Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ελλάς & Κύπρος: Διαφέρουν τα πρότυπα


Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                                                                         
Έκπληκτος τηλεοπτικός αστέρας μεγάλου καναλιού ρωτάει 6-7 παραθυράτους σχολιαστές ‘πως είναι δυνατόν χωρίς την έγκριση της ΤΡΟΙΚΑ να συζητά για ψήφιση η Κυπριακή βουλή το σχέδιο Β΄’. Όπως ακριβώς ήταν δυνατόν να αποφασίσουν και την ανακήρυξη της  Κυπριακής ΑΟΖ.

Η τιμωρητική απόφαση του Eurogroup για την καταλήστευση των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες, από δυο ακραίους καπιταλιστές πολιτικούς (Μέρκελ-Σόϊμπλε), η εθνικοποίηση με άλλα λόγια ιδιωτικής περιουσίας, είναι φανερή αντίφαση με συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Οι κ Μπαρόζο & Ρομπέι είναι πειθήνια όργανα των Γερμανών, χωρίς άποψη. Το Ευρωκοινοβούλιο, το μοναδικό ανώτερο όργανο άμεσα εκλεγμένο από τους ευρωπαίους πολίτες, ανήμπορο παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ανατρεπτικές αποφάσεις που μεταλλάσουν τη βασική φιλοσοφία του τραπεζικού συστήματος (Τ.Σ.), όπως της τιμωρίας των καταθετών και συνεπώς της βίαιης μετανάστευσης κεφαλαίων, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες. Αν η επιβολή τέλους στις καταθέσεις συμβεί στην Κύπρο γιατί είναι απίθανο να συμβεί παντού.
Έτσι ή αλλιώς όμως η ζημιά για την μαρτυρική Μεγαλόνησο έγινε. Η καταστροφή της Κύπρου φέρει την υπογραφή της κ Μέρκελ λέει το Spiegel  που πρόδωσε τους Ευρωπαίους καταθέτες και θα βυθίσει την ευρωζώνη στο χάος, της επιρρίπτουν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Δυο μεγάλες τράπεζες της Λετονίας, Γερμανικών συμφερόντων, χωρίς παραστατικά λέγεται δέχονται καταθέσεις και επιτρέπουν αναλήψεις μέχρι 500.000 € Γιατί λοιπόν να μείνουν τα κεφάλαια στην Κύπρο; Γιατί οι Βόρειοι να μην τα δανείζουν στο Νότο με κερδοφόρα επιτόκια; Γιατί η Κύπρος να γίνει Ελβετία;
Από τα «βρώμικα» λεφτά των Ρώσων επενδύονται κάθε χρόνο 10 με 20 δις € σε Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού. Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Λετονία, Λιθουανία, Ελβετία και η ίδια η Deutche Bank έχουν πάμπολλες συναλλαγές με φορολογικούς παραδείσους & άγνωστης προέλευσης κεφάλαια. Μπορεί αυτές οι χώρες να μην ζητούν δάνεια, αλλά η «διόρθωση»του Τ.Σ. της Κύπρου έχει ακριβώς την ίδια παθογένεια με το δικό τους Τ.Σ.
Η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την Κυπριακή και την στηρίζει, σε πια βάση όμως; Στην αποδοχή των πιέσεων των Γερμανών. Ήταν και τότε Μάρτης 2004 στο Μπούρκενστοκ της Ελβετίας όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεδίωξε μια τετ ατ τετ κουβέντα με τον κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για το σχέδιο Ανάν. «Οι δυο μας μόνο χωρίς τους ΥΠ.ΕΞ. και χωρίς να το ξέρει κανείς» του είπε. Η συνάντηση έγινε στις 8 το πρωί στο δωμάτιο του κ Καραμανλή. Επί μια ώρα ο κύπριος πρόεδρος ανέλυσε όλα τα σκοτεινά σημεία του σχεδίου Ανάν και τις παγίδες για την Δημοκρατία της Κύπρου. Η απάντηση του κ Καραμανλή ήταν: Ότι απόφαση πάρεις εγώ θα σε στηρίξω, όμως είσαι σίγουρος ότι η γραμμή της απόρριψης βγαίνει; Η συνάντηση σφράγισε το οριστικό ΟΧΙ στη σύνοδο κορυφής της Χάγης στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, κάτι που δεν τους το συγχώρεσαν …….. ποτέ οι μεγάλοι. Τέτοιες πατριωτικές και περήφανες αποφάσεις πήρε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και στα δύσκολα έβαζε πλάτη ο Κώστας Καραμανλής.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι Κύπριοι αντιστέκονται και οι Ελλαδίτες δεν μπορούν. Και η απάντηση είναι τόσο απλή, έχει να κάνει με τα πρότυπα των δυο λαών.
Οι Έλληνες της Κύπρου έχουν ως πρότυπα τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Ευαγόρα Παληκαρίδη, τον Τάσο Ισαάκ, τον Σολωμό Σολωμού, τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, Ελληνόπουλα που σκορπούν ρίγη συγκίνησης και ξεχειλίζουν πατριωτισμό.
Χωρίς να παραγνωρίζω τους αφανείς Έλληνες που αντιστάθηκαν ανυστερόβουλα και αγνά, εμείς γαλουχηθήκαμε με το παράδειγμα ζωής γνωστών πρωτεργατών του Πολυτεχνείου όπως του Λαλιώτη, του Ευθυμίου, της Δαμανάκη, του Μπίστη, του Τζουμάκα και του αντιστασιακού του ΠΑΚ που κοσμεί τον Κορυδαλλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου