Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Συμπάσχω σημαίνει συμμετέχω στο δράμα-πόνο κάποιου άλλου!


Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις που τελικά δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης αλλά πρωτίστως πολιτικής και ηθικής!  
Το πολιτικό κλίμα βαρύ! Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και ο τύπος,  βομβαρδίζουν τον κόσμο με ανησυχία, ανασφάλεια, ερωτηματικά, αμφισβήτηση! Ο Τσοχατζόπουλος 

προφυλακισμένος, σύλληψη Σμπώκου, λίστα Lagart, λίστα των 32 πολιτικών, η λίστα των 1991 φοροφυγάδων,  κατηγορίες κατά Μειμαράκη, Λιάπη, Βουλγαράκη και γενικά κατά πολιτικών και πολιτών!! Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα βαριά! Κάτι πάει στραβά!  Πράγματι το δράμα δεν είναι μόνο οικονομικό! 
Οι αστυνομικοί διαδηλώνουν, οι δικαστικοί διαμαρτύρονται, ο κόσμος στους δρόμους, εισβολή στο πεντάγωνο, συλλήψεις! Οι μαθητές κάνουν καταλήψεις των σχολείων τους! Φυσικά, ως συνήθως, πάντα υπάρχει και ένα εξιλαστήριο θύμα ή κάποιος «άλλος» που φταίει! Πάντα φταίνε οι «άλλοι»! 
Ο  «δύσμοιρος» λαός, πιστεύει, ότι είναι ο μόνος που δεν έχει καμιά απολύτως ευθύνη  για το δράμα της χώρας!   
Ο ποιητής θα έγραφε ξανά: «Οι κόσμοι εμείνανε βουβοί, παράλυτοι κοιτάζουν»! Όλοι, πολίτες και πολιτικοί, προτείνουν λύσεις αρκεί βέβαια να μην αγγίζουν τους ίδιους! Τις δικές μας τσέπες, τη δική μας βολή! 
Σήμερα το 80% (περίπου) του ελληνικού λαού έχει «τελειώσει» το λύκειο! Λίγο πολύ όλοι έχουν γνώσεις για να είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση, τα αίτια, τους κινδύνους που εγκυμονούν, ακόμα και τις λύσεις του προβλήματος, αλλά, όπως είπα, αρκεί να μην αγγίζουν αυτές τη δική μας βολή!
Όλοι γνωρίζουμε, ότι ο ΦΠΑ που πληρώνεις, όταν αγοράζεις οτιδήποτε είναι ενσωματωμένο στην τιμή που πληρώνεις, τον οποίο ΦΠΑ οφείλει να αποδώσει ο πωλητής στην εφορία! Το γνωρίζουμε όλοι, κι όμως ελάχιστοι ζητούν αποδείξεις ή ακόμα χειρότερα οι έμποροι ΔΕΝ εκδίδουν αποδείξεις, ως οφείλουν! Για να μη φτάσω στην «βρώμικη» συναλλαγή: Δεν θέλω απόδειξη, αλλά μείωσέ μου την τιμή!
Λέγεται, ότι η φοροδιαφυγή στα καύσιμα μόνο θα μπορούσε να καλύψει ΟΛΑ τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση! Δεν ΞΕΡΩ ίσως! Αν πράγματι είναι έτσι γιατί η συντεταγμένη πολιτεία δεν ενεργεί δεόντως; Άραγε τι να είναι αυτό που την ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ;
Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας είναι πια ολοφάνερη! Είναι καλό σημάδι, καλή κίνηση που οι βουλευτές μας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας μείωσαν το μισθό τους και τις αποζημιώσεις από τις διάφορες επιτροπές της Βουλής κατά 15-20%! Κάτι είναι κι αυτό, έστω σημειολογικά!   
Αντιλαμβάνονται, ότι πρέπει να συμμετέχουν κι αυτοί στο δράμα του λαού! 
Με όλο μου το σεβασμό στο θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, το πρόσωπο του προέδρου κ.Παπούλια, των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών, θα τους υπενθυμίσω κάτι που έχει σχέση με πατριωτισμό και ευθύνη αρχόντων προς αρχομένους! 
Στο αναγνωστικό της ΣΤ δημοτικού (παλαιότερα έκδοσης) υπήρχε ένα κεφάλαιο - ιστοριούλα με  τίτλο: Το νερό των διψασμένων! Διδακτικότατη! 
Ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκονταν με το στράτευμά του στην έρημο της Γεδρωσίας (στα βάθη της Ασίας), διψασμένοι! Μια μέρα κάποιοι στρατιώτες   βρήκαν λίγο νερό και το έφεραν στο Μ.Αλέξανδρο σε ένα κράνος να πιει! Ο στρατηγός Αρριανός του το προσέφερε! Τότε αυτός είπε: «Εφόσον δεν μπορούμε να πιούμε όλοι, δεν θα πιεί κανένας» άδειασε το νερό στην άμμο. Αντιλαμβάνεστε τα αποτελέσματα της κίνησης! (Αρριανού: «Αλεξάνδρου Ανάβασις», βιβλίο έκτο).
Το 1831 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, είπε στους υπουργούς του: «Η Πατρίς δεν έχει χρήματα για τους μισθούς μας, θα ξοδεύουμε όλοι δικά μας χρήματα»! Μετά τρεις μήνες, αυτός ο σωστός, ο ηθικός  Έλληνας-ηγέτης δολοφονήθηκε!
Με τέτοια πρότυπα, ίσως ο λαός μας να αντιδρούσε πιο ήπια στις περικοπές και μειώσεις μισθών, συντάξεων  κτλ!
Αν οι ηγέτες μας, οι κυβερνήτες μας, «έκοβαν» το 70% των αποδοχών τους, θα γίνονταν φωτεινά ινδάλματα, συμμετέχοντας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στο δράμα του λαού!
Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήθελα να είναι τιμητική! Χωρίς μισθό! 
Αλλά όταν ο μηνιαίος μισθός του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ακόμα σήμερα (περίπου) 16.000 ευρώ, όταν ο μηνιαίος μισθός του πρωθυπουργού  είναι  14.000 ευρώ, όταν ο μισθός των υπουργών είναι  8-10.000 ευρώ, όταν ο μισθός των βουλευτών είναι  (μετά τη μείωση) 6.100 μαζί με τις αμοιβές για συμμετοχή στις διάφορες επιτροπές της Βουλής φθάνουν τις 7.500 ευρώ!  Βεβαίως δεν είναι μόνο οι  μισθοί τους!
Οι Βουλευτές μας, στοιχίζουν μηνιαίως στον ελληνικό λαό κοντά στις 15.000 ευρώ και πολύ περισσότερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, υπουργοί! 
Όταν όμως διορίζεται ο κ.Πλασκοβίτης (το διάβασα σε εφημερίδα) στην νομισματική επιτροπή της τράπεζας της Ελλάδος, ως μέλος με 12.000 ευρώ το μήνα, τότε κύριοι όλα ανατρέπονται! Κάτι δεν πάει καλά! Πολλά τα λεφτά  και πηγαίο το ερώτημα, όταν το μέλος αμείβεται με 12.000 ευρώ το μήνα, τότε ο πρόεδρος πόσα παίρνει! Οι πρόεδροι άλλων οργανισμών, ΔΕΚΟ κτλ, πόσα παίρνουν; (Τα στοιχεία που παραθέτω είναι από τον ημερήσιο τύπο)
 Επιτέλους γιατί δεν θα έπρεπε να γνωρίζει επίσημα ο ελληνικός λαός τι μισθό παίρνει ο κάθε αμειβόμενος από το δημόσιο! 
Για το λαό μειώσεις και για άλλους άλλα……. Κάτι δεν στέκει καλά, δεν πείθει για τη σοβαρότητα της κατάστασης!
Μειώστε τον αριθμό των βουλευτών σε 200, δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση! Κάντε το τώρα!
Μειώστε τον αριθμό των αμειβομένων αντιδημάρχων, τώρα!
Μειώστε τα ενοικιαζόμενα κτήρια για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών!
Μειώστε, μειώστε, μειώστε κτλ, κτλ! Βάλτε φραγμό στην σπατάλη του δημοσίου χρήματος! Βάλτε φραγμό στη φοροδιαφυγή, στην κλεψιά!
Μπορείτε!!!  ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ;;; ΑΡΑΓΕ  ΘΕΛΕΤΕ;;;
Γίνετε Κύριοι πρότυπα! Κάντε μας να αναφωνήσουμε: Με τέτοια πολιτική ηγεσία θα αντέξουμε την πίεση! Θα τα καταφέρουμε!
Δεν γίνεται να υποφέρει ο λαός, ενώ κάποιοι να απολαμβάνουν άλλης μορφής «ασυλία»!
Είναι γνωστό: Όποιος σπέρνει ανέμους, στο τέλος θερίζει κυκλώνες και θύελλες!
Έτσι συμπάσχει η πολιτική (και όχι μόνο) ηγεσία του τόπου στο δράμα του λαού της!
Κύριοι, αν εσείς  δεν δράσετε κάπως έτσι, μη περιμένετε από τον λαό να αντιδράσει με οδηγό το «savoir vivre»! Μετάφραση: Εγχειρίδιο  καλής  συμπεριφοράς.
Πανίδης  Θεόφιλος

8 σχόλια:

  1. Εύγε, πολύ καλό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poli pio mestos politikos logos apo tin kapsoura sou to Samara
    (pou xathike auti i psixi?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανίδης Θεόφιλος
      ( Για τον 2:33 μμ 11.10.12 )

      (ΠΟΤΕ δεν σχολιάζω ή απαντώ σε ανώνυμα σχόλια , αλλά το συγκεκριμένο οφείλω να το σχολιάσω )

      Αγαπητέ φίλε,
      Κατ αρχάς σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Θα ήθελα να σχολιάσω τη θέση σου για τον πολύ καλό μου φίλο το Νίκο Σαμαρά!
      Χωρίς τάσεις υπερβολής, πολύ θα ήθελα να πλησιάσω την βαθιά πολιτική σκέψη, γνώση του Νίκου του Σαμαρά! Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν πολύ καλά, ότι πρόκειται για άτομο έντιμο και ηθικό, άνθρωπο οξυδερκή με αυξημένη πολιτική αντίληψη και διορατικότητα! Σε φίλους παλαιότερα είπα, ότι ο Νίκος διαθέτει επαρκή φαιά ουσία, αλλά κυρίως άριστης ποιότητας!
      Ο Νίκος , όπως πάντα έτσι και τώρα εργάζεται στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ! Δεν χάθηκε, δεν απέχει από το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου μας!
      ( Αυτό ξεκάρφωτο )
      Κάποιοι/ος πολύ ψηλά ιστάμενοι στο ΠΑΣΟΚ, ξέχασαν το « ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο » και έκαναν τα χιλιάδες τηλέφωνα σε συμπολίτες μας που ήθελαν να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο, προτρέποντάς τους να στηρίξουν άλλο/α κόμματα! Δεν υπονοώ δικηγόρους, καθηγητές, δασκάλους! Όλα στην ώρα τους !
      Κάθε εμπόδιο σε καλό, λέει ο λαός μας ! Κάποιος φίλος είπε: Είναι κατάρα να είσαι σήμερα Βουλευτής! Οι καιροί είναι δύσκολοι!

      Διαγραφή
    2. θεόφιλε μην γλείφεις.....

      Διαγραφή
  3. Σημαίνει Θεόφιλε τ΄@@@@@@@@@@ και βολεύομαι με το παλιό κραταιό ΠΑ.ΣΟ.Κ και όταν βγαίνουμε στη σύνταξη το παίζουμε κουλτούρα και διανόηση ελέω ερχομού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άν και γυμναστής έχεις κερδίσει τον τίτλο του δάσκαλου. Δάσκαλου της ζωής και του χρήσιμου πολίτη.
    Αν κ με είχες ταράξει στις ...ευχές κ στα χάδια ήξερα πως είχες δίκιο τότε, όπως κ σήμερα άλλωστε!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να καλεις τους πολιτικους κ τους βυσματικους τους να δυνετιστουν ειναι σα να καλεις την πορνη να γινει μοναχη. Απλα χανεις τον καιρο σου κ αυτους ενοχλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριε Θεόφιλε συγχαίρω για το πολύ καλό και ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ άρθρο σου πρός όλους εκείνους που συνεχίζουνε απτόητοι να ζούνε στην χλιδή να τρώνε χαβιάρια και να υπηρετούν την Πατρίδα μόνο και μόνο ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ.Κάποιοι και του δικού σου πολιτικού χώρου τους είχαν αναθρέψει με αυτό... . ¨Αν εκ διαμέτρου αντίθετος πολιτικά σε εκτιμώ ώς άνθρωπο που είχες το θάρρος να γράψεις και να πείς "τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη¨" Αμφιβάλω εάν εισακουστούν τα πολύ ωραία που έγραψες.Θα το αναρτήσω στο μπλόγκ των βουνίσιων , γιατί αξίζει πραγματικά να το διαβάσουν κι άλλοι πάρα πολλοί πέραν των χαρακωμάτων της κλειστής χαράδρας ... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή