Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σε Ρωσία και Κίνα στοχεύουν τα κρασιά της ΕΑΣ Αμυνταίου


Άνοιγμα σε Ρωσία και Κίνα επιχειρεί με το κρασιά του Αμυνταίου η ΕΑΣ Αμυνταίου γνωστή στην ελληνική αγορά για τη ροζέ σαμπάνια της από την τοπική ποικιλία Ξινόμαυρο. 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίουέχει ενώσει τις δυνάμεις της με τα άλλα δυο μεγάλα οινοποιεία της περιοχής το Κτήμα Άλφα και το Κτήμα Κυρ Γιάννη για την προώθηση του κρασιού του Αμυνταίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος ύψους 1,8 εκατ.ευρώ της ΚΟΑ Αμπέλου-Οίνου. Το πρόγραμμα βρίσκεται στον τρίτο χρόνο του, αναμένεται να παραταθεί και το 2013 και ήδη τα μηνύματα είναι θετικά. Επίσης, ο Συνεταιρισμός επιδιώκει να βγάλει το κρασί της στην Κίνα, όπου έχει στείλει δείγματα και τελεί εν αναμονή αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αμυνταίου Γιώργο Γιαννιτσόπουλο η εταιρεία, η οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε εξαγωγές κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, είδε τις πωλήσεις της στον τομέα του κρασιού το 2011 να υποχωρούν κατά 12-13% λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά. Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε μόνο η ροζέ σαμπάνια της ΕΑΣ η οποία μάλιστα κατέγραψε και αύξηση 35% σε σχέση με το 2010.
Το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας . Το οινοποιείο  λειτουργεί ασταμάτητα από το 1959 έως σήμερα, είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της Ελλάδας. Σταθμός στην οινική ιστορία της ΕΑΣ Αμυνταίου υπήρξε η χρονιά του 1971, όταν άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες για την οινοποίηση αφρώδους οίνου από ξινόμαυρο. Οι πειραματικές οινοποιήσεις έδωσαν λαμπρά αποτελέσματα. Το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα το 1972, ως «Αμύνταιο Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος» τόσο το ερυθρό, όσο και στην συνέχεια το ροζέ, ήρεμο και αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή. Η μοναδική ροζέ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος που υπάρχει στην Ελλάδα.
Η ΕΑΣ υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 εκατ.ευρώ (με ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)  για την επέκταση του οινοποιείου κατά 2.500 τμ, των δεξαμενών αποθήκευσης κρασιού κατά 2.000 τόνους τόνους και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του οινοποιείου.
Η ΕΑΣ Αμυνταίου από το 2010 μπήκε για πρώτη φορά και στην αγορά της επιτραπέζιας πατάτας καθώς δημιούργησε μονάδα συγκομιδής, διαλογής, συντήρησης και αποθήκευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ.ευρώ. «Η χρησιμότητα της επένδυσης φάνηκε εφέτος, που καταφέραμε και διαθέσαμε το σύνολο της παραγωγής της περιοχής στο πλαίσιο του κινήματος της πατάτας», αναφέρει ο κ.Γιαννιτσόπουλος.
Στο μεταξύ, πάγωσαν τα σχέδια της Ένωσης για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία με επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ.ευρώ εξαιτίας της αρνητικής συγκυρίας και των δυσχερειών στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Πηγή: voria.gr

1 σχόλιο:

  1. Για τους απλήρωτους σταφυλοπαραγωγούς από το 2010 ούτε λόγος. Για τα κατασχεθέντα μηχανήματα του πατατάδικου τίποτα. Τα πληρωμένα ρεπορτάζ δεν μας πείθουν. Απλά περιμένουμε με υπομονή να μπείτε όλα τα λ...... της ΕΑΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή