Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Επιστολή του ΕΚΦ στον Υπουργό Εργασίας

Κύριε Υπουργέ
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις οι οποίες εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα, έχουν δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στις τάξεις των εργαζομένων.
Οι συνεχόμενες αλλαγές στον υπολογισμό του βασικού μισθού των εργαζομένων έχουν δώσει τη δυνατότητα σε πάρα πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, να παρανομούν και να μην καταβάλουν τις νόμιμες
αποδοχές των εργαζομένων.
Ειδικότερα στο χώρο της ΔΕΗ ΑΕ που πάρα πολλοί εργολάβοι αναλαμβάνουν έργα καθαρισμού ή συντήρησης των μηχανημάτων, διαπραγματεύονται κατά το δοκούν με τους εργαζόμενους και τους αναγκάζουν να συμφωνήσουν ή να αποδεχθούν ημερομίσθια, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ούτε τις τριετίες που συμφωνά με τη σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να τις υιοθετούν άλλα ούτε τα αντίστοιχα επιδόματα και τις σχετικές άδειες να καταβάλουν.
Στην περιοχή του Αμυνταίου πραγματοποιείτε αρχαιολογική ανασκαφή σε ευρεία έκταση και τεράστιο μέγεθος για τα δεδομένα της χώρας, αφού απασχολούνται στο συγκεκριμένο έργο πάνω από 500 εργαζόμενοι με ανώτατο όριο τους 700. Οι συνθήκες που επικρατούν αλλά και οι αμοιβές των εργαζομένων είναι απαράδεκτα χαμηλές και στην ουσία εκμεταλλεύονται την ανάγκη για μια θέση εργασίας, για ένα ημερομίσθιο, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες για τη σωστή και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και την αυταρχική δουλική εκμετάλλευση τους.
Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκαν οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και μας κατήγγειλαν ότι ουδέ ποτέ οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι μόνο δε ζήτησαν αλλά ούτε και δέχθηκαν από τους εργαζόμενους  εάν έχουν τριετίες ή είναι παντρεμένοι και έχουν τέκνα.
Επειδή με το νέο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και η τοπική επιθεώρηση αδυνατεί να ανταποκριθεί, λόγο έλλειψης του απαιτούμενου δυναμικού της τοπικής υπηρεσίας, θα θέλαμε να μας στείλετε αντίστοιχο κλιμάκιο όπου θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και θα επιβάλει στους εργολάβους να ακολουθήσουν την εργατική νομοθεσία και να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Επίσης από τη μη σωστή τήρηση των ημερομισθίων το ΙΚΑ, που όπως γνωρίζετε έχει τεράστια ελλείμματα και η εισφοροδιαφυγή γίνετε κατά κόρον σε κάθε έργο, θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και για τους εργαζόμενους που θα αυξηθεί  το ημερομίσθιο τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα μας και θα δώσετε στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να αισθανθούν ασφαλείς σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο για αυτούς, όπου πραγματικά καθημερινά η αναζήτηση μιας θέσης απασχόλησης και η διασφάλιση των δικαιωμάτων είναι πολύ δύσκολη.
ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.
                               Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                      ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ              ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ 

1 σχόλιο:

  1. Καλά ρε Μπίρο, άντε ο Δεληγιώργης, "ντέφι να γίνει", δεξιός γαρ, εσύ ζητάς από καραδεξιό υπουργό, να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων...Πας καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή