Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζει να λειτουργεί το Εσπερινό Γυμνάσιο Φλώρινας


Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘΠΑ για τη συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Τζώτζης Ιωάννης κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση του Εσπερινού Γυμνασίου 

Φλώρινας προς την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Φλώρινας. Η πρόταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φλώρινας στις 6.11.2012 και απορρίφθηκε ομόφωνα. Σχετικά με το θέμα αυτό η Διευθύντρια του σχολείου κ. Ζούλα Ευαγγελία, ο Σύλλογος των Καθηγητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Μαθητικό Συμβούλιο του «Εσπερινού Γυμνασίου – Τάξεων Γενικού Λυκείου Φλώρινας» εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο, τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας και τους Δημοτικούς Συμβούλους για την υποστήριξή τους και εκθέτουν τα εξής:
 Το Εσπερινό Γυμνάσιο της Φλώρινας ιδρύθηκε το 1989. Από το σχολικό έτος 1995/96 λειτουργούν Τάξεις Γενικού Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης. Σήμερα στο σχολείο μας φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές διαφορετικών ηλικιών που έχουν μακρά ιστορία αποτυχιών και απορρίψεων στα ημερήσια Γυμνάσια και ενήλικες εργαζόμενοι, που έχουν διακόψει τις σπουδές τους και θέλουν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση που παρέχει το Γυμνάσιο, να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Λύκειο και, αν το επιθυμούν, να ακολουθήσουν σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η ενδεχόμενη κατάργηση των τάξεων του Γυμνασίου αποδυναμώνει το σχολείο στο σύνολό του το οποίο είναι ενιαίο, με την ίδια διεύθυνση για το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές τάξεις. Ο  ακρωτηριασμός της σχολικής μονάδας θα προκαλέσει προβλήματα σε διοικητικό επίπεδο, αλλά και θα επηρεάσει τη λειτουργία της, τη σχολική ζωή μέσα σε αυτήν και το θετικό σχολικό κλίμα που έχει οικοδομηθεί στα 23 χρόνια της λειτουργίας της.
Το Εσπερινό Γυμνάσιο της Φλώρινας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα άλλο ισότιμο σχολείο που να εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί το αναλυτικό του πρόγραμμα καθώς και το ωράριο των μαθημάτων δεν αντιστοιχούν με εκείνα άλλου ισότιμου σχολείου. Τα μαθήματα γίνονται από τις 7.00 έως τις 10.15 μ.μ. και πολλοί από τους μαθητές του σχολείου εργάζονται μέχρι την ώρα έναρξης των μαθημάτων. Επίσης στο Γυμνάσιο ακολουθείται το αναλυτικό πρόγραμμα που προβλέπεται από το Υπουργείο Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση και η ύλη των μαθημάτων είναι η ίδια με των ημερησίων γυμνασίων, γεγονός που επιτρέπει να καλύψουν τις ελλείψεις τους σε γενικές γνώσεις, αλλά και να προετοιμαστούν καλύτερα για τη φοίτησή τους στο Λύκειο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 Αξιοσημείωτο είναι πως στο Εσπερινό Γυμνάσιο – Τ.Γ.Λ. Φλώρινας καταφεύγουν αλλοδαποί μαθητές, παλιννοστούντες και ρομά, με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, λόγω της προέλευσής τους από διαφορετικά πολιτισμικά και γλωσσικά περιβάλλοντα. Το σχολείο μας απευθύνεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες σε περιόδους κρίσης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με λογιστικά μεγέθη, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι αυτονόητη η συμμετοχή τους στη Δια Βίου Μάθηση, την οποία το ΥΠΑΙΘΠΑ προβάλλει ως ένα από τους βασικούς του στόχους. Είναι θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας σε περιόδους κρίσεων, αυτές οι ευπαθείς ομάδες να ενισχύονται και όχι να διαγράφονται από τον εκπαιδευτικό χάρτη. Προς την κατεύθυνση αυτή η εκπαιδευτική στήριξή τους από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας τούς θωρακίζει με τα κατάλληλα εφόδια για την πρόοδό τους με στόχο την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και παιδείας μέσα από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. 
Εξάλλου ο αριθμός των εργαζόμενων, ακόμα και ανήλικων, μαθητών που παράλληλα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο ολοένα και αυξάνεται λόγω της οικονομικής συγκυρίας, καθώς η κατοχή απολυτηρίου Γυμνασίου τους παρέχει τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας και πιθανής επαγγελματικής εξέλιξης στις ιδιαίτερα δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον εργασιακό χώρο.
Η εξοικονόμηση πόρων, η οποία πιθανώς προσδοκάται από την κατάργηση των τάξεων του Γυμνασίου, είναι μηδαμινή, γιατί πρόκειται για ενιαίο σχολείο με τις Λυκειακές Τάξεις, επομένως δεν τίθεται θέμα μείωσης των λειτουργικών δαπανών.  
Κατά τα 23 χρόνια της λειτουργίας του από τα φιλόξενα θρανία του Εσπερινού Γυμνασίου – Τάξεων Γενικού Λυκείου Φλώρινας πέρασε πλήθος μαθητών, που κατάφερε να ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποφοιτήσει από το Λύκειο και ένα μέρος από αυτούς να επιτύχει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου με τη σημερινή του μορφή, χωρίς την κατάργηση των τάξεων του Γυμνασίου, αποτελεί για τον τόπο μας επιβεβλημένη ανάγκη, αν θέλουμε να μιλάμε για μια κοινωνία που δε βασίζεται μόνο στην αποτύπωση οικονομικών μεγεθών, αλλά προβάλλει ως βασική αξία την ισότητα των πολιτών. Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση και στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στόχος των πράξεων και κριτήριο των αποφάσεών μας είναι ο άνθρωπος. Στο μυθολογικό παρελθόν αυτή η λέξη κατέστρεψε «το τέρας», όταν ο Οιδίποδας έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας. Η ίδια λέξη στο πραγματικό παρόν μπορεί άραγε να καταφέρει περισσότερα;  
Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος των καθηγητών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Μαθητικό Συμβούλιο του «Εσπερινού Γυμνασίου – Τάξεων Γενικού Λυκείου Φλώρινας»

1 σχόλιο:

  1. Κύριοι του Δ. Συμβουλίου Φλώρινας, μαζί και η Επιτροπή παιδείας σας, η απορία μου είναι: Με ποιό λογικό, παιδαγωγικό, ψυχολογικό, οικονομικό επιχείρημα, στηρίζετε την λειτουργία του νυχτερινού γυμνασίου! Είστε α@@@@@@@@@@@@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή