Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Έκθεσης φωτογραφίας "Εικόνες του παρελθόντος από το Πισοδέρι"


Τα εγκαίνια της  Έκθεσης  φωτογραφίας του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου με θέμα EIKONEΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΟΔΕΡΙ  σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη 

συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον Τουρκικό Ζυγό, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» .
Η έκθεση αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη του Πισοδερίου τα τελευταία 100 χρόνια , μέσα από φωτογραφίες που σώθηκαν και δίνουν τη δική τους μαρτυρία για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό που μεγαλούργησε στο Πισοδέρι. Πέρα από τα στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής (ασχολίες , πανηγύρια, γάμοι κλπ) εκτείνεται και σε μεγάλους αγώνες του Ελληνισμού , από το Μακεδονικό Αγώνα έως τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Ο Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου που εκπροσωπεί τους απανταχού μεριδιούχους Πισοδερίτες, εκτός από τη καλή διαχείριση του δάσους που είναι το κύριο έργο του, έχει διευρύνει το ρόλο του και τις δράσεις του – όπως προβλέπει το καταστατικό του – και σε άλλους τομείς, διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις με αναφορά στη περιοχή του Πισοδερίου  και αποτελεί  τον κύριο φορέα για τη προβολή του Πισοδερίου σε όλα τα επίπεδα και τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ, τον Ιούλιο 2011 που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα έργα συντήρησης και ανακαίνισης σε μνημεία του Πισοδερίου όπως η Αγία Τριάδα, η ίδρυση Αθλητικού & Μορφωτικού Συλλόγου «ΒΙΓΛΑ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ», είναι ενδεικτικά της δυναμικής δραστηριότητας του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου.
Σε αυτό το πλαίσιο δράσης εντάσσεται και η παρούσα έκθεση φωτογραφίας. Για την επιτυχία της έκθεσης,  καθοριστική υπήρξε η παρουσία της Πισοδερίτισσας κ. Αθηνάς Γαρδάνη καθηγήτριας, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη διάσωση και την επεξεργασία του φωτογραφικού αρχείου.                                                                                
Η επιμέλεια της έκθεσης και η φροντίδα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια είναι  έργο της φιλότιμης προσπάθειά της, η οποία έχει αναγνωριστεί από όλους τους Πισοδερίτες και στηρίζει το πολιτιστικό έργο του Δασικού Συνεταιρισμού.
Αξιοσημείωτη είναι και η στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας  στο πρόσωπο του Αντιπεριφεριάρχη κ. Δημ. Ηλιάδη, τον οποίον ευχαριστεί θερμά ο Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου εκ μέρους όλων των Πισοδεριτών.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2012.
Για τον Δασικό Συνεταιρισμό Πισοδερίου
Ο Πρόεδρος – Παντελής Δάφας
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου