Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσαν 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την ερώτηση υπογράφει και ο Βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.


«Η οικονομική κρίση και η δραματική μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Πολιτών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η μέση τιμή του λόγω της αύξησης του ΕΦΚ και του ΦΠΑ έχει φτάσει από 0,682 το 2009 σε 1,247 το 2013.
» Επιπλέον, καθημερινά αναφέρονται θλιβερά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ.
» Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2013), παρά την σημαντική αύξηση του ΕΦΚ από το 2009, τα έσοδα (ΕΦΚ+ΦΠΑ) δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή, καθώς το 2009 ήταν 419 εκατ. ευρώ και το 2013 495 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 76 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί όμως η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι θα είναι 80 εκατ. ευρώ συνάγεται ότι τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ!
» Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί εντυπωσιακά από 3.894.803 χλτ το 2009 σε 868.415 χλτ το 2013 δηλαδή μείωση 80%, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοικοκυριά. Η ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ προβλέπει ότι στην περίπτωση μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% θα αυξάνονταν σημαντικά η κατανάλωση και άρα τα έσοδα από το ΦΠΑ καλύπτοντας μέρος της υστέρησης εσόδων.
» Επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στις μεγάλες πόλεις καθώς η ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση τζακιών αυξάνουν κατακόρυφα τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα πάνω από τα αποδεκτά όρια.
» Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.
» Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός
» 1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;
» 2. Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το 2009;
» 3. Τι επίπτωση θα έχει η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% στα έσοδα;».
Οι ερωτώντες βουλευτές .


4 σχόλια:

 1. den nomizw oti zw stin ellada mallon tha einai ena kako oneirw`kalos ta paidia toy 17% re.eytixws me tis ma...........kies poy kanete tha dialisete ta kolokomata sas kai tha tsakistite mia wra grigorotera.dwse kai alla sto lao ΝΔ-ΠΣΟΚ KAI ERXETE TO SOK.DWSE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΑΡΑΤΕ ΒΙΟΛΙΤΖΗΔΕΣ ΑΣΙΚΙΚΟ ΣΚΟΠΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ Γ.............Ν ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ;ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ερώτηση : αλήθεια έως πότε ο κ. Κωνσταντινίδης και η λοιπή ομήγυρη των 40 βουλευτών θα υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ;
  Αυτό που συμβαίνει είναι πέραν κάθε λογικής, στην αρχή να ψηφίζεις ΝΑΙ στα εξοντωτικά μέτρα και μετά προβληματίζεσαι και προβάλεις λόγους αλλαγής αυτής της πολιτικής.
  Έπειτα σου λένε τι δεν καταλαβαίνεις ; έλα ντε !
  Τελικά το όλο θέμα μήπως δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής τακτικής, αλλά έτσι λέω μήπως χρειάζεται και περεταίρω ψυχιατρική ανάλυση, για να καταλάβουμε και εμείς οι απλοί πολίτες κάτι παραπάνω ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή