα μπορεί και καλύπτει σε παραγωγή 6000 τόνους, άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε φασόλια από την Ελληνική παραγωγή υπογράμμισε ο κ.Στεργίου.
Ένα προϊόν… με πρόσωπο στο εξωτερικό
Εξαγωγές στο εξωτερικό έχουν γίνει Αμερική, Βέλγιο και Γερμανία περίπου στους 20 τόνους. Ο Συνεταιρισμός παρόλο που οι ποσότητες είναι μικρές έχει Βραβευτεί Παγκοσμίως με το 38ο Διεθνές Βραβείο για την ποιότητα New Millennium Award στην Γενεύη το 2010. Οι κάτοικοι των Πρεσπών στηρίζονται οικονομικά αποκλειστικά το 95% από την καλλιέργεια των φασολιών και το υπόλοιπο 5 % από τον τουρισμό και την Ζωική παραγωγή. 
Οι παραγωγοί της Πρέσπας εδώ και χρόνια γίνεται με τρόπους που δεν είναι επιβαρύνουν το περιβάλλον γιατί γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η Φύση είναι αυτή που προσφέρει την τόσο καλή ποιότητα του προϊόντος τους. Οι παραγωγοί τηρούν τα πρότυπα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και ακόμη ποιο αυστηρά πρότυπα λόγω της περιοχής που είναι Nature 2000.
Πηγή: greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου