Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ασπρίδης για Βοσκόπουλο: Μαφιόζικες τακτικές... (video)

Αγαπητοί μου φίλοι,
Κοντεύουν να συμπληρωθούν τρία χρόνια από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και υπολείπονται μόνο οκτώ μήνες για τις επόμενες.
Κάτι λιγότερο από τρία χρόνια από την προηγούμενη συνέντευξή μου μετά τις τότε εκλογές, όπου μεταξύ άλλων σας γνωστοποιούσα τη μεγάλη
μου απόφαση για αποχώρησή μου στο τέλος της παρούσας θητείας από τα κοινά.
Είχα κάνει τότε τη διαπίστωση και σας την εξέθεσα, ότι η κοινωνία μας κυριαρχείται από τέτοια χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στον δικό μου τρόπο σκέψης και λειτουργίας και αυτό κατά κάποιον τρόπο με καθιστά ξένο σώμα.
Η μεγάλη μου αγάπη για την αυτοδιοίκηση δεν ήταν αρκετή να αποτρέψει αυτή μου την απόφαση που σήμερα είναι οριστική και αμετάκλητη.
Ποτέ δε φανταζόμουν όμως ότι αυτή μου η κατάθεση του αποστάγματος μιας εμπειρίας σχεδόν 25 χρόνων στην αυτοδιοίκηση θα επισκιαστεί σε τέτοιο βαθμό από θέματα ποταπά που στην ουσία πιστοποιούν τον θρίαμβο των πρεσβευτών της μιζέριας και της σκοπιμότητας.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μόνο θλίψη και ακραία απογοήτευση προκαλούν δυστυχώς.
Είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά το κριτήριο αυτό, το οποίο μολογώ ότι και προσωπικά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εκτίμησή μου για τη λειτουργία άλλων, σίγουρα δε μπορεί να είναι το μοναδικό, γιατί οδηγεί πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα.
Έκρινα λοιπόν συμπεριφορές άλλων με βάση το δικό μου τρόπο σκέψης και λειτουργίας και δυσκολευόμουν να συμβιβαστώ με την άποψη ότι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί ήταν επιρρεπείς σε ποταπές συμπεριφορές.
Είναι ολοφάνερο ότι και ο κ. Βοσκόπουλος, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, βλέπει παντού μόνο μαύρο χρήμα και του είναι αδύνατον να αποδεχτεί ότι κάποιοι άλλοι λειτουργούν με άλλα κριτήρια και με αξίες.
Αγαπητοί φίλοι,
Εδώ και πολύ καιρό, σκεφτόμουν να σας καλέσω σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, προς το τέλος αυτής της θητείας όπως είναι η δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να κάνουμε μία αντικειμενική αποτίμηση των πεπραγμένων, αλλά και των παραλείψεων της παρούσας δημοτικής αρχής, αξιοποιώντας και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων στα κοινά της περιοχής μας.
Δυστυχώς όμως, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με υποχρεώνουν να αλλάξω το χαρακτήρα αυτής της συνέντευξης και να ασχοληθώ με ζητήματα, πρόσωπα και καταστάσεις κατώτερα των περιστάσεων και των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας.
Η Φλώρινα και οι πολίτες της, με δεδομένη και την κρίση, έχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και εμείς έχουμε την υποχρέωση να ασχοληθούμε με αυτά.
Δυστυχώς όμως οι έχοντες την τύχη του δήμου στα χέρια τους, αντί γι’ αυτό, παραμερίζουν την τεράστια ευθύνη τους να δώσουν διέξοδο και απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου και καμουφλάρουν αυτά τα προβλήματα και την ανικανότητα τους, μέσα στο βούρκο που αυτοί έστησαν και μας καλούν σε ένα διαρκή «λασποπόλεμο».
Θα πει βέβαια κάποιος πως ο καθένας μας κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Έτσι και ο κ. Βοσκόπουλος. Αυτό γνωρίζει και αυτό κάνει. Είναι όμως ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Φλώρινας και θα έπρεπε άλλες να είναι οι προσπάθειες και οι μεγάλες του αγωνίες. Αλλά δυστυχώς, όπως θα έλεγε και ο παππούς Μητσοτάκης «το παιδί δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά».
Τι καλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω και για το μίζερο τρόπο λειτουργίας του κ. Βοσκόπουλου από το γεγονός ότι έχει εμπλακεί σε μια διαδικασία αντιπαλότητας με όλους τους άλλους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής μας;
Οι κάκιστες διαπροσωπικές σχέσεις του με τον Περιφερειάρχη κ. Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντινίδη, τον Δήμαρχο Αμυνταίου και πρόεδρο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων κ. Ιωσηφίδη, τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Τσέπα, τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Σαπαλίδη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας κ. Ρόζα, τους προέδρους των περισσότερων τοπικών κοινοτήτων του δήμου και πολλούς άλλους τοπικούς παράγοντες, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν για το μέλλον και για ζητήματα στα οποία απαιτούνται, ευρύτερες συναινέσεις και σίγουρα κοινή δράση για καλύτερα αποτελέσματα.
Το κριτήριο λειτουργίας του κ. Βοσκόπουλου δεν είναι η προώθηση των σημαντικών ζητημάτων του δήμου, αλλά η εξυπηρέτηση προσωπικών και μόνο σκοπιμοτήτων. Χαρακτηριστικότερο πρόσφατο παράδειγμα αυτής του της λειτουργίας, είναι η προσπάθεια του να μεταφέρει την παράνομη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου της κας Ρίζου στην ΑΝΦΛΩ, επίσης παράνομα και αυτούσια στο δήμο Φλώρινας.
Για το δήμαρχο μας η διαγραφή του κ. Ρασάικου από μέλος της παράταξης του και η έκπτωση του από το δεύτερο τη τάξει αξίωμα του δήμου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί μια απλή παράπλευρη απώλεια της βασικής σκοπιμότητας.
Με διαδικασίες εξπρές, ο κ. Ρασάικος «θυσιάστηκε» ως άλλη «Ιφιγένεια» για να πνεύσει ο ούριος άνεμος του απόπλου της κας Ρίζου από την ΑΝΦΛΩ στο δήμο.
Ο κ. Βοσκόπουλος, σε οτιδήποτε θεωρεί εμπόδιο στις προσωπικές του επιδιώξεις και σκοπιμότητες, του κηρύσσει αυτομάτως τον πόλεμο χρησιμοποιώντας θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.
Δε σεβάστηκε βεβαίως τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και θα ήταν υπερβολική πολυτέλεια να έχω την απαίτηση να σεβαστεί εμένα που είμαι ο επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας.
Δε δίστασε να με απειλήσει τηλεφωνικά με αποκάλυψη δήθεν παράνομων πράξεων και παραλείψεων στον πρώην δήμο Περάσματος. Ξεχνάει σκόπιμα όμως ότι τα όποια στοιχεία μόνο αυτός είναι σε θέση να τα έχει και αν υπάρχουν όφειλε από την πρώτη μέρα να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα. Δεν του δίνει κανείς το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για συγκάλυψη διαπιστωμένων περιπτώσεων σπατάλης δημοσίου χρήματος. Αλλά βέβαια τα στοιχεία αυτά υπάρχουν μόνο στο αρρωστημένο μυαλό του, αποτελούν ύβρεις και είναι μέγιστη συκοφαντία.
Κάποιος πρέπει να θυμίσει επιτέλους στον κ. Βοσκόπουλο αυτό που λέει ο λαός μας, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί». Αλλά, θα μου πείτε, αυτά είναι ψιλά γράμματα για αυτόν.
Σας ενημερώνω ότι αύριο θα επισκεφτώ την κα Εισαγγελέα, από την οποία θα ζητήσω την προστασία μου από γενικά μαφιόζικες συμπεριφορές.
Θυμίζω σε σας ότι επί 25 χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση έχω μετακινηθεί εκατοντάδες φορές σε Αθήνα και άλλες περιοχές για την προώθηση θεμάτων του πρώην δήμου Περάσματος χωρίς να εισπράξω ποτέ ούτε καν τη νόμιμη αποζημίωση για τα ξενοδοχεία και τις μετακινήσεις μου.
Επειδή όλο αυτό το αρχείο το έχει στα χέρια του ο κ. Βοσκόπουλος μπορεί να ανατρέξει σε αυτό και να σας παρουσιάσει έστω και μία περίπτωση που πήρα αποζημίωση. Το αρχείο του δήμου Περάσματος κληρονομήθηκε από το δήμο Φλώρινας και σαν προϊστάμενος των υπηρεσιών του έχει πρόσβαση σε αυτό. Ακόμα και στην ΑΝΦΛΩ που είναι πρόεδρος, ας ανατρέξει και εκεί στα αρχεία για να δει αν έχω πάρει νόμιμες αποζημιώσεις, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το διάστημα 1995-1998.
Αν αθροίσουμε αυτά τα ποσά που δικαιούμουν και δεν πήρα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ποια σκοπιμότητα λοιπόν εξυπηρετεί ο κ. Βοσκόπουλος όταν λέει ότι με μαύρα χρήματα πληρώναμε τις κρουαζιέρες των δημοτικών υπαλλήλων; Τον ενημερώνω ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι, μαζί με άλλους δημότες και δημοτικούς συμβούλους, πράγματι συμμετείχαν σε ένα τέτοιο τριήμερο ταξίδι στο Αιγαίο, για το οποίο όμως όλοι πλήρωσαν τη συμμετοχή τους, χωρίς να εμπλέκεται ο πρώην δήμος Περάσματος.
Ο κ. Βοσκόπουλος ισχυρίζεται ακόμα ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Περάσματος άφησε χρέη 390.000 ευρώ, αλλά κανένας δεν έχει έρθει να τα απαιτήσει,. Δεν κατανοώ τι θέλει να πει. Πως γίνεται να άφησε χρέη και να μην τα διεκδικεί κανένας; Αλλά, παρόλα αυτά, αν έχει οτιδήποτε οφείλει να το καταθέσει άμεσα στον Εισαγγελέα.
Προφανώς και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στη λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Όμως ο κ. Βοσκόπουλος είναι μέγας συκοφάντης γιατί παρότι γνωρίζει πως εγώ δεν ήμουν ποτέ μέλος της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του δήμου Περάσματος, η οποία τον τελευταίο χρόνο άλλαξε ρόλο με νόμο του κράτους και μετατράπηκε σε Κοινωφελή Επιχείρηση, προσπαθεί να φορτώσει σε μένα ακόμα και τις ανύπαρκτες - κατά φαντασίαν του ατασθαλίες της Επιχείρησης.
Επίσης, δε δικαιούται να μη γνωρίζει ότι η Δημοτική Επιχείρηση, όπως και όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτής της μορφής της χώρας, πριν μετατραπεί σε Κοινωφελή, εκτελούσε διάφορες εργασίες έχοντας στο προσωπικό της τεχνίτη, οδηγό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό, εργάτη προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.
Αγαπητοί φίλοι,
στα τόσα χρόνια λειτουργίας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντα παρέβλεπα να ασχολούμαι με τα μίζερα αυτά θέματα, και δεν απαντούσα σε συκοφαντίες που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες.
Θεωρούσα και θεωρώ ότι η Φλώρινα έχει μεγάλα προβλήματα και μεγάλες ανάγκες και οι αιρετοί της εκπρόσωποι οφείλουν και πρέπει να σταθούν στο ύψος αυτών των περιστάσεων, καταβάλλοντας τις προσπάθειες τους για λύσεις και διεξόδους.
Επιφυλάσσομαι τις επόμενες μέρες, όταν φύγουμε από αυτή τη μιζέρια, να σας καλέσω και πάλι ή να σας καταθέσω με τη μορφή δελτίου τύπου τις δικές μου απόψεις και των συνεργατών μου για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα του δήμου, που δυστυχώς τα έχει σκεπάσει η σκόνη της λήθης και της ανυπαρξίας της παρούσας δημοτικής αρχής.
Σήμερα θα αναφερθώ μόνο σε ένα από τα τόσα πολλά, επειδή θεωρώ ότι κάθε μέρα που περνάει προσθέτει ακόμα μια αρνητική προοπτική στην εξέλιξη του. Το έχω πει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή σε ώτα μη ακουόντων, το ξαναλέω και σε σας μήπως καταφέρετε και ευαισθητοποιήσετε κάποιους από τους υπευθύνους για την προώθησή του.
Ο νομός της Φλώρινας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διαθέτει ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία αυτού του μεγέθους. Τα λιγνιτωρυχεία αυτά δεν πληρώνουν δημοτικό τέλος. Θυμίζω ότι τα ιδιωτικά λατομεία όλης της χώρας πληρώνουν 3% του τζίρου τους δημοτικό τέλος. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί μέγα σκάνδαλο για τη χαριστική αντιμετώπιση των ιδιωτικών λιγνιτωρυχείων από την Πολιτεία, που τελικά ζημιώνουν το δήμο Φλώρινας σε ετήσια βάση και σε πλήρη λειτουργία των δύο λιγνιτωρυχείων με το ποσό περίπου των 3 εκ. ευρώ.
Τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία με τον υφιστάμενο νόμο πληρώνουν 5% του τζίρου τους τέλος μίσθωσης ορυχείων υπέρ του ελληνικού κράτους. Το ποσό αυτό σε ετήσια βάση και σε πλήρη λειτουργία φτάνει περίπου τα 5 εκ. ευρώ.
Αυτή τη χρονική περίοδο και ειδικά το διάστημα που ήταν εκτός λειτουργίας και τα δύο ορυχεία, ο δήμος είχε την καλύτερη ευκαιρία να απαιτήσει από την πολιτεία τη θεσμοθέτηση του δημοτικού τέλους τουλάχιστον 3%, κατ΄ αναλογία με τα λατομεία.
Επίσης, θεωρώ σκανδαλώδες το τέλος μίσθωσης να καταβάλλεται υπέρ του κράτους και όχι υπέρ του δήμου ή έστω της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι φορείς θα μπορούσαν πολύ εύκολα στο διάστημα αυτό, με συντονισμένες κινήσεις, να επιτύχουν αυτόν το στόχο χωρίς αντίπαλο. Φοβάμαι ότι μετά την εγκατάσταση του «Άκτωρα» και στα δύο λιγνιτωρυχεία αποκτούμε έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Ακόμα και τώρα, στη διαδικασία μετάβασης στη νέα κατάσταση πραγμάτων, ίσως υπάρχει ακόμα χρόνος να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, που θα αντιστοιχεί για την περιοχή μας αθροιστικά περίπου σε 8 εκ. ευρώ ετησίως. Θυμίζω ότι το ετήσιο μερίδιο του δήμου Φλώρινας από τον περιβόητο τοπικό πόρο είναι 700.000 ευρώ περίπου.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αδράνειας και της απερισκεψίας του δημάρχου. Τονίζω για τελευταία φορά, ότι αν η κυβέρνηση κληθεί σήμερα να θεσμοθετήσει τα παραπάνω θα το κάνει με βάση τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα και θα φανεί ότι η ρύθμιση επιφέρει οικονομικό όφελος στο δήμο Φλώρινας μικρότερο του ενός εκ. ευρώ και για τον λόγο αυτό θεωρείται ευκολότερη η επίτευξη τώρα του στόχου. Από τον επόμενο χρόνο όλα θα γίνουν δυσκολότερα για τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω.






Ρεπορτάζ - video: Χρήστος Σιαφλάς

5 σχόλια:

  1. ΑΙΜΙΛΙΕ Πληρώνεις και συ ,Οπως και πολλοί αλλοιέχουν ευθύνη γι'αυτο,το φαινόμενο Βοσκόπουλου γιατί περι φαινομένου προκειται!
    ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΕ:
    -Δεν γνωρίζατε το ποιόν και τις πράξεις του ανδρος;Αποχαρακτηρισμοί κτιρίων,τακτοποιήσεις οικοπέδων,διαχείρηση στην Νομαρχία κ.α..
    -Δεν γνωριζες και δεν γνώριζαν οσοι μάλιστα συμμετείχαν στα Δ.Σ της ΑΝΦΛΩ (Δήμαρχοι κ.λ.π εκπροσωποι)τον τροπο διαχειρισης της Εταιρείας και του δημόσιου χρήματος;Τοσες καταγγελίες εχουν γίνει και μεταξύ αυτών για την μετατροπή της Σύμβασης ΡΙΖΟΥ.Που ήσασταν τότε;
    Αντε και σύ πήρες μπρός γιατι λόγω Ρίζου τα πράγματα ξέφυγαν τελείως.Τρια χρόνια ηταν όλα καλά;Οι άλλοι,ες που είναι;Κρύβονται πάλι;
    Οσο για την κ.Μούσιου που είναι μέσα σε ότι εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, δίνει για αλλη μία φορά πολιτικές εξετάσεις και ο βαθμός είναι κατω απο τη βάση!
    Τελκά έχουμε οτι μάς αξίζει και όμοιοί μας ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Σας ενημερώνω ότι αύριο θα επισκεφτώ την κα Εισαγγελέα, από την οποία θα ζητήσω την προστασία μου από γενικά μαφιόζικες συμπεριφορές.''

    Σιγά ρε μην σκίσεις κανένα καλσόν. Και εγώ ο ααφελής που νόμιζα ότι θα πήγαινες στον Εισαγγελέα για συγκεκριμένες καταγγελίες. Α ρε αθάνατη λαϊκή σοφία : Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΣΥ ΓΙΑ @@@@@... Εσύ δηλαδή Ασπρίδη είσαι καλύτερος από τον Βοσκόπουλο;; Όχι βέβαια.. γιατί κατά πρώτον ο Γιάννης είναι καινούριος στις @@@@@@@δουλειές!! Εσύ όμως;; Μες στα κόλπα από παλιά και αν τύχει και μου ζητηθεί να μιλήσω.. μαύρη νύχτα θα σε φάει. Και μου αρέσει που πηγαίνεις στον Εισαγγελέα σαν αθώα περιστερά, ενώ είσαι και συ για μ@@@@@@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάμα νόστρα , αυτός ο ντον είναι μα@@@@@@..

    ΑπάντησηΔιαγραφή