Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ομιλία εκπροσώπου φοιτητών πανεπιστημίου Στέργιου Καλπάκη


Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, Φίλες και Φίλοι Συνάδελφοι-Συμφοιτητές, νέοι άνθρωποι κι εργαζόμενοι,
Σήμερα είναι ημέρα Αλλαγής, Σήμερα είναι ημέρα Ανατροπής! Ημέρα που η φωνή της αγανακτισμένης περιφέρειας φτάνει σε όλη τη χώρα!
Η συγκλονιστική σας παρουσία στέλνει 

το μήνυμα σε αυτούς που εδώ και χρόνια κάνουν πως δεν ακούνε!
Σε αυτούς που άφησαν την πόλη μας και το νομό να μαραζώσουν!
Λαέ της Φλώρινας, λαέ της Δυτικής Μακεδονίας,
Σήμερα δίνεις τη μάχη για το αυτονόητο, που ελέω κρίσης κάποιοι το χουν κάνει πολυτέλεια!
Αυτονόητο δεν είναι λοιπόν σε θερμοκρασίες του -25 και -30 να πληρώνουμε φθηνότερο πετρέλαιο; Αυτονόητο δεν είναι να έχει τρένο μία ακριτική περιοχή με τέτοιες συνθήκες; Αυτονόητο δεν είναι να έχει Πανεπιστήμιο μία πόλη της περιφέρειας που δεν έχει αρκετούς οικονομικούς πόρους;
Ωστόσο, το πετρέλαιο είναι πανάκριβο, το τρένο, μας το κόψανε, το μέλλον του Πανεπιστημίου είναι πιο αβέβαιο από ποτέ!
Η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχια, η απογοήτευση διαλύουν καθημερινά την κοινωνία! Κάθε έννοια κοινωνικού κράτους έχει ξεθεμελιωθεί!
Από τη μεριά μας, ως φοιτητές, ως νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες και μελλοντικοί εκπαιδευτικοί βλέποντας αυτήν την κατάσταση παίρνουμε θέση!
Συμμετέχουμε, Αντιδρούμε, Παρεμβαίνουμε! Πιστεύουμε ότι η Παιδεία μπορεί κι οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο! Ν’ αποτελέσει την επένδυση για την έξοδο απ’ την κρίση! Το μοχλό της ανάπτυξης!
  • Οι περικοπές στα κονδύλια της τάξης του 30%
  • Οι συγχωνεύσεις σχολείων
  • Οι τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία και υποδομή
  • Οι ελάχιστοι διορισμοί-αποσπάσεις εκπαιδευτικών
  • Η κατάργηση του Ασύλου
  • Η αντιδημοκρατική δομή της Διοίκησης στα Πανεπιστήμια
  • Τα δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά
Συνθέτουν το μαύρο τοπίο της συνολικής Υποβάθμισης της Δημόσιας-Δωρεάν Παιδείας. Την ίδια ώρα στη Φλώρινα… Έχουμε το τεράστιο κτιριακό ζήτημα! Μ’ ένα πανεπιστήμιο χωρίς αίθουσες, εργαστήρια, εστίες για τη στέγαση των φοιτητών. Στη λέσχη σίτισης, τρώμε δωρεάν μόνο 500 από τους 2000 και φοιτητές. Όλοι οι υπόλοιποι δίνουν 3,20€ για γεύματα κάκιστης ποιότητας! Και 1,30€ το πήγαινε-έλα στο Πανεπιστήμιο… για 2 χιλιόμετρα αν είναι δυνατόν;;!!
Φίλες και φίλοι συναγωνιστές,
Το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους βασικούς οικονομικούς πνεύμονες της πόλης. Με την πολιτική του Υπουργείου το Πανεπιστήμιό μας σβήνει χρόνο με το χρόνο! Αργοπεθαίνει!
Η υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τα τεράστια έξοδα στα ενοίκια, για τα κτίρια των τμημάτων στην Κοζάνη φέρνουν το ΑΕΙ όλο και πιο κοντά στο θάνατο.
Πείτε μου, ποια λαϊκή οικογένεια με τέτοια κρίση, θα στείλει το παιδί της να σπουδάσει εδώ, χωρίς εστίες, χωρίς δωρεάν σίτιση, χωρίς τρένο, με πανάκριβο πετρέλαιο και αστική μετακίνηση;
Φλώρινα χωρίς φοιτητές δεν είναι Φλώρινα! Και το γνωρίζουν όλοι αυτό! Θα καταρρεύσει η οικονομία της πόλης! Το ΤΕΙ είναι ήδη ένα βήμα πριν το κλείσιμο!
Οφείλουμε όλοι μαζί ν’ αγωνιστούμε για την επιβίωση των ιδρυμάτων! Ώστε να προσφέρουν αξιοπρεπή φοίτηση, μέριμνα και δυνατά πτυχία! Όλα αυτά μέσα από συνεργασία, τη λογική της φιλοξενίας και της διασύνδεσης Πανεπιστημίου-τοπικής κοινωνίας!
Ελπίζουμε, η σημερινή συγκέντρωση ν’ αρχίσει ν’ αλλάζει τα πράγματα! Να στείλει το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία, τόσο εδώ στη Φλώρινα, που έχει τεράστιες ευθύνες, όσο και στα Υπουργεία! Για να ενδιαφερθεί κάποιος και για εμάς! Εμάς τα νιάτα, το μέλλον της χώρας! Αλλά και γι την επαρχία, τις ακριτικές πόλεις και το λαό τους!
Καλούμε λοιπόν σε περεταίρω δράσεις! Γινόμαστε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο! Βάζουμε το μαχαίρι στο κόκαλο και διεκδικούμε αυτά που μας στέρησαν!
Στο σημείο που φτάσαμε ο Αγώνας, ο μαζικός αγώνας του λαού, των φοιτητών, της εργατιάς αποτελεί μονόδρομο!
Στην κρίση του Συστήματος δίνουμε την Απάντηση, για Δημοκρατία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και πραγματική Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία!

4 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΟΜΙΛΊΑ ΑΠΌ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα καλά με την ομιλία του εκτός απ την κατάργηση του ασύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KΑΛΑ ΤΑ ΕΊΠΕ το παλληκάρη, είπε και το ''ΛΑΕ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ''..ΜΟΥ ΘΎΜΙΣΕ ΛΊΓΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΈΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βουνίσιος ακτιβιστής3 Μαρτίου 2012 στις 10:06 μ.μ.

    η ομιλία του Μητροπολίτη και ειδικά αυτου του φοιτητή ήταν αυτές που με άρεσαν περισσότερο μα ειδικά με έβαλαν σε προβληματισμό για το μέλλον του Τόπου μας . Μπράβο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή