Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Shooting Down Stereotypes- Καταρρίπτοντας τα Στερεότυπα

Μαζί με 5 χώρες από την γειτονιά μας (Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούνιο, FYROM, Κροατία) - Καταρρίπτουμε τα Στερεότυπα !!!
Από τις 25 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου- στην Φλώρινα - η πιο δυναμική έκφραση της νεολαίας!!!
Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων της
Ευρωπαϊκής Ένωσης- Νέα Γενιά σε Δράση, Δράση 3 υπο-δράση 3.1.1 και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διαβίου Μάθησης ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας  υλοποιεί το πρόγραμμα με τίτλο Shooting Down Stereotypes- Καταρρίπτοντας τα Στερεότυπα».
Shooting down Stereotypes είναι μία ιδέα που γεννήθηκε τον περασμένο Μάρτιο κατά την διάρκεια μιας ανταλλαγής νέων, όταν μια μικρή ομάδα νέων εθελοντών αποφάσισε πως πρέπει να σμίξει το πάθος των νέων για την τέχνη κάθε μορφής με τις μεγάλες τεχνολογικές ευκολίες που μας παρέχει η σημερινή ζωή και τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει σε κοινωνικό επίπεδο..
Στις μέρες μας πολλοί νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα λεγόμενα gadgets για διασκέδαση και μόνο για αυτό τον λόγο ενώ παράλληλα οι περισσότεροι αγνοούν ότι μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα μπορεί να γεννηθεί η καινοτομία και η δημιουργηκότητα.
Παρατηρούμε, επίσης, ότι η κρίση κάνει τους ανθρώπους περισσότερο νευρικούς, περισσότερο ευάλωτους και επιθετικούς. Είναι λυπηρό το φαινόμενο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας της έλλειψης ανοχής στην διαφορετικότητα που συνεχώς αυξάνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρέπει, λοιπόν να βρεθούν οι τρόποι και δρόμοι για να αντιληφθούν οι άνθρωποι την αξία της διαφορετικότητας και της διαπολιτισμικότητας και να ζήσουν μαζί.
Όλες αυτές οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αναπτύχθηκαν πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μπορούν να σταματήσουν αν όλοι μας κατανοήσουμε ότι με απλά καθημερινά βήματα μπορούμε να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο μας και να χτίσουμε το κοινωνικό μας περίγυρο.
Η διαφορετικότητα και τα ποικίλα χαρακτηριστικά των νέων ανθρώπων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα δώσουν μία διαφορετική νότα και θα ζωντανέψουν μία μικρή πόλη όπως η Φλώρινα. Θα περάσουν το Ευρωπαϊκό μήνυμα της διαπολιστισμικότητας και την ανάγκη για μία σύγχρονη αντίληψη σε κοινωνικά ζητήματα.
Η πολιτισμική πολυμορφία είναι ένα κλειδί για την ανάπτυξη. Μόνο με τη σύγκριση και ποικιλία διαφορετικών απόψεων μπορούμε να βρούμε νέες λύσεις. Το έργο έχει ως στόχο να συμπεριλάβει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην πρωτοβουλία και ιδιαίτερα τις ομάδες νέων με λιγότερες ευκαιρίες. Το έργο έχει ως στόχο την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης για τους νέους. Αυτό θα λάβει χώρα τόσο σε τοπικό επίπεδο (μέσω της συνεργασίας των τοπικών φορέων) αλλά και διεθνές (με την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης της υλοποίησης).
Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες και στόχοι που ξεχωρίζουν το πρόγραμμα είναι τα εξής:
- Η διασπορά των ιδεών και των αντιλήψεων μέσα από την ενασχόληση με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας αλλά και την ενεργή συμμετοχή
- Την γνώση και την αντίληψη της διαφορετικότητας
- Τον διάλογο για την δημιουργία κοινών καινοτόμων ιδεών
- Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων πάνω σε σύγχρονα μέσα ανάμεσα στους νέους
Οι ανταλλαγές νέων είναι μια σπουδαία ευκαιρία που δίνεται σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν και να συζητήσουν με νέους Ευρωπαίους συμπολίτες τους άμεσα και δημοκρατικά. Είναι μια ευκαιρία που θα ήταν καλό να την ζήσουν νέοι συμπολίτες του τόπου μας.                                                                            
Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας
Οι Νέοι Μπροστά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου