Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Αιώνας Των Επαναστάσεων

Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας
Οι ιστορικές και πολιτιστικές βάσεις της σύγχρονης εποχής εδράζονται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτού αναπτύχθηκαν οι περισσότερες και σημαντικότερες οικονομικές και πολιτικές ιδέες που κυριαρχούν μέχρι
σήμερα, ξέσπασαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις της ιστορίας και έγιναν βαθείες κοινωνικές αλλαγές που επηρέασαν τη σύγχρονη εποχή.

Στον 19ο αιώνα ολοκληρώνεται η μετάβαση από το Μεσαιωνικό καθεστώς στη σύγχρονη κοινωνική οργάνωση η οποία είχε ξεκινήσει με την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό. Απαιτήθηκαν περίπου 300 χρόνια ώστε η νεοσυσταθείσα αστική τάξη που εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα να λάβει την ποιοτική και ποσοτική πλειοψηφία δύναμης έναντι στα θρησκευτικά και βασιλικά καθεστώτα που κυριαρχούσαν για χιλιετίες (με εξαίρεση ένα τμήμα του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού). Μέσα από μια διαρκή "μάχη επιρροής", η πλάστιγγα έγειρε τελικά υπέρ της νέας τάξης πραγμάτων η οποία βασιζόταν στη γνώση, την επιστήμη, τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος. Η αρχή έγινε με τη Γαλλική Επανάσταση και ακολούθησαν η Ελληνική, διάφορες άλλες ανά την Ευρώπη και τέλος η Ρωσσική με την οποία έκλεισε ο κύκλος. Εκείνη την περίοδο αναδύθηκαν όλα τα πολιτεύματα που γνώρισε ο άνθρωπος: η αντιπροσωπευόμενη δημοκρατία με τη διαίρεση σε δεξιά και αριστερά (Γαλλία), οι ακραίες απολυταρχικές μορφές τους, φασισμός (Γερμανία) και κομμουνισμός (Ρωσσία) και ο συνδυασμός βασιλειας-κοινοβουλευτισμού (Αγγλία) διαμορφώθηκαν θεωρητικά και εφαρμόστηκαν στην πράξη το καθένα στη δική του κοιτίδα. Η κοινωνία διακατεχόταν από μια αφελή πίστη σε ιδεολογίες την οποία μερικοί ρομαντικοί διατηρούν μέχρι τις μέρες μας. Σε παρόμοιο πνεύμα κυμάνθηκε όλη η υφήλιος όπου οι πάλαι ποτέ αποικίες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής εδραίωσαν τα δικά τους έθνη σε βάσεις ανάλογες του εκάστοτε πολιτιστικού επιπέδου.


Παράλληλα όμως με τα παραπάνω γεγονότα και καθώς η υφήλιος "μίκραινε" με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, σταδιακά γιγαντώθηκε μια άλλη ομάδα ελέγχου που είναι γνωστή με τα ασαφή ονόματα "διεθνής εξουσία", "παγκόσμια κυβέρνηση", "θεσμικοί επενδυτές", "ανώνυμη εταιρεία" και άλλα και που έμελλε τελικά να επικρατήσει υπέρ πάντων των εθνών. Συστάθηκε από τα πιο αποφασισμένα και ταγμένα μέλη της κοινωνίας και μέσα από μια σειρά καθοριστικών βημάτων συγκέντρωσε την οικονομική, πολιτική και κοινωνική δύναμη επιρροής με αποτέλεσμα να ελέγξει τη βουλητική ελευθερία του κόσμου και να απομυζύσει το προϊόν του. Η οργάνωση αυτή συστείνεται χωρίς κάποιο πρωτόκολλο αλλά τη συνδέει ο κοινός στόχος της καθολικής και απόλυτης διακυβέρνησης όλης της υφηλίου και τα όριά της είναι τα όρια της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Η ηθική της βάση είναι ο υποβιβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μόνο τα αποτελέσματά της είναι ορατά, καθώς καλύπτεται από το φως της δημοσιότητας με ένα λεπτό αλλά αδιαφανές πέπλο.

2 σχόλια:

  1. Άραγε η χώρα μας θα δει καμιά επανάσταση ακόμα;; Ή καναπές είναι πολύ βολικός και ποιος σηκώνεται τώρα;
    Φανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γκρέκο παπαγάλο μιλάει περασμένο μεγκαλείο "συστείνεται"
    Το ντίο κιλιάντες 2.000 λέγκανε ότι κατέκτεισαν τη γκή άμα 13 κρόνια μετά απτό το γκρέκο παπαγκάλο σπυρίζει που το μπγκάλανε απ το κλοβί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή