Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Συνενοχή κυβέρνησης - τρόικας για τη «διάλυση» των τελωνείων

Οι τελωνειακοί εδώ και ένα χρόνο περίπου προσπαθούν «απελπισμένα» να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους, είναι γεγονός ότι  από το 2009 μέχρι πέρση το 2012 η  μείωση των αποδοχών τους στο σύνολο είχε φθάσει το 40%.
Από το 2009 μέχρι σήμερα 2013 οι επιπρόσθετες περικοπές αυξήθηκαν δραματικά και φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις το 60% περίπου, γεγονός που 
ανατρέπει πλήρως τον  οικογενειακό -  προσωπικό  προϋπολογισμό τους.
Η δουλεία του τελωνειακού  είναι ιδιαίτερη αλλά και ευαίσθητη, δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση και τους τροικανούς ισχύει το: «εις ώτα μη ακουόντων».
Οι τελωνειακοί στη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν μπήκαν τυχαία, την επέλεξαν συνειδητά, λαμβάνοντας υπόψη τους τις πρόσθετες νόμιμες συνταγματικές αμοιβές του παρελθόντος.
Τώρα τι;  όλα τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα, η  υπηρεσία απορυθμίζεται ανησυχητικά εξαιτίας του μειωμένου αριθμού των εργαζομένων.
Μείζον θέμα είναι η «μίζερες και εξαθλιωτικές» συνθήκες εργασίας όπως
οι εργάσιμες  αργίες που ξημεροβραδιάζονται χωρίς να αμείβονται, και η στέρηση των απαραίτητων κονδυλίων για την εύρυθμη λειτουργίας τους.
Θα μου πεις αναγνώστη… μόνο οι τελωνειακοί είναι; Όχι βέβαια…η καταιγίδα των περικοπών χτύπησε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους, απλά οι τελωνειακοί είναι ειδική περίπτωση, θέλουν στήριξη για να μπορούν περήφανα να «φυλάν Θερμοπύλες».
Σπύρος Α. Ηλιάδης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.
τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.



8 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σπύρο,
    γιατί δεν αναφέρεις τι μισθούς έπαιρναν όλοι αυτοί που εσύ τώρα στηρίζεις! Φοβάσαι μη πει ο κόσμος " καλ΄'α τους κάνουν"! Με τι προντα κύριε Σπύρο μπήκαν όλοι αυτοί στα τελωνεία; Θα σου πω εγώ :Μόνο με γλύψιμο! Τον τελευταίο καιρό έχουν μπει λίγα παιδιά με πτυχία, κυρίως κοπέλες!!! Εξάλλου ενωμένη Ευρώπη αυτό σημαίνει : κατάργηση τελωνείων!!!!!! Τώρα αν φυλάνε Θερμοπύλες..... αυτό είναι άλλη ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές, η πλευρά που παρουσιάζεις είναι εύστοχη και διακρίνεται από καλοπροαίρετο σχολιασμό, γεγονός που δίνει αξία στο σχόλιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α...γι αυτό ο κοσμάκης αφήνει σακούλες με τρόφιμα και ζαρζαβατικά σ' έναν μεγάλο κάδο στο τελωνείο..? Είναι για τους κακοπληρωμένους τελωνειακούς που λιμοκτονούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για λίγο χρόνο ακόμα ας κάνουν υπομονή, γιατί θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια η ΠΓΔ Μακεδονίας και Αλβανία, οπότε θα καταστούν άχρηστα εκ των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς και πάλι κανείς δεν βλέπει την ουσία και έδρασε αστραπιαία ο κοινωνικός αυτοματισμός.
    Θα συμφωνήσω αρχικά με το σκεπτικό του κ. Ηλιάδη, λέγοντας βέβαια ότι παντού έχουμε και είχαμε τα αρνητικά «στίγματα», όπως αφήνεται να εννοηθεί σε επόμενο σχόλιο.
    Η ιστορία με το τάχαμου υπέρογκο δημόσιο και τους μισθούς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχουν γίνει τόσες πολλές συζητήσεις όπου σήμερα πρέπει να δούμε το δια ταύτα.
    Η μνημονιακή κρίση χτυπάει όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής και δεν μας συμφέρει πλέον να λέμε και να βάλουμε εναντίον έντιμων εργαζομένων.
    Εννοείτε ότι η θέση των ανέντιμων εργαζομένων (υπαλλήλων – εμπόρων-ελευθέρων επαγγελματιών κλπ) πρέπει να είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ειχε ισως καποια αξια το κειμενο αν αναφεροταν στο υψος των αποδοχων των τελωνειακων οι οποιες περικοπηκαν κατα 40%..για να καταλαβουμε και μεις οι πληβειοι για τι πραγμα μιλαμε.Αναφορες αοριστες σε ποσοστο περικοπων απλα,γινονται μονο και μονο για παραπλανηση.Ειναι γνωστο σε ολο το κοσμακη οτι οι Τελωνιακοι και οι συν αυτω ειναι απο τους πλεον ευνοημενους του συστηματος που μας οδηγησε στην εθνικη τραγωδια που ζουμε..Στο φιναλε οποιος δεν μπορει να ανταπεξελθει με μισθους πεινας της ταξης των 2000 ευρω....Ας δοκιμασει τις δυναμεις του εξω στη κοινωνια...Τον περιμενει με ανοιχτες αγκαλες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γυρίσουμε πάλι πίσω σε πρακτικές δοκιμασμένες που μας οδήγησαν στον γκρεμό. Να ικανοποιούμε πάντα αιτήματα συντεχνιών για λόγους ποικίλους: συναισθηματικούς, εθνικούς, μέχρι και παράλογους, όπως αυτός της χορήγησης επιδόματος έγκαιρης προσέλευσης! Ας σοβαρευτούμε κάποτε. Η εποχή των παροχών τελείωσε, μαζί με το πάρτυ της σπατάλης. Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ και για το 2014 είναι ακόμα μπροστά μας.
    Ικανοποιώντας ένα αίτημα μιας συντεχνίας σου παρουσιάζονται την άλλη μέρα άλλες τρεις που και αυτές διεκδικούν τα δίκαια τους. Στο τέλος όμως θα βρεθούμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, δηλ. στο 2009! Και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναρωτιούνται: μα καλά αυτοί μόνο με όπισθεν πήγαιναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κριτική προσέγγιση του θέματος είναι σωστή. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα η εργασία πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου για τον εργαζόμενο και μάλιστα σε ευαίσθητα πόστα πρέπει να πληρώνεται. Το ότι η επιλογή των υπαλλήλων που στελεχώνουν υπηρεσίες μείζονος εθνικού συμφέροντος πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικές διαδικασίες είναι έτερο ζήτημα που άπτεται της κρατικής διοίκησης που δυστυχώς σε όλη την επικράτεια υπολειτουργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή