Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: "Παγκοσμιοποίηση - Νέα Τάξη – Ελληνισμός"

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Florine@ και οι φίλοι του Δαμιανού Βασιλειάδη σας προσκαλούν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 στις 7μ.μ. στο café «Οδός Ονείρων» (Λ.Καραμανλή), στην παρουσίαση του βιβλίου του Φλωρινιώτη Δαμιανού Βασιλειάδη
Παγκοσμιοποίηση - Νέα Τάξη – Ελληνισμός
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι:
Θανάσης Νικολαΐδης, επιχειρηματίας
Παντελής Αργυριάδης, Καρδιοχειρουργός


Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, καθηγητής Γερμανικών, σπούδασε παιδαγωγικά, ψυχολογία και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η δικτατορία 1967-74 τον βρήκε στο Μόναχο. Αμέσως εντάχτηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην οργάνωση ΠΑΚ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά και ηγετικά στελέχη του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ.
Διετέλεσε το 1973-75 Γενικός Γραμματέας των οργανώσεων του ΠΑΚ Γερμανίας. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ, υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ (Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης) επί ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ως υπεύθυνος του ΚΕΜΕΔΙΑ διηύθυνε τις εργασίες και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγγραφή της 3ης του Σεπτέμβρη. Σε όλη τη διάρκεια συμμετοχής του στο Κίνημα συνέβαλε τόσο στις θεωρητικές διεργασίες του ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ, όσο και στη δράση τους. Παραιτήθηκε το 1977, διαπιστώνοντας οριστική απόκλιση της διακηρυγμένης θεωρίας από την πολιτική πρακτική του Κινήματος.
Δημοσίευσε μελέτες, άρθρα, αναλύσεις και πολεμικές σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία: Το πρώιμα κριτικό κείμενο ΠΑΚ ΠΑΣΟΚ, Μύθος και πραγματικότητα, τη μελέτη Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή το όραμα του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή του στην πράξη, την εμπλουτισμένη με σημαντικό ανέκδοτο υλικό εργασία Ο μύθος του Ανδρέα ή οι θεωρητικές βάσεις της Ένωσης Κέντρου, του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ και η πρακτική τους κατάληξη και τέλος το δοκίμιο Ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Γκράμσι και η πολιτισμική ηγεμονία της Αριστεράς.
Θεωρώντας ύψιστο καθήκον την ιδιότητα του ενεργού πολίτη παραμένει σταθερά στη διαλεκτική σχέση θεωρίας-πράξης, μετέχοντας ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας

2 σχόλια:

  1. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙ; ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Η επιμέλεια της διακήρυξης είχε ανατεθεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου στα ηγετικά στελέχη του Π.Α.Κ. Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, σημερινό βουλευτή ν. Ηλείας, στον καθηγητή πανεπιστημίου Μανώλη Παπαθωμόπουλο και στον Δαμιανό Βασιλειάδη, ενώ ένα μεγάλο μέρος της διακήρυξης γράφτηκε από τον Κώστα Σημίτη. Παρόντες στην ανακοίνωση της διακήρυξης ήταν στελέχη του ΠΑΚ, αγωνιστές διωχθέντες από τη Χούντα, νεολαίοι από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και νεολαίοι της Γενιάς του 1-1-4. Στη διακήρυξη αναγράφονταν οι λόγοι ίδρυσης και οι βασικές θέσεις του κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή